Hyppää pääsisältöön

Uutinen

Terapianavigaattori nopeuttaa oikean hoidon löytämistä Keski-Suomen hyvinvointialueella

31.7.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueella on otettu käyttöön Terapianavigaattori, joka helpottaa mielenterveysoireiden tunnistamista sekä auttaa oikean hoitomuodon löytämisessä.  

Terapianavigaattori on verkkopalvelu, joka nopeuttaa ammattilaisen tekemää hoidon tarpeen arviota. Se koostuu anonyymeistä monivalintakysymyksistä, oirekyselyistä ja lyhyistä avoimista tekstikentistä. Kysymykset kartoittavat vastaajan mielenterveysoireiden ja ongelmien luonnetta sekä hoitoon liittyviä tarpeita.  

Terapianavigaattorin voi täyttää esimerkiksi silloin, kun tarvitsee apua mielenterveyden haasteissa tai kaipaa tukea jaksamisessa. Asiakas saa kyselyn täytettyään koodin, jonka voi halutessaan antaa hoitajalle tai lääkärille. Tällöin ammattilainen pääsee katsomaan tulokset, mikä sujuvoittaa hoidon aloittamista.  

– Terapianavigaattori on jo käytössä useammalla hyvinvointialueella. Ammattilaisilta saadut kokemukset ovat myönteisiä: Terapianavigaattorin on koettu nopeuttavan laadukkaan tilannearvion tekemistä ja se on haluttu pysyvään käyttöön. Asiakkaat ovat puolestaan kokeneet Terapianavigaattorin helppokäyttöisenä, toteaa projektipäällikkö Sami Savonen.

Kysely sisältää kansallisesti ja kansainvälisesti käytössä olevia oiremittareita yleisten mielenterveyden ongelmien, kuten masennuksen tai ahdistuneisuuden, kartoittamiseen. Kyseessä ovat samat oiremittarit, joita myös ammattilaiset käyttävät hoidon tarpeen arviossa.  

Terapianavigaattori löytyy osoitteesta terapianavigaattori.fi, jossa on myös ohjeet palvelun käyttöön sekä asiakkaalle että ammattilaiselle. Kyselyn voi täyttää suomen tai ruotsin kielellä ja on tarkoitettu yli 18-vuotiaille. Terapianavigaattori löytyy myös Keski-Suomen digitaalisen sosiaali- ja terveyskeskus Omaks.fi:n etusivulta sekä hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdehäiriöiden hoitoketjuista.  

Terapianavigaattori on kehitetty osana kansallista Terapiat etulinjaan -toimintamallia, jonka tavoitteena on edistää kaiken ikäisten perustason psykososiaalisiin hoitoihin pääsyä koko maassa. Toimintamalli on osa mielenterveysstrategiaa ja se tukee Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa. Toimintamalliin sisältyvät muun muassa Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelu, digitaaliset Terapia- ja Interventionavigaattorit hoidon tarpeen arvioinnin tueksi, digituetut terapiamenetelmät ja koulutukset sekä laadun ja vaikuttavuuden seurannan kehittäminen. Keski-Suomen hyvinvointialueella Terapianavigaattorin käyttöönottoa on edistetty yhteistyössä Pohjois-Savon hyvinvointialueen kanssa. 

Lisätietoja:

  • Sami Savonen, projektipäällikkö, mielenterveys- ja päihdepalvelut, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 708 6040, sami.savonen(at)hyvaks.fi  

  • Mikko Frilander, terapiakoordinaattori, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 044 717 1010, mikko.frilander(at)pshyvinvointialue.fi