Uutinen
Tekoäly auttaa sote-ammattilaisia rutiinitehtävien automatisoinnissa ja vapauttaa työaikaa potilaiden hoitoon
20.5.2024
Sami Äyrämö aloitti Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen hyvinvointialueen uudessa yhteisessä apulaisprofessuurissa. Tarkoituksena on tutkia ja kehittää ihmisten hyvinvointia ja terveyttä edistäviä tekoälypohjaisia digitaalisia ratkaisuja.
Sami Äyrämö aloitti Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen hyvinvointialueen yhteisessä tehtävässä tekoälytutkimuksen apulaisprofessorina 1.5.2024. Yhteisprofessuurin tavoitteena on tutkia ja kehittää digitaalisia ratkaisuja, jotka edistävät ihmisten hyvinvointia ja terveyttä, tehostavat sairauksien ennaltaehkäisyä ja auttavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia parhaiden hoitoratkaisujen määrittämisessä.
Äyrämö kertoo, että tavoitteena on esimerkiksi automatisoida lääkärin työn kannalta tarpeettomia rutiinitehtäviä sekä tukea tarkempaa ja luotettavampaa datapohjaista päätöksentekoa. Rutiinitehtävien automatisoinnilla ammattilaisten työaikaa vapautuu asiakkaan ja potilaan hoidon kannalta oleellisempiin tehtäviin.
FT Sami Äyrämöllä on monipuolinen tausta data-analytiikan dosenttina, laskennallisen tieteen apulaisprofessorina ja liikuntatieteiden maisterina. Hän on myös tehnyt pitkään tutkimusta menetelmien ja osaamisen yhdistämiseksi osaksi terveys- ja hyvinvointialan tutkimus- ja kehittämistoimintaa ja omaa laajan yhteistyöverkoston.
”Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen hyvinvointialueen yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden tekoälytutkimuksen kehittäjinä on ainutlaatuista. Tekoälytutkimuksen yhteisprofessuuri on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Yhteistyön kautta saamme riippumatonta tieteellistä tietoa, uutta osaamista ja koulutusta”, kertoo Keski-Suomen hyvinvointialueen hyvinvointialuejohtaja Jan Tollet.
Myös Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala iloitsee yhteistyöstä ja korostaa yhteisen apulaisprofessuurin ainutlaatuisuutta Suomessa.
”Apulaisprofessuuri liittyy yhdessä hyvinvointialueen kanssa määrittelemäämme tutkimuksen kärkiteemaan, joka on ICT-ratkaisut sosiaali- ja terveyspalveluissa. Monitieteisyyttä hyödyntävän tutkimuksen tavoitteet ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä, päämääränä on löytää digitaalisia ratkaisuja, jotka edistävät ihmisten terveyttä ja hyvinvointia.”, Ojala kuvailee.
Toiveena uutta terveys- ja hyvinvointialan yritystoimintaa Keski-Suomeen
Yhteistyön tavoitteisiin kuuluu myös monialaiseen osaamisen perustuvan terveys- ja hyvinvointiliiketoiminnan toimintaedellytysten parantaminen Keski-Suomessa.
Toimijat toivovat, että yhteistyö lisäisi Keski-Suomessa sellaisten yritysten määrää ja osaamisesta, jotka kaupallistaisivat sosiaali- ja terveysalan tekoälyratkaisuja ja veisivät niitä eteenpäin.
”Parhaimmillaan tämä synnyttää Keski-Suomeen uutta liiketoimintaa, saa yliopistosta valmistuneet osaajat pysymään alueellamme ja houkuttelee Keski-Suomeen uutta osaamista. Tarvitsemme yritystoimijoita, jotka kehittävät tekoälypohjaisia ratkaisuja paikallisesti, mutta myös vievät niitä eteenpäin maailmalle”, Äyrämö kertoo.
Äyrämö kertoo pitävänsä siitä, että Keski-Suomessa tekoäly- ja teknologiatutkimuksessa on usein myös inhimillinen puoli vahvasti esillä.
”Meillä ymmärretään se, että teknologiat ovat aina tukikeinoja eivätkä ne tule koskaan korvaamaan ihmisen toimintaa. Ensisijaiset terveyttä ja hyvinvointia edistävät keinot tulevat aina olemaan ihmisen omat elämäntavat kuten ravinto, liikunta, ja uni. Tekoäly ja muut teknologiat ovat tarvittaessa hyviä tukikeinoja. Meidän tarkoituksenamme on se, että teknologian ja tekoälyn keinoin tuemme ihmisten terveyden edistämistä ja palveluiden toimintaa”.
Lisätietoja:
-
Sami Äyrämö, laskennallisen tieteen apulaisprofessori, Terveyden ja hyvinvoinnin tekoälytutkimuksen apulaisprofessori, 050 462 2618, sami.ayramo(at)jyu.fi
-
Jan Tollet, hyvinvointialuejohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 400 0073, jan.tollet(at)hyvaks.fi
-
Lasse Leppä, konsernipalveluiden toimialajohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 599 9545, lasse.leppa(at)hyvaks.fi