Hyppää pääsisältöön

Talousjaostossa viedään suuria kokonaisuuksia eteenpäin

29.11.2021

Talousjaosto toimii talouden, omaisuusjärjestelyjen ja (hallinnollisten) tukipalvelujen siirron valmisteluryhmänä. Talousjaosto piti kokouksen 26.11.2021.

Talousjaosto toimii talouden, omaisuusjärjestelyjen ja (hallinnollisten) tukipalvelujen siirron valmisteluryhmänä. Perjantaina 26.11.2021 pidetyssä talousjaoston kokouksessa käytiin läpi säätiöiden asemaa hyvinvointialueen valmistelun näkökulmasta, hyvinvointialueelle siirtyviä sopimuksia, hyvinvointialueen talouteen, omaisuuteen ja tiloihin liittyviä kysymyksiä sekä tukipalveluita.

Säätiöt ja hyvinvointialueuudistus. Suomessa on yli 400 sosiaali- ja terveysalan säätiötä, joista Keski-Suomen hyvinvointialueella on 26 (Sosten raportti 2020). Monet säätiöt tarjoavat esim. palveluasumista tai ylläpitävät laitoksia. Kokouksessa todettiin, että säätiöiden omaisuus ei siirry hyvinvointialueille. Jos säätiö on taas kunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajana, voimassa oleva ostopalvelusopimus siirtyy hyvinvointialueelle, mikäli kunta ja hyvinvointialue eivät tästä toisin sovi.

Hyvinvointialueelle siirtyvät sopimukset. Keski-Suomen hyvinvointialueelle siirtyvät kunnista ja sairaanhoitopiiristä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen ja pelastustoimen järjestämiseen liittyvät sopimukset. Tavoitteena on, että loppuvuoden 2021 aikana kaikki siirtyvät sopimukset on saatu kirjattua yhteiseen Cloudia -sopimushallintajärjestelmään. Sen jälkeen ratkaistaan, millaisia toimenpiteitä sopimukset edellyttävät: mitkä sopimukset siirtyvät sellaisenaan hyvinvointialueelle, mitkä sopimukset jaetaan kunnan ja hyvinvointialueen kesken, mitä uusia sopimuksia hyvinvointialueelle tarvitaan jne. Lainsäädännön mukaan selvitys siirtyvistä sopimuksista tulee käsitellä kunnissa ja sairaanhoitopiirissä 28.2.2022 mennessä. Hyvinvointialueen valtuusto tekee päätöksen siirtyvistä sopimuksista maaliskuussa 2022.  

Hyvinvointialueen talous ja omaisuus. Talousjaostossa tehtiin katsaus taloustietojen keräämisestä tulevalla K-S:n hyvinvointialueella. Tietojen keräämisen tavoitteena on saada tietoa tulevan hyvinvointialueen käyttötalouden kokonaisuudesta, hyvinvointialueelle siirtyvästä omaisuudesta ja suunnitelluista investoinneista. Lainsäädännön mukaan tieto siirtyvästä omaisuudesta tulee toimittaa hyvinvointialueelle 28.2.2022 mennessä.

Mitkä tilat siirtyvät hyvinvointialueen käyttöön? Parhaillaan on käynnissä myös selvitys siirtyvistä toimitiloista ja vuokrasopimuksista, joista tehdään koonti marraskuun lopussa. Keräyksen tavoite on saada selville, mitä toimitiloja kunnilta siirtyy hyvinvointialueen käyttöön ja mitä kiinteistöjä hyvinvointialue tulee vuokraamaan kunnilta?  Keski-Suomen sairaanhoitopiirin osalta kaikki kiinteistöt tulevat siirtymään hyvinvointialueelle. Tilatiedot pitää olla selvillä helmikuun lopussa 2022. Tilatietoja on mahdollisuus täydentää kesäkuun loppuun 2022 saakka.

Kartoitus käynnistymässä, miten tukipalveluita olisi paras järjestää? Kuntien palveluksessa olevat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen tukipalvelutehtävissä työskentelevät työntekijät siirtyvät hyvinvointialueen palvelukseen, jos henkilön työtehtävistä vähintään puolet on sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen tehtäviä. Tukipalvelujen osalta on käynnissä ”kuntakierros” tilannekuvan ja ratkaistavien asioiden kartoittamiseksi.

Jatkossa tukipalveluiden organisointi tehdään palvelukohtaisesti. Projekteille valitaan vastuuhenkilö ja työryhmä. Työtä tukipalveluiden organisoimiseksi tehdään vuoden 2022 aikana, tällä valmistaudutaan toiminnan siirtoon hyvinvointialueelle 1.1.2023.