Hyppää pääsisältöön
Simulaationukke makaa pöydällä ja sairaanhoitaja liikuttaa ultraäänilaitetta. Kuvaruudulla näkyy 3D-mallinnus sekä ultraäänikuva simulaationuken sydämestä.

Uutinen

Sydämen toimintaan tutustuttiin ultraäänen, 3D-mallinnuksen ja virtuaalitodellisuuden avulla Novassa

25.9.2024

Kansainvälisellä simulaatioviikolla Keski-Suomen Sairaala Novassa pääsi tutustumaan monipuolisiin oppimismenetelmiin, joilla terveydenhuollon ammattilaiset ja opiskelijat kehittävät ja ylläpitävät osaamistaan.

Tapahtuman aikana osallistujat saivat muun muassa tutkia sydäntä perinteisen anatomisen mallikappaleen, ultraääni- ja 3D-mallinnuksen sekä virtuaalitodellisuuden avulla. Lisäksi hoidon tarpeen arviointia sai harjoitella sydänoireistaan kertovan tekoälymummon kanssa. 

Image
Perinteinen anatominen malli näyttää sydämen rakenteen.
Perinteinen anatominen malli näyttää sydämen rakenteen. 

Sairaala Novassa on käytössä simulaationukke, jonka avulla voi harjoitella sydämen diagnosointia ultraäänen ja 3D-mallinnuksen avulla. Laite on esimerkiksi lääketieteen kandidaattien käytettävissä, ja sitä hyödynnetään sisätautien opetuksessa Novan Tietotaitokeskuksessa. Tietotaitokeskukselle on saatu eurooppalaiselta taito- ja simulaatiokoulutusverkostolta (NASCE) kansainvälinen laatusertifikaatti vuodesta 2015 lähtien. 

Image
Simulaationukke makaa pöydällä ja sairaanhoitaja liikuttaa ultraäänilaitetta. Kuvaruudulla näkyy 3D-mallinnus sekä ultraäänikuva simulaationuken sydämestä.
Sydänsairaalan sairaanhoitaja testasi, miltä sydämen vajaatoiminta näyttää ultraäänikuvassa verrattuna 3D-mallinnukseen. Hän kertoo oppivansa paremmin kokeilemalla kuin perinteisillä luennoilla.

Simulaatiopäivillä oli esillä myös Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Poken käytössä oleva ohjelmisto, joka kuvaa visuaalisesti erilaisten sairauksien vaikutuksia elimistössä.  

Poken opiskelijan Riku Kaukosen mielestä opiskelijoiden käytettävissä oleva ohjelmisto olisi hyvä apuväline potilasohjaukseen. Hän kertoo ohjelmistoa apuna käyttäen, miten sepelvaltimotauti etenee: 

–Tästä näkee, miltä kolesterolitason nouseminen näyttää valtimon sisällä. Suoni kapenee kuin tiimalasi. Jos se menee tukkoon, siitä seuraa sydäninfarkti.

Ohjelmiston avulla voi myös havainnollistaa, mitä pallolaajennus tarkoittaa. 

–Hoitoa voisi verrata putkiremonttiin: putkia eli verisuonia ei voi vaihtaa, mutta ne voi ikään kuin sukittaa”, Kaukonen kuvaa. 

Image
Riku Kaukonen näyttää ohjelmiston avulla, miten pallolaajennus tehdään suonen sisään. Lehtori Milja Forsman hymyilee vieressä.
Riku Kaukonen käyttää putkiremontti-vertausta kuvaillessaan pallolaajennusta, jossa valtimon sisään viedään täytettävä pallokatetri sekä metallinen tukiverkko eli stentti, joka näkyy ruudulla. Kaukonen opiskelee Poken Tulevaisuuden teknologiat -tutkintoa, jossa lehtorina toimii Milja Forsman.

–Opiskelijoillamme on mahdollisuus käyttää tätä ohjelmistoa sekä virtuaalitodellisuutta esimerkiksi ihmisen anatomian opiskeluun. Se motivoi ja auttaa perehtymään tarkemmin siihen, mikä itseä kiinnostaa”, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Poken lehtori Milja Forsman kertoo. 

Image
Sanna Innilällä on VR-lasit päässä ja ohjaimet käsissä. Kannettava tietokone pöydällä näyttää, että VR-laseista näkyy sydämen sisäpintoja.
Toimintaterapeutti ja Poken opiskelija Sanna Innilä tutkii sydäntä sisältäpäin virtuaalitodellisuutta hyödyntäen. 

Keski-Suomen hyvinvointialue järjesti simulaatioviikon tapahtuman Sairaala Novassa 18.–19.9.2024 yhteistyössä Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Poken ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu Jamkin kanssa.