Hyppää pääsisältöön

Uutinen

Sote tarjoaa monia mahdollisuuksia opiskella, tehdä merkityksellistä työtä ja edetä uralla

26.3.2024

Keski-Suomen hyvinvointialue ja Keski-Suomen TE-palvelut järjestivät yhteistyössä Monien mahdollisuuksien SOTE: Virtuaalisen tutustumispäivän 21.3. Tapahtuma oli suunnattu etenkin sote-alaa harkitseville työttömille työnhakijoille ja alan vaihtajille.

Tapahtumassa kuultiin Keski-Suomen hyvinvointialueen johtajaylihoitaja Heljä Lundgrén-Laineen avaus sote-alan nykytilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä. Hän korosti erilaisten ammattilaisten tarvetta alalla – hyvinvointialueen arjessa tarvitaan niin teknisen puolen osaajia kuin potilasrajapinnan työntekijöitäkin! Lundgrén-Laine myös muistutti, että vaikka median välittämä kuva alasta on usein negatiivinen, todellisuudessa alalla on paljon positiivisia puolia.

Urapolkuja ja kurkistuksia osaajien arkeen

Tapahtumassa hyvinvointialueen sote-alan ammattilaiset kertoivat omista ura- ja koulutuspoluistaan paneelikeskusteluissa. Paneelissa oli mukana eri työuran vaiheissa olevia sairaanhoitajia, lähihoitajia, psykologeja ja sosionomeja.

Positiivisina puolina esiin nousi mahdollisuus oman työnkuvan räätälöintiin, olipa kyse sitten mahdollisuudesta tehdä käsitöitä asiakkaiden kanssa tai aivopähkinöiden ratkomisesta. Lisäksi keskusteluissa korostettiin tiimityön ja moniammatillisen yhteistyön merkitystä. Asiakkaiden ja potilaiden kohtaaminen ja tuen antaminen heidän elämänsä eri vaiheissa koettiin myös tärkeäksi. Olivatpa he saaneet mahdollisuuden hyödyntää asiakkaiden kanssa luovasti muutakin osaamistaan, kuka puhuen ikäihmisten kanssa eri kielillä, kuka tuoden lemmikkinsä asukkaiden iloksi tai laulaen ja musisoiden hoitotyön ohessa.

Sote-alan tulevaisuuteen panelistit suhtautuivat maltillisesti. Kysyttäessä tulevaisuuden haaveista ja tavoitteista keskeiseksi asiaksi panelisteilla nousi toive siitä, että säilyisi edelleen innokkuus oppia uutta.

”Oli mahtavaa nähdä miten tyytyväisyys omaan työhön näkyi ammattilaisissa,” Keski-Suomen hyvinvointialueen opetusylihoitaja Essi Rantala summasi keskustelun antia.

Monta reittiä sotelle

Keski-Suomen hyvinvointialueen rekrytointi oli paikalla kertomassa työllistymismahdollisuuksistamme ja Keski-Suomen TE-palvelut esitteli erilaisia koulutusvaihtoehtoja sote-alalle sekä minkälaisia polkuja pitkin sote-alalle pääsee. Myös Gradia esitteli hoiva-avustajan ja lähihoitajan koulutuksia.

Hyvinvointialueen rekrytointiasiantuntija Simo Olli painotti, että sote-alalle voi päästä useiden erilaisten reittien kautta, kuten oppisopimuksen, työkokeilun tai oman aktiivisuuden avulla. Työvoimakoulutusten asiantuntija Merianna Rossi taas korosti, että työttömien työnhakijoiden kannattaa muistaa työvoimakoulutuksen mahdollisuus – se voi tarjota ponnahduslaudan työllistävälle alalle.

”Sote-alalla on valtavasti mahdollisuuksia ja alalle pyrkivän kannattaakin muistaa, että ohjausta on saatavilla. Apua voi kysyä meiltä TE-palveluista, Gradialta, tai vaikka suoraan hyvinvointialueenkin rekrytoinnista,” Vilja Paavola TE-palveluista muistuttaa.

Lisätietoja:

  • Essi Rantala, opetusylihoitaja, p. 0503080778 essi.rantala(at)hyvaks.fi   
  • Vilja Paavola, TE-palveluiden sidosryhmäasiantuntija, p. 0295 046 110 vilja.paavola(at)te-toimisto.fi