Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Kaksi henkilöä istuu pöydän ääressä.

Uutinen

Sosiaaliasiamiehen selvitys vuodelta 2022 myös työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnassa

8.6.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen työikäisten ja ikääntyneiden lautakunta käsittelee 14.6.2023 ylimääräisessä kokouksessaan muun muassa Keski-Suomen sosiaaliasiamiehen selvitystä vuodelta 2022.

Keski-Suomen hyvinvointialueen työikäisten ja ikääntyneiden lautakunta käsittelee 14.6.2023 ylimääräisessä kokouksessaan muun muassa Keski-Suomen sosiaaliasiamiehen selvitystä vuodelta 2022.

Keski-Suomen sosiaaliasiamiehen selvitys vuodelta 2022 – yhteydenottojen määrä sosiaaliasiamieheen on vähentynyt

Lautakunta käsittelee Keski-Suomen sosiaaliasiamiehen selvitystä vuodelta 2022.

Hyvinvointialueen on nimettävä sosiaalihuollon lainsäädäntöön perehtynyt, riippumaton ja puolueeton asiakkaan näkökulmaan huomiota kiinnittävä sosiaaliasiamies (1.1.2024 alkaen sosiaaliasiavastaava). Sosiaaliasiamiehen tehtävänä on neuvoa asiakkaita asiakaslain soveltamiseen liittyvissä asioissa, avustaa asiakasta kohtelua koskevan muistutuksen tekemisessä, tiedottaa asiakkaan oikeuksista, toimia asiakkaan oikeuksien edistämiseksi ja toteuttamiseksi, seurata asiakkaiden oikeuksien ja aseman kehitystä ja antaa siitä selvitys vuosittain hyvinvointialueelle. Sosiaaliasiamiestoiminta perustuu asiakaslakiin sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista. Asiakaslakia sovelletaan julkiseen ja yksityiseen sosiaalihuoltoon sekä varhaiskasvatukseen.

Sosiaaliasiamiehen selvityksen mukaan vuonna 2022 yhteydenotot sosiaaliasiamieheen vähenivät Keski-Suomessa. Kasvua oli kuitenkin lastensuojelun ja työikäisten palveluiden osalta. Lastensuojeluun liittyviä yhteydenottoja oli vuonna 2022 yhteensä 133, kun niitä vuonna 2021 oli 121. Työikäisten palveluiden osalta yhteydenottoja vuonna 2022 oli 77 ja vuonna 2021 oli 56. Yhteensä Keski-Suomessa sosiaaliasiamies sai vuoden 2022 aikana 395 yhteydenottoa, kun niitä vuonna 2021 oli 439. Iäkkäiden asioihin liittyneet yhteydenotot vähenivät olennaisesti. 

Lastensuojelu on vuosia ollut sosiaaliasiamiehille työllistävin sosiaalihuollon osa-alue. Tilanne ollut sama myös Keski-Suomessa. Palautetta sosiaaliasiamies on saanut erityisesti sijaishuollon ajalta eli ajalta, jolloin lapsi asuu muualla kuin kotonaan. Selvityksessä pohditaankin, pystyykö lastensuojelu vastaamaan riittävästi lasten ja perheiden lastensuojelullisiin tarpeisiin koko asiakkuuden ajan. 

Sosiaaliasiamies tekee vuosittain ehdotuksia asiakkaiden asemaa kohentavista toimenpiteistä. Vuodelle 2022 annetut ehdotukset ovat olleet evästystä hyvinvointialueen valmistelulle, mutta sosiaaliasiamies katsoo, että moni annetuista ehdotuksista on edelleen ajankohtainen, sillä hyvinvointialueelle on hyvä antaa aikaa rakentua ja saada palvelut tehokkaasti tuotantoon. Sosiaaliasiamies on muun muassa ehdottanut, että maakunnan sosiaalipalvelut yhtenäistetään ottamalla huomioon lainmukaisuus, tarkoituksenmukaisuus ja oikeudenmukaisuus ja valmistellaan sähköinen hakemusjärjestelmä. Sosiaaliasiamies ehdottaa, että hyvinvointialueella järjestetään helposti hahmotettavia palvelukokonaisuuksia ja turvataan asiakkaille oikeus laadukkaaseen sosiaalityöhön, jossa on pysyvyyttä ja jatkuvuutta sekä turvataan sosiaalialan ammattilaisille mahdollisuus tehdä lakien mukaista, eettisesti kestävää työtä.

Sosiaaliasiamies myös ehdottaa, että muistutuksille olisi oltava sähköisesti täytettävä lomake ja hyvinvointialueen kirjaamoon suojattu sähköpostiosoite salassa pidettävien yksilöasioiden, kuten muistutusten ja oikaisuvaatimusten lähettämistä varten. 

Keski-Suomen sosiaaliasiamiehen selvitys vuodelta 2022 koskee Keski-Suomen kuntia Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jämsä, Kannonkoski, Karstula, Keuruu, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kuhmoinen, Kyyjärvi, Laukaa, Luhanka, Multia, Muurame, Petäjävesi, Pihtipudas, Saarijärvi, Toivakka, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski.

Työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnan kokouksessa ovat lisäksi esillä työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnan syksyn aikataulut sekä tilannekatsaukset vaikutusten arvioinnin projektista ja strategian toimeenpano-ohjelman järjestämisen linjauksista. 

Kokouksen esityslista

Työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnan kokouksen esityslista liitteineen on osoitteessa www.hyvaks.fi/hyvinvointialue/lautakunnat ja suorasta linkistä lautakunnan pdf-muodossa olevaan listaan

Lautakunnan kokouksen pöytäkirja julkaistaan hyvaks.fi-verkkosivuilla heti kun se on tarkastettu. 

Lisätietoja:
•    Strategiajohtaja Anu Pihl, p. 050 320 4896, anu.pihl(at)hyvaks.fi, lautakunnan esittelevä viranhaltija 
•    Työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnan puheenjohtaja Maarit Heikkinen, p. 040 721 2639, maarit.heikkinen(at)hyvaks.fi