Hyppää pääsisältöön
Nainen tähystää kiikareilla talvisäässä.

Uutinen

Sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkotyö aluehallituksessa 20.2.

15.2.2024

Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallituksen on tarkoitus päättää 20.2.2024 sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkotyön lausuntoajan käynnistämisestä. Lausuntoaika on 22.2.–23.3.2024.

Palveluverkkotyön materiaaleja kommentoimalla kaikilla keskisuomalaisilla on mahdollisuus ottaa kantaa, miten sosiaali- ja terveyspalveluja tullaan tarjoamaan tulevaisuudessa Keski-Suomessa.  

Palveluverkkotyön materiaaleja on valmistelu ja valmistellaan viranhaltijoiden toimesta ja työtä ohjaa aluehallitus. Palveluverkon lausuntovaiheen kommentit kootaan yhteen ja ne toimivat päätöksenteon tukena. Aluevaltuusto päättää Keski-Suomen hyvinvointialueen tulevasta sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkosta aluehallituksen esityksestä tämänhetkisen aikataulun mukaan toukokuussa 2024. Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkoja rakennetaan päätöksen mukaisesti vaiheittain 2030 mennessä.  

Osallistu palveluverkkosuunnitelmien kommentointiin 

Lausuntovaiheessa palveluverkkosuunnitelmia arvioidaan eri näkökulmista, eli miten eri vaihtoehdot tulisivat vaikuttamaan keskisuomalaisiin, hyvinvointialueen ja kuntien elinvoimaan, talouteen, henkilöstöön, ympäristöön ja seutuihin.  

Palveluverkkosuunnitelmia esitellään, ja niitä pääsee kommentoimaan eri foorumeissa. Kaikilla keskisuomalaisilla on mahdollisuus osallistua palveluverkon kommentointiin 22.2.–23.3. välisenä aikana osoitteessa otakantaa.fi, hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysasemilla 26.2.–15.3. sekä ympäri Keski-Suomea järjestettävissä asukastilaisuuksissa:   

Palveluverkkotyön kommentointiin on myös valjastettu satunnaisotannalla valituista 10 000 keskisuomalaisesta muodostettu 30 henkilön asukaspaneeli, joka kommentoi palveluverkkoa kolmessa eri asukaspaneelin keskustelutilaisuudessa maaliskuun alussa.  

Keski-Suomen kuntajohdolle järjestetään yhteinen palveluverkkoa käsittelevä työpaja, missä käydään yhteisesti läpi palveluverkkotyön lausuntomateriaalia. Palveluverkkotyö on aiheena myös loppukevään aikana pidettävässä Keski-Suomen kuntakokouksessa.   

Hyvinvointialueen vammaisneuvosto, nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto sekä järjestöjen ja seurakuntien ja palveluntuottajien vaikuttamistoimielimet tulevat käsittelemään aihetta, ja heitä pyydetään osallistamaan käsittelyyn myös kuntien vastaavat vaikuttamistoimielimet. Lisäksi aihetta käsitellään hyvinvointialueen järjestöfoorumissa sekä yrittäjäfoorumissa. Kaikki sidosryhmät voivat antaa lausuntonsa lausuntopalvelu.fi:ssä.  

Erityisryhmille, kuten maahanmuuttajille ja romaneille järjestetään kohdennettuja keinoja palveluverkkosuunnitelmien kommentointiin muun muassa järjestöjen kanssa yhteistyössä. 

Palveluverkon lausuntomateriaali käydään läpi hyvinvointialueen henkilöstön osalta keskustellen tiimeissä. Lisäksi henkilöstölle järjestetään aiheesta työpajoja eri puolella Keski-Suomea.   

Tavoitteena kestävä, kehittyvä ja mahdollisimman saumaton sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkko 

Palveluverkon tavoitteena on tarjota kaikille keskisuomalaisille sosiaali- ja terveyspalveluja mahdollisimman yhdenvertaisesti.  Sosiaali- ja terveyspalvelujen monikanavainen palveluverkko koostuu palvelukanavista, joihin kuuluvat muun muassa palvelutuotannon toimipisteet, sähköiset palvelut, liikkuvat palvelut ja asiakkaille kotiin vietävät palvelut.  

Palveluverkkotyön lähtökohtana on toiminnan uudistaminen. Sosiaali- ja terveyspalveluja on uudistettava, jotta vaikuttavat ja ihmislähtöiset palvelut voidaan turvata työvoiman saatavuuden ja julkisen talouden heikentyneessä tilanteessa.   

Sosiaali- ja terveyspalveluita tarkastellaan palveluverkkotyössä ensimmäistä kertaa yhtenä kokonaisuutena koko Keski-Suomessa. Tavoitteena on, että palvelun laatu, vaikuttavuus ja kanavat, joissa palvelua tarjotaan, yhdenmukaistuvat. Tällä hetkellä palvelujen laatu riippuu siitä, missä kunnassa henkilö asuu.   

Lisätietoa palveluverkkotyöstä verkkosivuillamme www.hyvaks.fi/palveluverkko 

Tutustu lausuntomateriaaliin ja osallistamisen tapoihin verkkosivuillamme www.hyvaks.fi/palveluverkko/osallistu 

Lisätietoja 

  • Jan Tollet, hyvinvointialuejohtaja, p. 050 400 0073, jan.tollet(at)hyvaks.fi 

  • Kati Kallimo, toimialajohtaja, sosiaali- ja terveyspalvelut, p. 050 442 2302, kati.kallimo(at)hyvaks.fi