Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Nainen ulkoilemassa talvella, katsoo karttaa metsän reunalla.

Uutinen

Sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkoehdotus keräsi laajalti kommentteja

27.3.2024

Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkoa koskeva ehdotus oli keskisuomalaisten ja eri sidosryhmien kommentoitavana 22.2–23.3. välisenä aikana.  

- Lämpimät kiitokset kaikille kommentointiin osallistuneille aktiivisuudestanne. Saimme monipuolisesti eri näkökulmia ja evästyksiä jatkotyöhön, sanoo hyvinvointialuejohtaja Jan Tollet.  

- Seuraavaksi kokoamme ja käymme läpi tulleet lausunnot. Tarkoituksena on näiden pohjalta muokata ja tarkentaa palveluverkkoa koskevaa ehdotusta, kertoo toimialajohtaja Kati Kallimo.  

Sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkoa rakennetaan kohti vuotta 2026 ja mallinnetaan tarpeita aina vuoteen 2030 saakka.  Palveluverkkoa arvioidaan määräajoin, jotta se pysyy keskisuomalaisten palvelutarpeiden, väestöennusteiden ja maailman muutosten mukana. 

Monikanavainen palveluverkko koostuu sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelukanavista, joihin kuuluvat muun muassa palvelutuotannon toimipisteet, sähköiset palvelut, liikkuvat palvelut ja asiakkaille kotiin vietävät palvelut. 

Palveluverkkoehdotuksen kommentointiin osallistettiin laajasti keskisuomalaisia 

Palveluverkkosuunnitelmien kommentointiin tarjottiin erilaisia osallistumisen tapoja eri kohderyhmille.  

Hyvinvointialueen asukkaat kommentoivat palveluverkkosuunnitelmia www.otakantaa.fi-verkkosivulla, jonne kertyi yhteensä 417 kannanottoa ja 246 kommenttia keskustelualustalle. Kannanottoja saatiin myös sosiaali- ja terveysasemien kautta paperilomakkeella yhteensä 97 kappaletta. 

Asukkaille järjestettiin myös asukastilaisuuksia Toivakassa, Saarijärvellä, Konnevedellä, Jämsässä, Keuruulla, Jyväskylässä ja Pihtiputaalla. Osaan tilaisuuksista oli mahdollista osallistua myös etänä. Asukastilaisuudet olivat kaikille avoimia, ja niissä oli mahdollisuus saada lisätietoa palveluverkkosuunnitelmista ja keskustella aiheesta. Asukastilaisuuksiin osallistui yhteensä noin 1 100 henkilöä paikan päällä ja etäyhteyksin noin 900 henkilöä. 

Kannanottoja kerättiin myös kohdennetusti muun muassa ikääntyneiden päivätoiminnan ja ympärivuorokautisen asumisen asiakkailta.   

Hyvinvointialueen sidosryhmille, kuten kuntajohtajille, järjestöille, seurakunnille, yksityisille palveluntuottajille ja yrityksille järjestettiin omia keskustelutilaisuusia ja työpajoja aiheesta. Sidosryhmien oli mahdollista kommentoida suunnitelmia lausuntopalvelu.fi -verkkosivun kautta. Lausuntopalveluun ja Keski-Suomen hyvinvointialueen kirjaamoon toimitettiin yhteensä 74 lausuntoa eri tahoilta. 

Hyvinvointialueen henkilöstö kommentoi suunnitelmia työpajoissa ja tiimitehtävässä. Henkilöstölle järjestettiin kahdeksan kolmen tunnin mittaista työpajaa Viitasaarella, Karstulassa, Jyväskylässä, Joutsassa, Laukaassa, Multialla, Hankasalmella, ja Äänekoskella. Tiimitehtävän kautta saatiin 1545 kommenttia. Työpajoihin osallistui 70 henkilöä ja niissä tuli noin 600 kommenttia.

Hyvinvointialueen lautakunnat ja vaikuttamistoimielimet ovat myös antaneet lausuntonsa. 

Alustavan aikataulun mukaan aluevaltuuston on tarkoitus päättää palveluverkosta 11. kesäkuuta aluehallituksen esityksen pohjalta.   

Lisätietoja  

  • Jan Tollet, hyvinvointialuejohtaja, p. 050 400 0073, jan.tollet(at)hyvaks.fi
  • Kati Kallimo, toimialajohtaja, sosiaali- ja terveyspalvelut, p. 050 442 2302, kati.kallimo(at)hyvaks.fi 

Tiedotetta muokattu 28.3.2024 kello 16.00. Lause lisätty: Lautakunnat ja vaikuttamistoimielimet ovat myös antaneet lausuntonsa.