Hyppää pääsisältöön

Digitaalinen asiointimme on uudistunut – keskustele ammattilaistemme kanssa uudella digialustalla.

Siirry asioimaan.
Kaksi henkilöä metsässä ottamassa selfietä.

Uutinen

Seniorin hyvinvointineuvolan pilotista hyviä tuloksia

12.12.2024

Olemme pilotoineet seniorin hyvinvointineuvolan toimintaa kotihoidon varhaisen tuen palveluissa syksystä 2023 lähtien Keski-Suomen kestävän kasvun ohjelman tuella.

Pilotti on tulossa päätökseen ja toiminta jatkuu ensi vuoden alusta lähtien kokonaan osana ikääntyneiden ennaltaehkäisevän tuen palveluita.  

Seniorin hyvinvointineuvolassa tarjoamme yli 65-vuotiaille matalan kynnyksen ajanvarauksettomia vastaanottoja, erilaisia hyvinvointia ja terveyttä edistäviä tapahtumia sekä hyvinvointitarkastuksia. Lisäksi tuemme ikääntyvien asiointia digipalveluissa esimerkiksi tarjoamalla opastusta seniorichatin, seniorille-sivuston sekä itse- ja omahoitomateriaalien käyttöön. Toiminta kattaa nyt suurimman osan hyvinvointialueesta: esimerkiksi kohtaamispaikka- ja vastaanottotoimintaa järjestämme 19 kunnassa.  

Kohtaamispaikoilta ja avoimilta vastaanotoilta tukea matalalla kynnyksellä 

Seniorin hyvinvointineuvolan toiminnan tavoitteena on keventää palvelurakennetta sekä painottaa ennaltaehkäisyä hyvinvointialueen tavoitteen mukaisesti. Yhteistyö hyvinvointialueen, kuntien ja kolmannen sektorin välillä on vahvistanut ikääntyvien hyvinvointia ja terveyttä edistävien toimijoiden verkostoa koko Keski-Suomessa. Verkoston avulla voimme tukea ikääntyneiden ohjautumista oikeisiin palveluihin oikea-aikaisesti.  

Pilotin aikana olemme vieneet kohtaamispaikkatoimintaa sinne, missä ihmiset ovat jo tottuneet kokoontumaan ja tapaamaan toisiaan. Kuntien ja kolmannen sektorin kanssa yhteistyössä järjestetyissä tapahtumissa ja tilaisuuksissa on ollut pilotin aikana n. 4 000 kohtaamista. Kohtaamispaikat ovat kuntien hyvinvointikoordinaattoreiden mukaan houkutelleet mukaan myös sellaisia ikääntyviä, jotka eivät ole olleet kiinnostuneita osallistumaan järjestötoimintaan.  

Avoimilta vastaanotoilta ikääntyvät ovat kokeneet saavansa hyvää neuvontaa hyvinvointinsa ja terveytensä edistämiseen. Moni vastaanotolla käyneistä on saanut neuvonnan lisäksi tarpeidensa mukaisen jatko-ohjauksen eteenpäin, muun muassa fysioterapiaan, muistikoordinaattorille, silmäyksikköön, kuulokeskukseen ja sosiaaliohjaajalle. Lisäksi olemme tehneet ohjauksia esimerkiksi kunnan liikuntapalveluihin, asumisen neuvontaan ja eläkejärjestöihin. 

– On tärkeää, että asioihin tartutaan ajoissa, ennen kuin niistä muodostuu ongelmia. Joskus keskustelu ja kuulluksi tuleminen riittävät. Esimerkiksi yhdelle asiakkaalle riittävä tuki oli keskustelu avoimella vastaanotolla ja sieltä saadut kirjavinkit surun käsittelyyn, kertoo ikääntyneiden ennaltaehkäisevän tuen palvelujen palvelupäällikkö Anne-Mari Hakala. 

Hyvinvointitarkastuksista vahvistusta omaehtoiseen terveyden ylläpitoon 

Hyvinvointitarkastuksessa kävi pilotin aikana yhteensä 665 ikääntyvää, joista 79 vastasi palautekyselyyn puoli vuotta tarkastuksen jälkeen. Puolet vastaajista kertoi, että tarkastuksessa tunnistettiin terveyteen liittyviä riskitekijöitä, joihin voi itse vaikuttaa. 57 % vastaajista koki saamistaan tiedoista tai suosituksista olleen hyötyä terveyden ylläpitämisessä tai lisäämisessä. 29 % koki vointinsa parantuneen hyvinvointitarkastuksen jälkeen ja 63 % koki vointinsa pysyneen ennallaan. Hyvinvointitarkastuksilla on siis ollut selkeästi positiivista vaikutusta ikääntyvien terveyden ja hyvinvoinnin lisäämiseen ja ylläpitoon. 

Moni vastaaja toi esiin, että omat elämäntavat olivat jo kunnossa ja asiat hyvin. Osa kertoi tarkastuksessa oivaltaneensa, että elintavoilla voi vaikuttaa omaan terveyteen ja hyvinvointiin ikääntyessäkin. Omien elintapojen tarkastelulla voi siis olla positiivinen vaikutus terveellisten valintojen tekemiseen jatkossakin. 

Kohti seniorikeskuksen toimintamallia 

Olemme kehittämässä Keski-Suomen hyvinvointialueelle seniorikeskuksen toimintamallia, joka mukailee perhekeskustoimintaa. Seniorin hyvinvointineuvolan toimintamalli toimii jatkossa osana seniorikeskustoimintaa. Toiminta on liikkuvaa ja jalkautuvaa, ja sen avulla tuetaan ikääntyvien hyvinvointia ja terveyttä yhteistyössä kuntien ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. 

Olemme saaneet syksyn 2024 aikana järjestetyistä Keski-Suomen hyvinvointialueen ja kuntien yhteisistä hyte-neuvotteluista tarkempaa alueellista tietoa ikääntyneiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen yhteistyössä. Kunnat ja kolmannen sektorin toimijat ovat nostaneet neuvotteluissa esiin esimerkiksi ylisukupolvisen toiminnan edistämistä perhekeskuksen ja seniorikeskuksen yhteistyössä. 

Lisätietoja 

  • Anne-Mari Hakala, palvelupäällikkö, ikääntyneiden ennaltaehkäisevän tuen palvelut, 040 358 1565, anne-mari.hakala(at)hyvaks.fi 
  • Lotta Katajapuu-Rutanen, projektityöntekijä, Keski-Suomen kestävän kasvun ohjelma, 040 183 0522, lotta.katajapuu-rutanen(at)hyvaks.fi 

Katso toiminnan esittelyvideo tästä. 

Seniorin hyvinvointineuvola on suunnattu yli 65-vuotiaille, jotka eivät ole säännöllisten kotihoidon palveluiden piirissä. Toiminnan tavoitteena on ennaltaehkäistä ja tunnistaa ikääntyvän terveysriskejä, tukea turvallista ikääntymistä omassa kotiympäristössä ja vahvistaa palveluiden saantia oikea-aikaisesti. 

Seniorin hyvinvointineuvolan palveluita ovat kaikille yli 65-vuotiaille avoimet hyvinvointitarkastukset, matalan kynnyksen ajanvarauksettomat vastaanotot, erilaiset hyvinvointia ja terveyttä edistävät tapahtumat sekä kohdennetut 68-vuotiaiden hyvinvointitarkastukset, joihin asiakas saa erikseen kutsun. Palvelutarjonta vaihtelee jonkin verran alueittain, voit katsoa oman kuntasi palvelutarjonnan verkkosivuiltamme. 

Toimintaa on kehitetty osana EU-rahoitteista Keski-Suomen kestävän kasvun ohjelmaa. Ohjelman yhtenä tavoitteena on, että keskisuomalaiset saavat tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut yhdenvertaisesti, helposti, kynnyksettömästi ja monikanavaisesti.  

Image