Hyppää pääsisältöön

Potilastietojärjestelmän päivitys 27.–28.4. hidastaa päivystyspotilaiden hoitoprosesseja Sairaala Novassa, Laukaassa ja Keuruulla. Kiireettömissä tilanteissa, joissa vaiva ei vaadi välitöntä hoitoa, toivomme asiakkaidemme odottavan maanantaihin.

Lue lisää.
Sote-ammattilainen ja iäkäs henkilö

Uutinen

Seniorin hyvinvointineuvola tarjoaa matalan kynnyksen tapaamisia ja neuvontaa

22.6.2023

Alkusyksyllä 2023 toimintansa aloittava seniorin hyvinvointineuvola tulee tarjoamaan matalan kynnyksen ennaltaehkäiseviä ja kokonaisvaltaisia palveluita, jotka tukevat ikääntyneen hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä.

Seniorin hyvinvointineuvolatoiminta otetaan koekäyttöön eli pilotoidaan aluksi Jyväskylässä sekä pohjoisessa Keski-Suomessa Viitasaarella, Pihtiputaalla ja Muurasjärvellä. Pilotin aikana kerätään asiakkaiden ja ammattilaisten kokemuksia, joita hyödynnetään, kun toimintaa laajennetaan muihin hyvinvointialueen kuntiin. 

Pilotointivaiheessa hyvinvointineuvolatoimintaan on suunniteltu hyvinvointitapaamisia- ja tarkastuksia, matalan kynnyksen terveys- ja hyvinvointineuvontaa sekä -ohjausta ja jalkautumista eri kohtaamispaikkoihin. Tapaamisissa on ennaltaehkäisevä näkökulma, ja niissä kartoitetaan asiakkaan mahdollisia terveysriskejä ja sekä esimerkiksi tarkastellaan ikääntyneen toimintakykyä ja kotona asumisen edellytyksiä. Ikääntyneitä myös tuetaan sähköisten palveluiden hyödyntämisessä.  

– Haluamme, että ohjautuminen oikeaan palveluun on oikea-aikaista ja asiakas on aidosti keskiössä. Pyrimme tavoittamaan toiminnalla myös niitä ikääntyneitä, jotka eivät ole itse aiemmin hakeutuneet tarvitsemiinsa palveluihin, tiivistää projektipäällikkö Essi Kurkinen Keski-Suomen kestävän kasvun ohjelmasta ja jatkaa: 

– Toiminnan käynnistyttyä syksyllä tiedotamme pilotointialueiden asukkaita, mistä palvelut löytyvät ja kuinka esimerkiksi ajan sairaanhoitajan vastaanotolle voi varata. Lisäksi toiminnan sisältöä tarkennetaan Keski-Suomen hyvinvointialueen Ikääntyneiden palvelut -verkkosivulle

Toiminta on tarkoitettu yli 65-vuotiaille itsenäisesti kotona asuville, jotka eivät ole säännöllisten koti- ja asumispalveluiden piirissä.  

Seniorin hyvinvointineuvolan toimintamallia kehittävät Keski-Suomen kestävän kasvun ohjelma yhdessä hyvinvointialueen koti- ja asumispalveluiden kanssa. Yhteistyö on tiivistä myös muiden sosiaali- ja terveystoimijoiden sekä kunta- ja järjestötoimijoiden kanssa. 

Hyvinvointilähete käyttöön 

Seniorineuvolan käyttöön on Kestävän kasvun ohjelmassa kehitteillä myös hyvinvointilähete, joka on asiakkaan ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen yhdessä harkitsema yhteydenotto asiakkaan hyvinvointia tukevaan palveluun.  

– Hyvinvointilähete voi tulla ajankohtaiseksi useista syistä, joita voivat olla esimerkiksi yksinäisyys, elintapamuutoksen tarve tai mielialaoireet. Lähetteellä vastataan tarpeisiin, jotka eivät vaadi hoitotoimenpiteitä, mutta jotka pitkittyessään saattavat muuttua terveydellisiksi ongelmiksi, kertoo projektityöntekijä Ulla Lahti Keski-Suomen kestävän kasvun ohjelmasta. 

Hyvinvointipalveluita ovat esimerkiksi kulttuuri-, liikunta- ja luontopalvelut. Asiakas päättää itse palvelun käytöstä ja maksaa mahdolliset palveluiden kustannukset. 

Tarve ennaltaehkäisevälle toiminnalle kasvaa 

Vuonna 2022 Keski-Suomen hyvinvointialueen asukkaista yli 65-vuotiaita oli 24,5 prosenttia ja väestöennusteen mukaan vuonna 2035 prosenttimäärä tulee olemaan 28,3. Väestön ikääntyminen asettaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluille isoja haasteita, kun erityisesti ympärivuorokautisen hoivan tarve lisääntyy samalla kun henkilöstön saatavuus vaikeutuu. Seniorineuvolatoiminnan avulla pyritään tukemaan ikääntyneiden hyvinvointia ja terveyttä sekä hyvää ja turvallista arkea omassa kotiympäristössä. 

Lisätietoja:  

  • Essi Kurkinen, projektipäällikkö, Kestävän kasvun ohjelma, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 611 7213, essi.m.kurkinen(at)hyvaks.fi  
  • Anne-Mari Hakala, palvelupäällikkö eteläinen alue, Koti- ja asumispalvelut, Keski-Suomen hyvinvointialue, p 040 358 1565, anne-mari.hakala(at)hyvaks.fi 
  • Erja Tammelin, palvelupäällikkö pohjoinen alue, Koti- ja asumispalvelut, Keski-Suomen hyvinvointialue, p 040 620 6799, erja.tammelin(at)hyvaks.fi
  • Aimo Walamies, projektipäällikkö, Kestävän kasvun ohjelma, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 158 3366, aimo.walamies(at)hyvaks.fi (hyvinvointilähetteeseen liittyvät yhteydenotot)