Uutinen
Seniorin hyvinvointineuvola on aloittanut toimintansa
3.11.2023
Seniorin hyvinvointineuvola tarjoaa matalan kynnyksen ennaltaehkäiseviä ja kokonaisvaltaisia palveluita, jotka tukevat ikääntyneen hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä.
Seniorin hyvinvointineuvolan toiminta on alkanut syksyn 2023 aikana Keski-Suomessa pilottialueilla Jyväskylän Vaajakoskella, Viitasaarella ja Pihtiputaalla osana Keski-Suomen kestävän kasvun ohjelmaa. Seniorin hyvinvointineuvola on ennaltaehkäisevää toimintaa, joka tukee senioreita löytämään omat voimavaransa itselleen mielekkään ja aktiivisen arjen ylläpitämiseksi.
Palvelu on suunnattu yli 65-vuotiaille, jotka eivät ole säännöllisten kotihoidon palveluiden piirissä. Seniorin hyvinvointineuvolan palveluita ovat kaikille avoimet hyvinvointitarkastukset, matalan kynnyksen ajanvarauksettomat vastaanotot, erilaiset hyvinvointia ja terveyttä edistävät tapahtumat sekä kohdennetut 68-vuotiaiden hyvinvointitarkastukset, joihin asiakas saa erikseen kutsun.
– Hyvinvointitarkastuksessa kartoitetaan laajasti ja yksilöllisesti ikääntyneen terveydentilaa ja hyvinvointia, vahvistetaan omahoitoa sekä ohjataan tarvittaessa muihin palveluihin. Hyvinvointineuvolassa tehdään monialaista yhteistyötä eri ammattilaisten ja toimijoiden kanssa, kuvailee projektipäällikkö Essi Kurkinen Keski-Suomen kestävän kasvun ohjelmasta.
Matalan kynnyksen ajanvarauksettomilla vastaanotoilla ikääntynyt voi saada tietoa ja ohjausta esimerkiksi ravitsemukseen, mielen hyvinvointiin, terveellisiin elämäntapoihin, aivoterveyteen tai mihin tahansa mieltä askarruttavaan terveyteen tai hyvinvointiin liittyvään asiaan. Hoitaja voi auttaa myös esimerkiksi sähköisessä asioinnissa.
Ajanvarauksettomien vastaanottojen ajat ja paikat voit tarkistaa verkkosivuiltamme.
Toiminta laajenee ja kehittämistyö jatkuu
Seniorin hyvinvointineuvolan tarkoitus on yhdenmukaistaa Keski-Suomen kuntien ikääntyneille suunnattuja hyvinvointi- ja terveyspalveluja. Hyvinvointineuvolan pilottialueilta kerätään asiakkaiden ja ammattilaisten kokemuksia toiminnasta, ja niitä hyödyntäen luodaan yhtenäinen toimintamalli koko hyvinvointialueelle.
– Kun yhtenäistämme olemassa olevia palveluja uuden toimintamallin mukaisiksi, pystymme laajentamaan palvelua kaikkiin Keski-Suomen kuntiin. Esimerkiksi ikään perustuvia hyvinvointitarkastuksia on tarkoitus tehdä tulevaisuudessa eri kuntien alueella samansisältöisesti, joten asukkaat saavat palveluita jatkossa entistä yhdenvertaisemmin. Avointa vastaanottotoimintaa ja hyvinvointiin liittyviä teematapahtumia puolestaan toteutetaan alueellisten mahdollisuuksien mukaisesti, Kurkinen selventää.
Kestävän kasvun ohjelma kehittää seniorin hyvinvointineuvolan toimintamallia yhdessä hyvinvointialueen koti- ja asumispalveluiden vastuualueen kanssa. Yhteistyötä tehdään tiiviisti kuntien, järjestöjen, yhdistysten ja seurakuntien kanssa. Yhteistyö konkretisoituu esimerkiksi yhdessä järjestettävissä hyvinvointitapahtumissa: tästä hyvänä esimerkkinä Huhtasuolla syksyn ajan toiminut Hyvinvointia ja eväitä arkeen senioreille -tapahtumasarja.
Lisätiedot:
-
Essi Kurkinen, projektipäällikkö, Kestävän kasvun ohjelma, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 611 7213, essi.m.kurkinen(at)hyvaks.fi
-
Lotta Katajapuu-Rutanen, projektityöntekijä, Kestävän kasvun ohjelma, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 183 0522, lotta.katajapuu-rutanen(at)hyvaks.fi
-
Anne-Mari Hakala, palvelupäällikkö eteläinen alue, Koti- ja asumispalvelut, Keski-Suomen hyvinvointialue, p 040 358 1565, anne-mari.hakala(at)hyvaks.fi
-
Erja Tammelin, palvelupäällikkö pohjoinen alue, Koti- ja asumispalvelut, Keski-Suomen hyvinvointialue, p 040 620 6799, erja.tammelin(at)hyvaks.fi
Keski-Suomen kestävän kasvun ohjelman tavoitteena on, että keskisuomalaiset saavat tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut yhdenvertaisesti, helposti ja kynnyksettömästi sekä monikanavaisesti. Keski-Suomen kestävän kasvun ohjelma noudattaa kansallisen Kestävän kasvun ohjelman suuntaviivoja. Ohjelman tavoitteena on purkaa koronan aiheuttamaa sosiaali- ja terveydenhuollon hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaa, nopeuttaa hoitoon pääsyä pysyvästi koko maassa ottamalla käyttöön uusia toimintatapoja sekä edistää sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen toteutumista.
Kestävän kasvun ohjelman rahoituksesta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö. Ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).