Hyppää pääsisältöön

Puhelinlinjat ovat ruuhkautuneet useilla Keski-Suomen hyvinvointialueen terveysasemilla Lifecare-potilasjärjestelmässä ilmenneen hitauden vuoksi.

Lue lisää.
Hyvinvointialueen liikkuva hammashoitoyksikkö

Uutinen

Sekä asiakkaat että työntekijät ovat olleet tyytyväisiä liikkuvan hammashoitoyksikön toimintaan

11.1.2024

Liikkuva hammashoitoyksikkö aloitti toimintansa Keski-Suomen hyvinvointialueen kouluilla syyskuussa 2023.

Toiminnasta on syksyn aikana kerätty palautetta niin huoltajilta, kouluilta ja opettajilta kuin suun terveydenhuollon työntekijöiltä. Sekä koululaisten huoltajat ja opettajat että suun terveydenhuollon työntekijät ovat olleet tyytyväisiä liikkuvan hammashoitoyksikön toimintaan. 

Kerätyn palautteen perusteella liikkuvaa hammashoitolaa on pidetty käytännöllisenä ja sujuvana palveluna. Koulun alueella sijaitseva hammashoitoyksikkö helpottaa ja nopeuttaa koululaisen hammashoitolakäyntejä, sillä matka hammashoitolaan on lyhyt ja turvallinen eikä siitä aiheudu pitkiä poissaoloja oppitunneilta. Tällä tavoin myös huoltajia on yhä useammin päässyt mukaan koululaisten suun terveystarkastuskäynnille, mitä pidetään erityisen tärkeänä. Näin saadaan suun terveyteen liittyvää ennalta ehkäisevää tietoa jaettua perheisiin, millä voidaan saada hyvinkin kauaskantoisia positiivisia vaikutuksia. Toimintatavan on koettu vahvistavan suun terveydenhuollon yhteistyötä niin perheiden kuin koulujenkin välillä. 

Huoltajilta saatu palaute on ollut pääosin todella positiivista, ystävällistä palvelua ja työntekijöiden toimintaa on kiitelty paljon. Myös työntekijöiden kokemukset ovat olleet positiivisia. Liikkuvassa hammashoitoyksikössä tehtävä työ tuo vaihtelua aikaisempaan ja sujuu mutkattomasti. Yksikön tiloja on pidetty miellyttävinä ja toimivina. 

Huonona puolena nähdään se, että pienillä kouluilla hammashoitoyksikkö vie ison tilan koulun pienestä pihasta ja siten rajoittaa lasten liikkumatilaa välitunneilla. Liikkuva hammashoitola pysähtyy kullakin koululla kuitenkin vain lyhyen aikaan ja tuo palvelun pienempienkin paikkakuntien koululaisten lähelle. Niin koululaisten huoltajat ja opettajat kuin suun terveydenhuollon työntekijät pitävät toimintatapa hyvänä ja toivovat sille jatkoa tulevaisuudessakin. 

Liikkuva hammashoitoyksikkö toimi syksyn 2023 aikana muun muassa Puistokoulun, Kyyjärven ja Kivijärven kouluilla. Alkuvuonna 2024 yksikkö toimii Pylkönmäen, Vesangan ja Puuppolan kouluilla. Palautetta tullaan keräämään koko toimintavuoden ajan. 

Liikkuva hammashoitoyksikkö tuo suun terveydenhuollon palveluita lähelle  

Liikkuva hammashoitola on hammashoitohuoneeksi muutettu kontti, joka voidaan tarvittaessa tuoda sinne missä ei ole kivijalkahoitolaa, esimerkiksi koulun tai palvelutalon pihaan. Liikkuva hammashoitoyksikkö vastaa normaalia hammashoitohuonetta ja siitä löytyy erillinen hoitohuone, odotushuone sekä henkilökunnan taukotila. Yksikköön on esteetön pääsy. 

Hammashoitoloiden ja liikkuvan hoitoyksikön ohella suun terveyteen liittyvissä kysymyksissä auttavat sähköiset asiointipalvelumme. Myös koululaisten käytössä on suun terveydenhuollon chat-palvelu sekä Omaolo.fi-palvelun Hampaiden tai suun alueen oire tai vamma -oirearvio, joita voi hyödyntää vaihtoehtona puhelinsoitolle.  

Lisätietoja: 

  • Kirsi Autonen-Honkonen, ylihoitaja, kirsi.autonen-honkonen@hyvaks.fi, p. 050 311 8587