Hyppää pääsisältöön
Kaksi sairaanhoitajaa keskustelevat tietokoneen ääressä.

Uutinen

Sairaanhoitajat osaksi Hannikaisenkadun sosiaaliaseman tiimiä 

7.12.2022

Kaksi sairaanhoitajaa aloittaa työskentelynsä Jyväskylän Hannikaisenkadun sosiaaliasemalla tammikuussa 2023 osana Kestävän kasvun ohjelmaa.

Pilotin tarkoituksena on tehostaa terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten yhteistyötä sekä tavoittaa erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia asiakkaita. Kokemuksia hyödynnetään moniammatillisen toimintamallin kehittämisessä Keski-Suomen hyvinvointialueelle.

Sosiaaliasemalla aikuinen saa apua ja tukea erilaisten elämänvaiheisiin liittyvien huolten selvittelyyn. Huoli voi liittyä esimerkiksi työttömyyteen, sairastumiseen, velkaantumiseen, päihteisiin, pelaamiseen tai muuhun kriisiin.

Sairaanhoitajien ja sosiaalialan ammattilaisten yhteistyö palvelee erityisesti asiakkaita, jotka tarvitsevat lyhytaikaista apua ja tukea mielenterveyden ja päihderiippuvuuksien haasteisiin. Ammattilaisten yhteistyö lujittaa myös esimerkiksi kansantautien tunnistamista ja asiakkaan hoidon aloitusta varhaisessa vaiheessa. Asiakas asioi reseptejä tai sairauslomaa koskevissa asioissa edelleen omalla terveysasemallaan.

– Sairaanhoitajien työskentelyssä sosiaaliasemalla painottuu mielenterveys- ja päihdetyön osaaminen sekä palveluohjaus, mutta vastaanotolla voidaan esimerkiksi myös tehdä terveystarkastuksia, tarkastella perussairauksien hoitotasapainoa ja antaa ohjausta terveyteen ja hyvinvointiin liittyen, kertoo projektityöntekijä Essi Kurkinen Kestävän kasvun ohjelmasta.

Pilotti vastaa asiakkaiden ja ammattilaisten toiveisiin

Moniammatillisessa toimintamallissa eri ammattilaiset työskentelevät fyysisesti samassa tilassa, jolloin he voivat hyödyntää koko tiiminsä osaamista ja pohtia yhdessä asiakkaan hoidon- ja palveluntarvetta. Toimintamallissa kokeillaan nyt ensimmäistä kertaa sairaanhoitajien työskentelyä sosiaaliasemalla. 

Toimintamallin suunnittelussa otetaan huomioon erityisesti sosiaalihuollon asiakkaiden sekä henkilöstön kokemukset ja tarpeet.

– Nimenomaan terveydenhuollon jalkautumisesta sosiaaliasemalla on tullut yhteistyötoiveita. Toiveita on annettu myös ammattilaisten väliseen sujuvaan konsultointiin sekä työpari-työskentelyyn asemalla ja kotikäynneillä. Asiakkaamme tarvitsevat yleensä tukea terveyspalveluiden saamisessa, joten pilotin alkaminen on äärimmäisen hieno asia ja tätä on odotettu meidän puoleltamme kovasti, iloitsee aikuissosiaalityön ja kuntoutuksen palveluesimies Minna Sellman Hannikaisenkadun sosiaaliasemalta.

Moniammatillista toimintamallia kehitetään osana Kestävän kasvun ohjelmaa ja toimintamallia laajennetaan ohjelman myötä myös muihin sosiaali- ja terveyspalveluihin sosiaaliasemien lisäksi.

Voit lukea lisää Kestävän kasvun ohjelman tavoitteista sekä moniammatillisesta toimintamallista Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivuilta.

Lisätietoja: 

  • Emilia Nygren, projektipäällikkö, Kestävän kasvun ohjelma, p. 050 311 8687, emilia.nygren(at)jyvaskyla.fi 

  • Essi Kurkinen, projektityöntekijä, Kestävän kasvun ohjelma, p. 040 611 7213, essi.kurkinen(at)jyvaskyla.fi 

  • Minna Sellman, palveluesimies, aikuissosiaalityö ja kuntouttavat palvelut, Hannikaisenkadun sosiaaliasema, p. 050 440 2908, minna.sellman(at)jyvaskyla.fi