Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.

Uutinen

Sääksvuoren palvelukoti, toimintakeskus ja kehitysvammapoliklinikka siirtyvät Keski-Suomen hyvinvointialueelle

31.10.2023

Jyväskylässä sijaitsevat Vaalijalan Keski-Suomen poliklinikkapalvelut ja Sääksvuoren palvelukoti ja toimintakeskus siirtyvät Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisalta Keski-Suomen hyvinvointialueen hallintaan.

Liiketoimintasiirto tapahtuu 1.1.2024 ja perustuu hyvinvointialueuudistuksen voimaanpanolakiin: Vaalijalan toiminta, omaisuus ja henkilöstö siirtyvät sille hyvinvointialueelle, jonka alueella tehtävää hoitava henkilöstö pääasiallisesti työskentelee ja toimitilat sijaitsevat.   

Siirrolla ei ole vaikutusta asiakkaiden asemaan. Yksiköissä toiminta jatkuu katkeamatta, ja henkilöstö siirtyy vanhoina työntekijöinä.   

Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus päätti liiketoimintasiirron valmistelusta kesäkuussa ja hyväksyi liiketoimintasiirron kokouksessaan tiistaina 31.10.2023. Eloisan aluehallitus päätti siirrosta osaltaan 16.10.2023, ja lopullisen päätöksen Eloisassa tekee aluevaltuusto 6.11.2023.  

Asiasta on pidetty toukokuussa tiedotustilaisuus Sääksvuoren palvelukodin ja toimintakeskuksen asiakkaille ja heidän läheisilleen. Hyvinvointialueet järjestivät yhdessä uuden tilaisuuden lokakuussa.   

Siirtyvät yksiköt:   

Sääksvuoren palvelukoti tuottaa tehostettua kuntouttavaa ympärivuorokautista palveluasumista 15 kehitysvammaiselle ja autistiselle henkilölle, jotka tarvitsevat erityisen vaativaa vahvaa psykososiaalista tukea ja apua. Kaikki asukkaat ovat keskisuomalaisia. Yksikössä on 42 vakituista työntekijää ja yhdeksän määräaikaista sijaista.   

Sääksvuoren toimintakeskus toteuttaa asiakkaan tarpeen mukaista päivätoimintaa sekä Sääksvuoren palvelukodin asukkaille että omista kodeistaan tuleville asiakkaille. Päivätoimintaa on sekä yksilöllisistä että ryhmämuotoista. Toimintaa toteutetaan toimipisteessä ja jalkautuen toimipisteen ulkopuolelle erilaisiin toimintaympäristöihin. Yksikössä työskentelee kolme työntekijää ja päivätoiminnan koordinaattori. Lisäksi palvelukodin asukkailla on mukana ohjaajaresurssia palvelukodilta. Toimintaan osallistuu 21 asiakasta, jotka yhtä lukuun ottamatta ovat keskisuomalaisia.   

Vaalijalan Keski-Suomen poliklinikalla keskitytään kehitysvammaisuuteen ja autismiin liittyviin erityiskysymyksiin. Kuntoutuksen suunnittelun lisäksi toiminnassa painottuu käytös- ja mielenterveysongelmien sekä ikääntymiseen liittyvien ongelmien selvittäminen, perheiden tukeminen sekä erityiseen tukeen ja muu kehitysvammaisuuteen tai lapsuusiän autismiin liittyvä neuvonta ja ohjaus. Poliklinikalle tullaan asiakkaaksi vammaispalvelun päätöksellä. Yksikössä työskentelee kolme työntekijää: lääkäri, psykologi ja kuntoutuksen suunnittelija. Poliklinikan siirtyessä takaisin Keski-Suomen hyvinvointialueen omaksi toiminnaksi myös poliklinikan nimi vaihtuu takaisin kehitysvammapoliklinikaksi.  

Lisätietoja:   

•    palvelujohtaja Päivi Junnilainen, Keski-Suomen hyvinvointialue, Erityisryhmien kotiin vietävät ja asumispalvelut, p. 040 533 5729, paivi.junnilainen(at)hyvaks.fi    
•    alueylihoitaja Anne Kirmanen, Keski-Suomen hyvinvointialue, avosairaanhoito, p. 050 368 0241, anne-maarit.kirmanen(at)hyvaks.fi  
•    Alueylilääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 5220 486, ilkka-kristian.kasma(at)hyvaks.fi   
•    Palvelupäällikkö Kirsi Ruutala, Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa, p. 040 509 3514, kirsi.ruutala(at)etelasavonha.fi  
  
Lue lisää:  
  

Keski-Suomen hyvinvointialueen 31.10.2023 esityslistalta:  
§ 331 Vaalijalan Keski-Suomen poliklinikkapalveluiden ja Sääksvuoren palvelukodin ja toimintakeskuksen toimintaa koskeva liikkeenluovutus  

Eloisan 16.10. aluehallituksen esityslistalta:  

Sääksvuoren palvelukodin, toimintakeskuksen ja poliklinikan liikkeenluovutus Keski-Suomen hyvinvointialueelle  

Keski-Suomen hyvinvointialueelle  
Keski-Suomen aluehallituksen 20.6.2023 päätöksestä:  

§ 222 Vaalijalan Keski-Suomen poliklinikkapalveluiden ja Sääksvuoren palvelukodin ja toimintakeskuksen toimintojen järjestäminen Keski-Suomessa