Hyppää pääsisältöön
Iäkäs henkilö käyttää älypuhelinta.

Uutinen

Pohjoisen Keski-Suomen kohdunkaulan syövän seulonnan kutsut kotiosoitteeseen elo-syyskuussa

17.8.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnissa – Kannonkoskella, Karstulassa, Kivijärvellä, Kyyjärvellä, Pihtiputaalla, Saarijärvellä ja Viitasaarella – asuvien maksuttomat kohdunkaulan syövän joukkoseulonnat käynnistyvät syksyllä.

Kutsukirjeet lähetetään elo-syyskuussa seulontaikäisille kotiosoitteeseen. Kirje tulee Fimlabilta, joka tuottaa seulontapalvelun Keski-Suomen hyvinvointialueelle. Kinnulassa palvelun tuottaa ja kutsumisen hoitaa Suomen Terveystalo.

Näytteet otetaan Karstulassa, Saarijärvellä ja Viitasaarella

Näytteenottopaikkoina toimivat Karstulan terveysasema, Saarijärvellä terveysaseman vastaanoton tilat ja neuvolan tilat Viitasaarella. Ajan Fimlabin näytteenottoon voi varata kutsukirjeessä olevan ohjeen mukaan. Näytteenottoaikoja on tarjolla syys-, loka- ja marraskuussa.
 
Fimlabin kirjeen saanut voi varata näytteenottoajan Keski-Suomen alueella myös muihin Fimlabin toimipisteisiin, joissa on tarjolla aikoja gynekologiseen näytteenottoon. Syksyllä 2023 saadulla seulontakutsulla voi käydä näytteenotossa tammikuun 2024 loppuun asti. 
 
Seulontatutkimukseen kohdunkaulan syövän havaitsemiseksi kutsutaan vuosittain seulonta-asetuksen mukaisesti kaikki 30–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Vuonna 2023 kutsuttuja ovat vuosina 1958, 1963, 1968, 1973, 1978, 1983, 1988 ja 1993 syntyneet henkilöt.
 
Seulonnassa otetaan HPV-näyte. Jos HPV-näyte on positiivinen, laboratoriossa samasta näytteestä tehdään tarkempi lisätutkimus mahdollisten solumuutosten löytämiseksi. Seulonta on helppo tapa löytää solumuutokset ennen kuin niistä kehittyy syöpää. 

Seulontavastaukset kirjeitse

Seulonnan tuloksesta tulee kirjevastaus kotiin noin kahden kuukauden kuluessa näytteenotosta, Fimlabista kerrotaan.
 
Muualla Keski-Suomessa seulonnat jatkuvat. Kutsuja seulottaville on lähetetty helmikuusta lähtien ja lähetetään lokakuuhun saakka.

Kinnulassa seulonta toteutetaan omalla terveysasemalla

Kinnulassa seulonnat tehdään Kinnulan terveysasemalla sen oman henkilökunnan voimin, joten Fimlabin toimipisteet eivät tässä ole Kinnulan asukkaiden käytettävissä. Asiakas kutsutaan seulontaan joko kirjeitse tai puhelimitse.  

 Lisätietoja:

•    palvelupäällikkö Tiina Kelin, p. 040 539 2584, Keski-Suomen hyvinvointialue, neuvolat ja seksuaaliterveys
•    aluejohtaja Anu Mutka p. 050 527 6473, Fimlab (Lisätiedot: Keski-Suomi, pois lukien Kinnula)
•    projektipäällikkö Satu Saloranta, p. 050 462 0552, Fimlab (Lisätiedot: Keski-Suomi, pois lukien Kinnula), https://fimlab.fi/palvelut/kohdunkaulan-syovan-seulonta