Hyppää pääsisältöön
Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäseniä vierailulla Kuokkalan perhekeskuksessa.

Uutinen

Perhekeskustoimintaa kehitetään Keski-Suomessa vahvalla yhteistyöllä ja suurella sydämellä

26.9.2024

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta tutustui perhekeskustoimintaan Kuokkalan perhekeskuksessa.

Keski-Suomen hyvinvointialueen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta pääsi tutustumaan perhekeskustoiminnan kokonaisuuteen ja ajankohtaisiin asioihin vieraillessaan Kuokkalan perhekeskuksessa 25.9.

Vierailulla palvelupäällikkö Marja Lehtoranta sekä perhekeskuskoordinaattorit Paula Jantunen ja Riina Hämäläinen esittelivät perhekeskustoiminnan kokonaisuutta Keski-Suomessa ja Kuokkalan perhekeskuksen arkea.

– Perhekeskuksilla on Keski-Suomessa vahva asema ja eri toimijoita yhteen kokoava rooli ennaltaehkäisevässä työssä. Perhekeskukset tarjoavat lapsiperheille matalan kynnyksen tukea ja palveluja maksuttomasti niin perhekeskuksissa kuin myös muissakin toimipisteissä eri paikkakunnilla sekä verkkopalveluina, valottaa palvelupäällikkö Marja Lehtoranta.

Toiminnan keskiössä ovat perheiden ja lasten matalan kynnyksen kohtaamisten lisääminen sekä luottamuksen rakentaminen. 

– Perhekeskus on kohtaamispaikka, jonne voi tulla matalalla kynnyksellä ja jossa voi asioida tarvittaessa myös anonyymisti. Me ohjaamme tarvittaessa eteenpäin, kertoo perhekeskuskoordinaattori Paula Jantunen.

Perhekeskuksen tavoitteena on tarttua arjen haasteisiin mahdollisimman varhain, tunnistaa perheiden voimavarat ja vahvistaa niitä. Näin lapset, nuoret ja perheet saavat oikea-aikaista tukea jo varhaisessa vaiheessa.

Perheiden ääni kuuluu kehittämistyössä

Perhekeskukset ovat saaneet palveluistaan hyvää palautetta. Palvelutarjonta on laajaa – perheet saavat tukea, neuvontaa ja ohjausta muun muassa vanhemmuuteen, neuropsykiatrisiin haasteisiin, parisuhteen ongelmiin ja kiusaamistilanteisiin liittyen. Perhekeskuskoordinaattorit osallistuvat verkostojen pyynnöstä esimerkiksi päiväkotien ja koulujen vanhempainiltoihin. Lisäksi perhekeskuskoordinaattorit jalkautuvat perheiden pariin esimerkiksi perhekerhoihin ja tapahtumiin. Ryhmätoimintaa tarjotaan ja kehitetään perheiden tarpeita kuunnellen.

– Perheitä osallistetaan aktiivisesti toiminnan suunnitteluun, kehittämiseen ja arviointiin. Asiakaslähtöisyys on toiminnan ytimessä, painottaa palvelupäällikkö Marja Lehtoranta.

Yhteistyö kuntien, järjestöjen ja seurakuntien kanssa on avainasemassa

Lautakunta sai vierailun aikana myös katsauksen yhteistyöhön kuntien, järjestöjen ja seurakuntien kanssa. Hyvinvointialueen lisäksi perhekeskuspalveluja tarjoavat kunnat, seurakunnat ja eri järjestöt, ja sujuva yhteistyö eri toimijoiden välillä onkin toiminnan kulmakivi. Tulevaisuudessa yhteisövaikuttavuutta pyritään edelleen vahvistamaan.

Lautakunta kiittää Marjaa, Paulaa ja Riinaa antoisasta vierailusta ja arvokkaasta keskustelusta! 

Kuvateksti: 

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäseniä tutustumassa perhekeskustoimintaan Kuokkalassa. Kuvassa vasemmalta oikealle Keski-Suomen hyvinvointialueen palvelupäällikkö Maria Lehtoranta, lautakunnan jäsenet Johanna Ropponen, Kari Parkkonen, Samuel Demarco, Ilse Weijo, lautakunnan puheenjohtaja Matias Lahti, lautakunnan esittelijä Jarna Virtanen sekä aluehallituksen puheenjohtaja Maria Kaisa Aula. 

Tutustu perhekeskustoimintaan verkkosivuillamme.