Hyppää pääsisältöön
Lapsi leikkii seinällä olevalla värikkäällä aktiivitaululla.

Uutinen

Perhekeskusten tarjoamia palveluja ja toimintaa lapsiperheille on koottu verkkosivuille

12.1.2024

Keski-Suomen perhekeskukset tarjoavat lapsiperheille toimintaa, tukea, kohtaamisia ja palveluista.

Perhekeskusten kevään toimintakausi käynnistyy aktiivisena. Keski-Suomen perhekeskukset tarjoavat lapsiperheille matalan kynnyksen tukea, toimintaa, kohtaamisia ja palveluja maksuttomasti fyysisissä perhekeskuksissa, mutta myös eri puolilla maakuntaa muissakin toimipisteissä, etäyhteyksin sekä verkkopalveluina. Palveluita ja toimintaa tarjoavat hyvinvointialueen, kuntien, seurakuntien ja eri järjestöjen toimijat. Perhekeskuksista ja niiden toiminnasta tietoa löytyy hyvinvointialueen verkkosivuilta

Osa perhekeskusten toiminnasta on avointa, eikä toimintaan tarvitse ilmoittautua, mutta osaan palveluista ja toiminnasta tulee varata aika etukäteen. Tällaisia palveluita ovat muun muassa Vanhemmuuden tukipysäkki, Nepsy-pysäkki, Parisuhteen huoltoasema, Parisuhteen kuntokartoitus, Tukipysäkki kiusaamisasioissa sekä vanhempien etäryhmät. 

Vanhemmuuden tukipysäkiltä tukea lapsiperheen vanhemmille

Vanhemmuuden tukipysäkki on lapsiperheiden vanhemmille suunnattua ohjausta ja neuvontaa vanhemmuuteen, kasvatusasioihin tai arkeen liittyen. Tukipysäkille voi tulla yksin tai yhdessä. Tukipysäkiltä saa vinkkejä, neuvontaa, kotitehtäviä tai ohjausta muihin palveluihin. Pysäkit ovat avoinna etänä, Konnevedellä sekä Jyväskylän Kuokkalassa. Pysäkille varataan aika aina etukäteen. Palvelu on maksutonta. Vanhemmuuden tukipysäkistä vastaavat Keski-Suomen hyvinvointialue ja MLL:n Järvi-Suomen piiri.

Nepsy-pysäkit tarjoavat tukea lapsen ja nuoren neuropsykiatrisiin haasteisiin

Lapsiperheet saavat tukea ja ohjausta lapsen tai nuoren neuropsykiatrisiin haasteisiin Nepsy-pysäkiltä. Haasteita voivat olla keskittymisvaikeudet, tarkkaavaisuuden, toiminnanohjauksen tai aistisäätelyn haasteet ja ne voivat ilmetä esimerkiksi lapsen suurina tunteina, normaalin arjen takkuisuutena tai hankaluuksina lähtö- tai muutostilanteissa. Nepsy-pysäkkejä on 17:llä eri paikkakunnalla. Varaa aika pysäkille etukäteen. Palvelu on maksutonta.

Parisuhteen huoltoasemalla keskustellaan parisuhteesta – varaa aika etukäteen

Parisuhteen huoltoasema tarjoaa lapsiperheiden vanhemmille matalan kynnyksen ohjausta ja keskustelua parisuhteesta. Huoltoasemalla vanhemmat saavat vinkkejä, neuvontaa tai kotitehtäviä sekä tarvittaessa ohjausta muihin parisuhdepalveluihin. Huoltoasemalle voi tulla yksin tai yhdessä. Palvelu on maksutonta.

Tukipysäkki kiusaamisasioissa - Tukea ja ohjausta kiusaamisasioissa peruskouluikäisten lasten vanhemmille

Onko lastasi kiusattu tai onko lapsesi osallistunut kiusaamiseen? Tarvitsetko apua ja neuvoja tilanteeseen? Tukipysäkillä voit keskustella ammattilaisen kanssa lapsesi ja perheesi tilanteesta. Tapaamiset ovat perheille maksuttomia. Tapaamisia tarjotaan perheelle yhdestä kolmeen kertaan. Palvelusta vastaavat Keski-Suomen hyvinvointialue ja MLL:n Järvi-Suomen piirin Selviydytään kiusaamisesta -toiminta.

Etäryhmät vanhemmille

Erityisnuorten vanhempien etäryhmä on suunnattu keskisuomalaisille vanhemmille, joiden erityistä tukea tarvitseva nuori on päättämässä tai päättänyt peruskoulun. Ryhmän tapaamiset ovat torstaisin 25.1., 1.2., 8.2. ja 15.2.2024 klo 17.00–18.30. Ryhmään voi osallistua myös anonyymisti. Ryhmään on jatkuva sähköinen ilmoittautuminen.

Hei mä näyn ja kuulun! -etäryhmä on tarkoitettu ujostelevan tai puhumista jännittävän lapsen vanhemmalle. Ryhmän tapaamiset ovat keskiviikkoisin 13.3., 20.3. ja 27.3. klo 15.00–16.15. Ilmoittaudu ryhmään 10.3. mennessä sähköisesti.  

Leikkitreffeillä kohdataan toisia lapsia ja vanhempia

Leikkitreffeillä vietetään perheiden yhteistä aikaa ja tavataan toisia perheitä. Leikkitreffeillä on pieni ohjattu tuokio eri teemoista. Leikkitreffit ovat avoimia ja maksuttomia kaikille lapsiperheille, eikä treffeille tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Lisätietoja:
•    palvelupäällikkö Marja Lehtoranta, p. 050 597 8314, Keski-Suomen hyvinvointialue
•    www.hyvaks.fi/perhekeskukset