

Uutinen
Moniammatillinen ankkuritoiminta ennaltaehkäisee nuorten rikoksia
25.3.2025
Keski-Suomen hyvinvointialue ja Sisä-Suomen poliisilaitos ovat solmineet yhteistoimintasopimuksen ankkuritoiminnasta, joka ennaltaehkäisee nuorten rikoksia. Ankkuritiimiin kuuluvat poliisin, sosiaali-, terveys- ja nuorisotoimen asiantuntijat.
Keski-Suomen hyvinvointialue ja Sisä-Suomen poliisilaitos ovat tehneet yhteistoimintasopimuksen ankkuritoiminnasta, jonka tavoitteena on puuttua nuorten rikoksentekijöiden toimintaan varhaisessa vaiheessa ja välttää nuoren rikoskierteen muodostuminen. Sopimus selkeyttää ja edistää moniammatillista viranomaisyhteistyötä Sisä-Suomen poliisilaitoksen ja Keski-Suomen hyvinvointialueen välillä valtakunnallisen ankkuritoimintamallin mukaisesti.
- Ankkuritoiminnan ensisijaisena tehtävänä on huolehtia, että nuori saa tarkoituksenmukaisen avun tilanteeseensa esimerkiksi palveluohjauksen keinoin. Tärkeintä on vastata lapsen tai nuoren tarpeisiin ja yksilölliseen tilanteeseen, kertoo vastuualuejohtaja Päivi Kalilainen Keski-Suomen hyvinvointialueelta.
- Nyt solmittu ankkurisopimus turvaa yhdenvertaiset ankkurityömuodon palvelut kaikille Keski-Suomen alueen lapsille ja nuorille asuinpaikasta riippumatta, sanoo rikoskomisario Markus Antila Sisä-Suomen poliisista.
Ankkuritoiminta kohdistuu varhaisessa vaiheessa nuorten hyvinvoinnin edistämiseen ja rikosten ennalta ehkäisemiseen. Keskeiset asiakasryhmät ovat Keski-Suomessa asuvat, rikoksia ja rikollisia tekoja tekevät ja syrjäytymisvaarassa olevat alle 15-vuotiaat lapset ja nuoret sekä heidän perheensä sekä erillisellä harkinnalla yksittäiset 15–17-vuotiaat nuoret ja heidän perheensä.
Moniammatillinen yhteistyö, jossa nuori tulee kuulluksi
Ankkuritoimintaa toteutetaan moniammatillisessa tiimissä, johon kuuluvat ns. ankkuritiimin asiantuntijat poliisista, sosiaalitoimesta, terveystoimesta sekä nuorisotoimesta. Ankkuritiimi tekee yhteistyötä kuntien, järjestöjen, harrastus- ja urheiluseurojen ja seurakuntien kanssa.
Ankkuritoimintaprosessi käynnistyy, kun ammattilaisella tai läheisellä herää huoli lapsesta tai nuoresta ja siitä ilmoitetaan jollekin tiimin taholle. Yleisimmin nuori ohjataan toimintaan poliisin, sosiaalitoimen, koulun tai oppilaitoksen kautta.
- Ankkuritoiminnasta saadaan paras hyöty, kun pystytään puuttumaan nuoren rikolliseen tai muuten hänen kehitystään haittaavaan toimintaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Siksi on tärkeää, että nuoren ympärillä toimivat aikuiset ovat hereillä ja havainnoivat milloin nuoren toiminnasta tai hyvinvoinnista on syytä huolestua. Ankkuritoiminnassa käsitellään vaikeita asioita ja muistutetaan, että kaikki mokaavat joskus, mutta tärkeintä on selvittää asiat. Puhutuksessa nostetaan ja sanoitetaan myös nuoren onnistumisia ja voimavaroja, kuvaa erityissosiaaliohjaaja Saija Liimatainen Keski-Suomen hyvinvointialueelta.
Sisä-Suomen poliisilaitoksessa moniammatillisesta yhteistyöstä vastaa Ennalta estävän erityistoiminnan ryhmä oman työnjohtonsa alaisuudessa. Keski-Suomen hyvinvointialueen henkilöstöstä toimintaan osallistuvat nimetyt sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöt, jotka osallistuvat Ankkuritoiminnan toteuttamiseen ja ankkuritiimeihin.
Tavoitteena muodostaa toimiva rakenne toiminnalle Keski-Suomen hyvinvointialueen palveluissa sekä varmistaa yhdenvertainen palvelun saatavuus koko Keski-Suomessa.
Lisätietoja ankkuritoiminnasta: https://ankkuritoiminta.fi/
Lisätietoja:
Päivi Kalilainen, vastuualuejohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 370 0245, paivi.kalilainen(at)hyvaks.fi
Markus Antila, rikoskomisario, Sisä-Suomen poliisilaitos, p. 029 544 5336, markus.antila(at)poliisi.fi
Eeva-Maria Tahvanainen, rikoskomisario, Sisä-Suomen poliisilaitos, p. 029 544 8731, eeva-maria.tahvanainen(at)poliisi.fi