Hyppää pääsisältöön
Henkilö kävelee kadulla ja puhuu matkapuhelimeen.

Uutinen

Mielenterveys- ja päihdehäiriöiden hoito- ja palveluketjut on julkaistu

20.6.2023

Mielenterveys- ja päihdehäiriöiden hoito- ja palveluketjut sisältävät tietoa häiriöistä, hoidon sisällöistä sekä omahoidon mahdollisuuksista.

Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivuilla julkaistuissa mielenterveys- ja päihdehäiriöiden hoito- ja palveluketjuissa on aikuisille ja ikääntyneille suunnattua ennaltaehkäisevää tietoa mielen hyvinvoinnista, mittareita sekä tutkimus-, hoito- ja seurantaohjeita. Hoito- ja palveluketjut selkeyttävät asiakkaalle parhaiten sopivan palvelun löytämistä sekä ohjaavat asiakasta varhaisempaan tukeen.  

– Hoito- ja palveluketjujen kehittämistyössä on edistetty asiakkaan sujuvampaa pääsyä palveluihin. Näin on mahdollista esimerkiksi ennaltaehkäistä sairauksia sekä löytää oikea-aikainen ja riittävä hoito tai palvelu, summaa projektipäällikkö Sami Savonen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta.   

Tavoitteena on taata keskisuomalaisille asiakkaille yhdenvertainen hoito ja palvelut, jotka perustuvat Käypä hoito -suosituksiin, muihin valtakunnallisiin suosituksiin sekä paikallisesti sovittuihin käytänteisiin. 

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma on koordinoinut hoito- ja palveluketjujen kehittämistyötä, jota on toteutettu yhteistyössä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten, kokemusasiantuntijoiden sekä järjestöjen kanssa.  

Myös ammattilaisen työn tueksi 

Hoito- ja palveluketjut tarjoavat ammattilaisille työvälineitä mielenterveys- ja päihdehäiriöiden tunnistamisen, tutkimisen ja hoidon eri vaiheisiin. Lisäksi ne selkeyttävät sosiaali- ja terveyspalveluiden eri ammattilaisten ja kolmannen sektorin rooleja ja vastuita sekä toimivat perehdyttämisen välineinä.   

Jokaisesta hoito- ja palveluketjusta löytyvät yhteyshenkilön yhteystiedot. Heihin voi olla yhteydessä sisältöön tai päivitykseen liittyvissä asioissa. 

Tutustu hoito- ja palveluketjuihin Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivuilla

Lisätietoa: 

  • Sami Savonen, projektipäällikkö, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 708 6040, sami.savonen(at)hyvaks.fi  

  • Maria Pynnönen, projektityöntekijä, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 571 5380, maria.j.pynnonen(at)hyvaks.fi 

  • Johanna Kinnunen, kliininen asiantuntijasairaanhoitaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 3381 468, johanna.kinnunen(at)hyvaks.fi