Hyppää pääsisältöön

Uutinen

Malli fyysisen terveydentilan huomioimisesta mielenterveys- ja päihdepalveluiden ammattilaisille

4.11.2022

Fyysisen terveydentilan huomioimisen malli on julkaistu lähipalveluissa työskentelevien mielenterveys- ja päihdealan ammattilaisten käyttöön. Malli on kehitetty osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa.

Mallin tavoitteena on saada mielenterveys- ja päihdepalvelujen ammattilaiset huomioimaan asiakkaiden fyysinen terveydentila suositusten mukaisesti ja tasalaatuisesti. Malli vastaa muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) huoleen siitä, että vakavien mielenterveydenhäiriöitä sairastavien asiakkaiden fyysisten terveysongelmien tunnistamisessa ja hoidossa on puutteita. 

Fyysisen terveydentilan huomiointi mielenterveys- ja päihdepalveluissa -mallin sisältämät ohjeet on tarkoitettu mielenterveys- ja päihdetyön ammattilaisille. Lisäksi uudet työntekijät voivat käyttää mallia perehdytysmateriaalinaan. 

Mielenterveys- ja päihdeasiakkaat tarvitsevat kokonaisvaltaista hoitoa

Malli toimii mielenterveys- ja päihdealan ammattilaisen muistilistana ja ohjaa häntä ottamaan huomioon asiakkaan fyysinen terveys hoitoprosessin erivaiheissa: fyysisten oireiden tunnistamisessa ja tutkimisessa, niiden hoidossa sekä asiakkaan ohjauksessa oikealle ammattilaiselle. 

– Malli muistuttaa ammattilaista puhumaan fyysisen terveydentilan tärkeydestä asiakkaan kanssa sekä hoitamaan asiakasta kokonaisvaltaisesti, kertoo projektityöntekijä Sami Savonen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta. 

Malli sisältää eri mielenterveyden asiakasryhmien olennaisimmat hoito- ja seurantaohjeet ammattilaisten käyttöön. Ammattilainen voi tarkistaa mallista asiakasta, esimerkiksi ikääntynyttä tai masennusoireilevaa, koskevat fyysisen terveyden huomioinnin tavoitteet. Malli muistuttaa ammattilaista myös tarkistamaan yksittäisiä terveyteen liittyviä näkökulmia, esimerkiksi ravitsemuksen tai päihteidenkäytön osalta. Lisäksi mallissa on linkkejä asiakkaan elintapaohjausta, terveyssuosituksia ja omahoito-ohjelmia varten. 

Ohjeet tullaan julkaisemaan myös Keski-Suomen hyvinvointialueen uudessa intranetissä loppuvuoden aikana. 

Materiaali:

Lisätietoja:

  • Sami Savonen, projektityöntekijä, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, p. 040 708 6040, sami.savonen(at)jyvaskyla.fi 

  • Jani Korpela, projektipäällikkö, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, p. 040 728 6161, jani.korpela(at)jyvaskyla.fi