Hyppää pääsisältöön

Uutinen

Maakunnallinen ravitsemussuunnitelma "Hyvinvointia ravitsemuksella" valmistui käyttöön

14.4.2023

Ravitsemussuunnitelman tavoitteena on edistää hyvinvointia tukevan ruokailun toteutumista Keski-Suomessa, mikä edellyttää yhteistyötä kuntien, hyvinvointialueen ja eri toimijoiden välillä.

Ravitsemussuunnitelman valmistelusta vastasi Keski-Suomen alueellinen ravitsemustyöryhmän puheenjohtaja Kati Laine-Rissanen, varapuheenjohtaja Heli Lehtinen ja sihteeri Eeva Nykänen.

Suunnitelman visio on, että ruokailu arjessa tukee hyvinvointia, toimintakykyä ja terveyttä. Vision saavuttamiseksi suunnitelmaan on nostettu kuusi tunnistettua tavoitetta.

Tunnistetut tavoitteet

  1. Nimetään ravitsemusterveyden edistämisen vastuutaho.
  2. Kannustetaan yhdessä syömiseen ja kehitetään palveluita yhteisten ruokailuhetkien tai ruoanlaiton toteutumiseksi.
  3. Tuetaan monipuolisen, maistuvan, maksuttoman tai edullisen ja ravitsemussuositukset täyttävän lämpimän aterian toteutumista jokaisena päivänä.
  4. Huolehditaan, että ruoka- ja ravitsemusviestintä on saavutettavaa, myönteistä ja hyvinvointia tukevaa. Tarjotaan luotettavaa ja käytännönläheistä tietoa ravitsemuksesta.
  5. Tarjotaan käytännönläheistä ohjausta ja tukea hyvinvointia edistävän ruokailun toteutumiseksi.
  6. Toteutetaan ravitsemusohjausta vaikuttavilla menetelmillä osana elämäntapaohjausta ja hoitoa.

Ravitsemussuunnitelma on työkalu kunnan oman ravitsemussuunnitelman tekemiseksi yhdessä eri toimijoiden kanssa. Ravitsemussuunnitelma on osa alueellista hyvinvointisuunnitelmaa, ja se liitetäänkin osaksi kuntien hyvinvointikertomusta ja -suunnitelmaa.  

Miten käynnistää työ ravitsemussuunnitelman käyttöön ottamiseksi?

Tarkistuslista suunnitelman käyttöön ottamiseksi

  • Kuntaan on nimetty vastuutaho kuntalaisten hyvän ravitsemuksen edistämiseksi
  • Kunnassa on nimetty aktiivinen ravitsemustyöryhmä, ruokakasvatustyöryhmä tai vastaava, jossa on edustajat eri hallinnonaloilta sekä edustajat tarvittavilta yhteistyökumppaneilta
  • Kunnan hyvinvointisuunnitelmassa on huomioitu kuntalaisten hyvän ravitsemuksen edistäminen
  • Toiminnan suunnittelu perustuu indikaattoritietoon sekä paikalliseen kokemustietoon kuntalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista
  • Kunnassa tunnistetaan olemassa olevia strategioita, ohjelmia, verkostoja, hankkeita, työryhmiä ja viestintää, joissa on mahdollista viedä eteenpäin kuntalaisten hyvää ravitsemusta

Suunnitelmapohjat ja ohjeet käyttöösi

 

Taustatietoa ravitsemustyöryhmästä

 

Mikä on Keski-Suomen alueellinen ravitsemustyöryhmä?

Työryhmä toimii hyvinvointialueen ja kuntien välisenä yhteistyörakenteena tavoitteenaan maakunnan kuntalaisten hyvän ravitsemuksen edistäminen. Vastaavia työryhmiä on mm Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueilla.

Työryhmä aloitti toimintansa vuonna 2021, jolloin kaikki Keski-Suomen kunnat nimesivät edustajansa työryhmään. Työryhmän kokoonpano edustaa laajasti kunnan eri toimialoja, minkä lisäksi ryhmää on täydennetty järjestöjen ja hyvinvointialueen edustajilla. Edustajien tärkeä tehtävä on viedä työryhmän asioita eteenpäin omassa kunnassaan ja hyvinvointialueella.

Työryhmän keskeisinä tavoitteina on vahvistaa ravitsemuksen yhteistyötä maakunnassa, edistää keskisuomalaisten terveyttä tukevaa ravitsemusta, kehittää ravitsemusterveyteen ja -hoitoon liittyviä yhteisiä käytäntöjä ja vahvistaa niiden käyttöä sekä tehdä ravitsemusasioita näkyväksi sekä keskisuomalaisten arjessa että päätöksenteossa.

Työryhmän ensimmäisenä tehtävänä oli valmistella maakunnallinen ravitsemussuunnitelma. Valmistelussa on hyödynnetty edustajien asiantuntemusta ja kokemuksia muun muassa hyvien toimintamallien käytöstä kunnissa sekä asukkaiden ajatuksia ja toiveita.