Hyppää pääsisältöön
Lukuresepteillä luettavaa 1-6-vuotiaille ja heidän perheilleen Keski-Suomessa.

Uutinen

Lukuresepti "määrää" lukulääkkeitä neuvolaikäisille ja heidän perheilleen Keski-Suomessa

16.9.2024

Lukuresepti kannustaa neuvolaikäisiä ja heidän perheitään lukemaan. Lukureseptin perhe saa neuvolassa ikäkausitarkastuksen yhteydessä.

Keski-Suomessa tänään 16.9.2024 käyttöönotettava lukuresepti kannustaa neuvolaikäisiä ja heidän perheitään lukemaan. Hyvinvointialue ja Keski-kirjastot ovat tehneet lukureseptien laadinnassa hyvää yhteistyötä.

Lukureseptillä neuvola-asiakas ”määrätään” nauttimaan hauskaa, viihdyttävää ja opettavaista lastenkirjallisuutta. Keski-Suomen hyvinvointialueella 1–6-vuotias lapsi saa lukureseptin neuvolassa ikäkausitarkastuksen yhteydessä ja lukulääkkeet löytyvät kirjastosta.

Jokaiselle ikäkaudelle on reseptinsä ja jokaisessa reseptissä on neljä vinkkiä ikäkaudelle sopivasta kirjasarjasta. Lukulääke suositellaan nautittavaksi yhdessä vanhemman tai muun läheisen aikuisen kanssa 1–4 kertaa viikossa.  Keski-kirjastojen ammattilaiset ovat koonneet reseptien lukuvinkit.

Tukea lasten kielen ja puheen kehitykseen

Lukureseptin tavoitteena on vaikuttaa myönteisesti vauvojen ja leikki-ikäisten lasten kielen ja puheen kehitykseen sekä sen myötä heidän hyvinvointiinsa, kasvuunsa ja kehitykseensä. Lukuresepti myös aktivoi vanhempia lukemaan lapselle ja tuo yhdessäoloa perheen arkeen.

Lukemisen merkitys kielellisten taitojen sekä tunteiden käsittelyn kehittymisessä on merkittävä, mutta tutkimusten mukaan lapsille luetaan nykyään aiempaa vähemmän. 
– Kun lapsen kanssa jutellaan, hänen kieli ja puhe kehittyvät. Myös laulaminen, loruilu ja lukeminen tukevat kielellisten taitojen kehitystä vauva- ja leikki-iässä, selventää palvelupäällikkö Tiina Kelin Keski-Suomen hyvinvointialueelta.

Neuvoloissa jo lasta odottaville perheille jaetaan tietoa muun muassa varhaisesta vuorovaikutuksesta. 
– Myöhemmin lapsen kielellistä kehitystä seurataan jokaisella lastenneuvolakäynnillä. Tarvittaessa neuvolan terveydenhoitaja ohjaa kielen ja puheen kehittymisen kysymyksissä iän ja tarpeen mukaisesti, Tiina Kelin sanoo.

Yhteistyötä kirjastojen kanssa

Hyvinvointialue on toteuttanut lukureseptin yhteistyössä Keski-Suomen kirjastojen kanssa. Kirjaston henkilökunta auttaa asiakasta löytämään lukureseptikirjat kirjastosta. 
– Mikäli juuri reseptissä mainittuja teoksia ei kirjaston hyllystä kirjastokäynnillä löydy, niin ei huolta: kirjaston henkilökunnan avulla sopivaa luettavaa jokaiselle varmasti löytyy, kertoo informaatikko Hanna-Leena Majuri-Jantunen Jyväskylän kaupunginkirjastosta.

Lukuresepti osaltaan tutustuttaa lasta kirjastopalveluihin, joita hän voi myöhemmällä iällä käyttää myös itsenäisesti.

Aloitteen Keski-Suomen lukureseptistä on tehnyt Karstulan taideseura KarsTa ry. Lukuresepti-idea on saanut alkunsa Pälkäneeltä.
– Olemme erittäin iloisia yhteistyöstä kirjastojen kanssa. Kiitokset menevät myös Karstulan taideseuralle lukureseptialoitteesta, Tiina Kelin kiittelee.

Keski-Suomen lukureseptit on kuvitettu samoilla kuvilla, joita löytyy myös neuvolakorttikoteloiden kansista. Neuvolakorttikotelot toteutettiin osana kulttuurineuvolatoimintaa.

Lisätietoja:

  • palvelupäällikkö Tiina Kelin, p. 040 539 2584, tiina.kelin(at)hyvaks.fi, neuvola ja seksuaaliterveyspalvelut, Keski-Suomen hyvinvointialue
  • informaatikko Hanna-Leena Majuri-Jantunen, p. 050 478 4232, hanna-leena.majuri-jantunen(at)jyvaskyla.fi, Jyväskylän kaupunginkirjasto
  • Lukureseptit | Keski-Suomen hyvinvointialue (hyvaks.fi)