Hyppää pääsisältöön
.

Uutinen

Lautakunta ottaa kantaa vakavasti päihderiippuvaisten seksuaaliterveyteen ja ehkäisyyn sekä vammaisten lasten aamu-, iltapäivä- ja lomatoimintaan

6.4.2023

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta 12.4. käsittelee muun muassa maksuttoman ehkäisyn ja seksuaaliterveyden ohjauksen laajentamista vakavasti päihderiippuvaisilla. Esillä ovat myös vammaisten lasten lyhytaikaisen huolenpidon järjestelyt.

Keski-Suomen hyvinvointialueella valmistellaan maksuttoman ehkäisyn laajentamista niin, että se olisi kaikkien haavoittuvassa asemassa olevien, vakavasti päihderiippuvaisten saatavilla. Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta sekä työikäisten ja ikääntyneiden lautakunta 3.5. kokouksessaan keskustelevat kumpikin asiasta strategiajohtajan ehdotuksen pohjalta. Asiasta päättää aluehallitus.  

Keski-Suomen hyvinvointialue tarjoaa alle 22-vuotiaille maksuttoman raskauden ehkäisyn ja ohjauksen palvelut. Jämsän ja Äänekoskella maksuton ehkäisy on jo aiemmin ollut tarjolla kaikille alle 25-vuotiaille. Seksuaaliterveyden edistämisen ja ongelmien ennaltaehkäisyn kannalta katsotaan perustelluksi tarjota maksutonta ei-toivotun raskauden ehkäisyä sekä seksitautien tutkimusta ja hoitoa kohdennetusti erityisen haavoittuvassa asemassa oleville päihderiippuvaisille henkilöille sukupuolesta riippumatta.

Käypähoitosuositus raskauden ehkäisystä suosittelee päihteidenkäyttäjille helppoa raskauden ehkäisyn saamista. Päihteitä käyttäville suositellaan pitkäkestoista ehkäisymenetelmää, ehkäisykapselia tai -kierukkaa, joka ei edellytä päivittäistä muistamista.

Päihteiden käyttö on epäonnistuneen raskauden ehkäisyn ja toistuvien raskaudenkeskeytysten riskitekijä.

Myös opioidikorvaushoidon käytännön oppaan mukaan raskauden ehkäisystä tulee aina kysyä ja antaa ehkäisyneuvontaa hoidon kaikissa vaiheissa. Vakavasti päihderiippuvaiselle tulee aktiivisesti tarjota mahdollisuutta pitkäaikaiseen ja luotettavaan ehkäisyyn, joka edellyttää paikallista yhteistyötä ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolan ja päihdepoliklinikan toimijoiden välillä. Päihteiden käyttö altistaa seksuaaliselle riskikäyttäytymiselle ja seksitaudeille.

Vammaisten lasten lyhytaikaisen huolenpidon järjestäminen kouluaikoina ja loma-aikoina Jyväskylässä

Vaativan erityisen tuen oppilaiden erityishuoltalakiin perustuva aamu- ja iltapäivätoiminta sekä loma-ajantoiminta järjestetään Keski-Suomen hyvinvointialueen eri kunnissa eri tavoin. Palvelun järjestämisvastuu siirtyi 1.1.2023 hyvinvointialueelle. Ennen hyvinvointialueuudistusta palvelun järjestämisessä on kunnissa tehty sisäistä yhteistyötä perusopetuksen ja vammaispalvelujen kesken, ja hyvinvointialueuudistuksen jälkeen yhteistyötä on tehty kuntien ja hyvinvointialueen välillä.

Kehitysvammaisten erityishuollosta annettuun lakiin tehdyt muutokset mahdollistavat jatkossakin vammaisten lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä loma-aikaisen toiminnan järjestämisen ja tuottamisen kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyönä. Hyvinvointialue voi hankkia palvelut kunnalta ilman tarjouskilpailua. Sopimusneuvotteluista osa on vielä kesken.

Hyvinvointialue ja Jyväskylän kaupunki ovat sopineet, että Jyväskylä tuottaa 3.6.2023 saakka erityishuoltolain perusteella järjestettävät ns. Vertti-toiminnan palvelut. Vertti-toiminnalla tarkoitetaan erityishuoltalakiin perustuvaa aamu- ja iltapäivätoimintaa sekä loma-ajantoimintaa erityishuollon piirissä oleville lapsille.

Jatkosta Jyväskylän kaupungin kanssa on neuvoteltu niin, että Jyväskylän kaupunki tuottaisi Keski-Suomen hyvinvointialueelle vaativan erityisen tuen oppilaiden iltapäivätoiminnan koulupäivinä. Hyvinvointialueen muulla tavoin järjestettäväksi jää loma-ajan toiminta ja koulupäivien aamutoiminta kokonaisuudessaan sekä pidennetyn oppivelvollisuuden esiopetusikäisten iltapäivätoiminta. Kesän 2023 toiminnan hyvinvointialue järjestää omana toimintana. Kesävertti-toimintaan on aiempina kesinä osallistunut viikoittain 10–80 lasta. Kesävertti on suunniteltu toteutettavaksi Valteri-koulu Onervan tiloissa.

Jatkossa hyvinvointialueen vastuulle kuuluva toiminta katsotaan esittelytekstissä tarkoituksenmukaiseksi järjestää ensisijaisesti ostopalveluna. Lasten palvelun tarve vaihtelee koulupäivisin ja loma-aikoina, joten henkilöstöjärjestelyt on haasteellista toteuttaa hyvinvointialueen omana tuotantona. Vammaispalveluissa ei myöskään ole vastaavaa toimintaa, johon Vertti-toiminnan voisi integroida.

Lasten nuorten ja perheiden lautakunta käy asiasta valmistelevan keskustelun. Esityslistalle kirjatun päätösesityksen mukaan lautakunta esittäisi aluehallitukselle, että se päättää hankkia jyväskyläläisten vammaisten lasten lyhytaikaisen huolenpidon järjestämisen kouluaikoina aamuisin, pidennetyn oppivelvollisuuden esiopetusikäisten osalta iltapäivisin ja koulujen loma-aikoina ensisijaisesti ostopalveluna 9.8.2023 alkaen. Myös kilpailutusprosessin käynnistämistä esitetään. 

Nuorisovaltuustolle edustaja lautakuntaan

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta on myöntänyt nuorisovaltuuston edustajalle läsnäolo- ja puheoikeuden lautakunnan kokouksiin ja pyytänyt nuorisovaltuustoa nimeämään edustajansa. Nuorisovaltuuston esityksen mukaisesti edustajaksi valittaneen Veera Kinnunen ja varajäseneksi Meeri Nissinen.

Lisäksi lautakunta käsittelee koululaisten silmälääkäritutkimusten ostopalveluiden sääntökirjaan ehdotettavia muutoksia. Kokouksessa ovat esillä myös vuoden 2023 käyttösuunnitelmat ja talousarviomuutokset sekä strategia.

Kokouksen esityslista

Lapset, nuoret ja perheet lautakunnan kokouksen esityslista liitteineen on osoitteessa www.hyvaks.fi/hyvinvointialue/lautakunnat ja suora linkki lautakunnan listaan. Lista on pdf-muodossa.

Lautakunnan kokouksen pöytäkirja julkaistaan hyvaks.fi-verkkosivuilla heti kun se on tarkastettu. 
 
Lisätietoja

Strategiajohtaja Anu Pihl, p. 050 320 4896, anu.pihl(at)hyvaks.fi, lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan esittelevä viranhaltija 

Lautakunnan puheenjohtaja Matias Lahti ei tällä kertaa poikkeuksellisesti ole ennen kokousta tavoitettavissa eikä siksi toimi lisätietojen antajana.