Hyppää pääsisältöön
Kuulokkeet, näppäimistö ja kannettava tietokone

Uutinen

Laukaassa aloitti Keski-Suomen hyvinvointialueen ensimmäinen kehitysvammaisten päivätoiminnan etäryhmä

15.10.2024

Keski-Suomen hyvinvointialueen ensimmäinen kehitysvammaisten asiakkaiden etäryhmä on aloittanut toimintansa Laukaassa. Pilottiin osallistuu viisi asiakasta ja kaksi ohjaajaa.

Ryhmä käyttää jo ikääntyneiden palveluissa helppokäyttöiseksi todettua VideoVisitin tekniikka. Hyvinvointialue lainaa asiakkaille tablettitietokoneet ja tarjoaa perehdytyksen ryhmässä toimimista varten. Etäpilotin osallistuja-asiakkaat ovat ohjaajien mukaan hyvin itsenäisesti toimivia henkilöitä. 

– Tarkoitus on jo ensi vuonna laajentaa etäpalveluita. Arvioisin, että merkittävällä osalla asiakaskunnasta on kyvykkyys hyödyntää etäpalveluita. Nyt haetaan kokemuksia, joita toiminnan laajentamisessa tarvitaan, kertoo palvelupäällikkö Juho Suortti vammaisten kotiin vietävistä ja asumispalveluista. 

Laukaan pilottiasiakkailla etäryhmä ei korvaa mitään nykyisistä palveluista. Ryhmäläisten valinta tehdään jatkossa asiakkaan toimintakyvyn ja palvelutarpeen arvioinnin perusteella. Etäryhmien ideana jatkossa on ennakoida asiakkaan lisääntynyttä palvelutarvetta, joka lähitulevaisuudessa edellyttäisi asiakkaan saamien palveluiden laajentamista. 

– Tunnin mittaisessa kokoontumisessa ensimmäinen kerta käytettiin suunnitteluun. Kotitehtävänä asiakkailla oli ollut pohtia omia mielenkiinnonkohteitaan. Etäryhmässä osallistuja voi itsekin käyttää vahvuuksiaan ja osaamistaan esimerkiksi pitämällä esityksen kiinnostuksen kohteestaan, vastaava ohjaaja Miia-Kaisa Kinnunen sanoo.

Ryhmässä mukana olevat asiakkaat ovat olleet sitoutuneita osallistumiseen ja osallistuneet aktiivisesti. Asiakkailta on noussut esiin erilaisia aiheita, joita käsitellään eri kerroilla. Etäryhmä voi jatkossa olla hyvä vaihtoehto myös esimerkiksi autismin kirjon asiakkaille, jotka usein kuormittuvat live-ryhmiin osallistuessaan. 

– Etäosallistuminen mahdollistaa sen, ettei fyysinen etäisyys ole ongelma mukaan pääsemisessä. Etäryhmien kokoa ei voi kasvattaa kovin suureksi, koska on tärkeätä, että jokainen voi osallistua – ei vain olla kuuntelemassa, vastaava ohjaaja Miia-Kaisa Kinnunen sanoo. 

Myös Jyväskylässä kaavaillaan kehitysvammaisten etäryhmän kaltaista kotiin tukemisen pilotointia Kuokkalan-Seppälän alueella. 

Lisätiedot:

  • Palvelupäällikkö Juho Suortti, vammaisten kotiin vietävät ja asumispalvelut, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 435 2770, juho.suortti(at)hyvaks.fi
  • Palveluvastaava Anne Koukka, vammaisten kotiin vietävät ja asumispalvelut p. 040 024 9885, anne.koukka(at)hyvaks.fi
  • Vastaava ohjaaja Miia-Kaisa Kinnunen, Taitojen talo p. 040 641 7976, miia-kaisa.kinnunen(at)hyvaks.fi