Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Nuoret käyttävät puhelinta.

Uutinen

Lasten, nuorten ja perheiden vertaistarinavideoiden pilotista hyviä tuloksia

18.12.2024

Kesäkuussa käynnistämämme pilotti tarina-auttamisen videoista on päättynyt. Saimme pilotista hyviä tuloksia ja jatkamme videoiden käyttöä osana sähköisen perhekeskuksen palveluita.

Pilotissa tarjosimme lapsille, nuorille ja perheille uudenlaisia tukimuotoja vertaistarinavideoiden ja ammattilaisten tuottamien videoiden avulla. Toteutimme pilotin Keski-Suomen kestävän kasvun ohjelman tuella.  

Keskisuomalaiset ovat hakeneet apua tarina-auttamisen videoista vajaan puolen vuoden aikana yhteensä 19 732 kertaa. 71 % palautetta antaneista koki saaneensa videoista apua omaan tilanteeseensa. 

Nostimme pilotin aikana kuukausittain eri teemoja Keski-Suomen hyvinvointialueen somekanaviin. Eniten katsottiin mielenterveyteen ja lapsen erityispiirteisiin liittyviä videoita. Lasten ja nuorten vanhemmat täyttivät nuoria enemmän huolikartoitusta ja katsoivat nuoria enemmän videoita. 

– Videot toimivat hyvin lasten, nuorten ja perheiden parissa työskentelevien tukena, toteaa lasten, nuorten ja perheiden keskitettyjen palvelujen palvelupäällikkö Marja Lehtoranta. – Ne toimivat hyvinä keskustelun avauksina niin ammattilaisen ja asiakkaan välisissä keskusteluissa kuin vaikkapa perheen kesken kotona.  

Videoissa käsitellään elämäntilanteelle tyypillisiä haasteita 

Videot toimivat oma-apuvideoina, jotka auttavat sanoittamaan omia huolia ja tarjoavat konkreettisia vinkkejä tilanteen käsittelyyn. Nuorille suunnatut videot käsittelevät muun muassa mielialaan, ulkonäköpaineisiin, akateemisiin odotuksiin ja seurusteluun liittyviä teemoja. Näitä videoita on jaettu nuorten keskuudessa suosituissa sosiaalisen median kanavissa, kuten Snapchatissa, Instagramissa, TikTokissa ja YouTubessa. 

Lapsiperheiden vanhemmille suunnatut videot puolestaan tarjoavat keinoja lapsiin liittyvien huolien, vanhemman jaksamisen sekä päihteisiin tai parisuhteeseen liittyvien kysymysten käsittelyyn. Videoita on jaettu hakukoneiden, Facebookin ja Instagramin avulla sekä enjaksa.fi-sivustolla. 

Halutessaan nuori tai vanhempi on päässyt myös matalalla kynnyksellä keskustelemaan hyvinvointialueen ammattilaisen kanssa chat-palveluissa tai pyytämään apua Pyydä apua -napin kautta. Tarina-auttamisen videot on tuottanut Zoturi Oy yhteistyössä Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kanssa. Videot julkaistiin alun perin normaali.fi- ja enjaksa.fi-sivustoilla, mutta ne löytyvät nyt myös hyvinvointialueen verkkosivuilta. 

Lisätietoja

 

Image