Hyppää pääsisältöön

Uutinen

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta kokoontui ensimmäisen kerran

16.2.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden lautakunta piti ensimmäisen kokouksensa 15.2.2023. 

Lautakunnan esitys lastensuojelun perhehoidon tuesta ja kustannusten korvauksista 

Lastensuojelun perhehoidon palkkioissa ja kulukorvauksissa sekä perhehoidon tuen ja kustannusten korvauksissa on ollut merkittäviä eroja Keski-Suomen alueella. Joissain tapauksissa palkkioiden ja kulukorvausten taso on jäänyt huomattavan alhaiselle tasolle. Perhehoidon peruspalkkioita on yhdenmukaistettu ja korotettu aluevaltuuston 29.11.2022 tehdyllä päätöksellä.  

Aluevaltuusto hyväksyi 29.11.2022 kokouksessaan Keski-Suomen hyvinvointialueen lastensuojelun perhehoidon toimintaohjeen, tuen ja kustannusten korvaukset sekä niiden myöntämisperusteet 1.1.2023 alkaen. Päätös sisälsi liitteen, jossa vuoden 2023 korotetut palkkiot, niiden perusteet sekä hyvinvointialueen maksama korvaus perhehoitajan lomanjärjestämisen kustannuksista olivat virheellisiä. Nyt hyväksyttäväksi esitetty liite korvaisi virheellisen liitteen. 

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta esittää aluehallituksen käsittelyyn, että perhehoitajien palkkioiden korotusperusteiden yhtenäistämisen ajaksi korotetut palkkiot jäädytetään sille tasolle, millä ne ovat olleet kussakin kunnassa vuoden 2022 lopussa. Lisäksi perhehoitajan loman järjestämisen kustannuksiksi esitetään 711 euroa vuodessa. Lautakunta myös esittää aluehallituksen käsittelyyn korjatun ”Lastensuojelun perhehoidon tuki ja kustannusten korvaukset sekä niiden myöntämiskriteerit” -liitteen.   

Lautakunta sai kattavan esityksen lastensuojelun perhehoidon palkkioista ja perhehoitopalkkioihin liittyvästä valmisteluprosessista. Lisäksi kuultiin vuoden 2023 aikana tehtävästä toimeksiantosopimusten läpikäynnistä ja korotettujen palkkioiden perusteiden yhtenäistämisestä.  

Lastensuojelun perhehoidolla tarkoitetaan lapsen hoidon, kasvatuksen ja muun huolenpidon järjestämistä tehtävään hyväksytyssä perheessä. Lasten ja nuorten perhehoitajista käytetään nimitystä sijaisvanhemmat. Perhehoito on laissa määriteltynä ensisijaiseksi sijaishuollon muodoksi laitossijoitukseen nähden. 

Lautakunta nimesi edustajansa alueellisen opiskeluhuollon yhteistyöryhmään 

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta merkitsi tiedokseen tehtävänsä alueellisen opiskeluhuollon yhteistyöryhmän toiminnan ohjaamisesta, järjestäytymisestä ja raportoinnista sekä nimesi ryhmään edustajakseen Sirkku Ingervon.

Lisäksi lautakunta pyytää aluehallituksen päätöksen mukaisesti esitykset yhteistyöryhmään nimettävistä edustajista jäsenet nimeäviltä tahoilta. Nimeämispyyntöön liitetään ohjeistus alueellisen, sukupuolten, oppilaiden sekä oppilaitosten välisen tasa-arvon huomioimisesta henkilövalinnoissa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja tekee ehdotuksien pohjalta päätökset jäsenistä seuraavan lautakunnan kokoukseen mennessä.  

Alueellinen opiskeluhuollon yhteistyöryhmä pohjautuu uudistettavaan oppilas- ja opiskelijahuoltolakiin, jossa esitetään alueellisen opiskeluhuollon yhteistyöryhmän perustamista hyvinvointialueille. 

Yhteistyöryhmän tehtävänä on toimia hyvinvointialueen, sekä koulutuksen järjestäjien yhteistyöelimenä.

Monialaisen yhteistyöryhmän jäsenistö koostuu kuntien sekä alueen muiden opetuksen järjestäjien, opiskelijoiden, alaikäisten oppilaiden huoltajien, sekä opiskeluhuollon asiantuntijoiden edustajista. Yhteistyöryhmään voidaan nimetä myös muita asiantuntijoita. 

Yhteistyöryhmä valmistelee alueellisen opiskeluhuoltosuunnitelman hyvinvointialueelle lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan sekä aluehallituksen esityksestä aluevaltuuston hyväksyttäväksi; seuraa alueellisen opiskeluhuoltosuunnitelman toteutumista, arvioi opiskeluhuoltopalvelujen, koulutuksen järjestäjien sekä muiden sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyön toteutumista ja käsittelee hyvinvointialueen ja sen alueella toimivien koulutuksen järjestäjien välisiä opiskeluhuollon yhteistyökysymyksiä. 

Valtuustokausittain nimitettävä alueellisen opiskeluhuollon yhteistyöryhmässä on yhteensä 19 edustajaa, jotka nimetään seuraavasti: 
•    ryhmän puheenjohtajana toimii opiskeluhuollosta vastaava palvelujohtaja, tukenaan puheenjohtajan nimeämä sihteeri, 
•    kaksi perusopetuksen oppijaa ja kaksi toisen asteen opiskelijaa, jotka nimeää nuorisovaltuusto, 
•    kaksi alaikäisten oppilaiden huoltajien edustaa, jotka Suomen Vanhempainyhdistysten liitto ry nimeää keskisuomalaisten oppilaitosten vanhempainyhdistyksistä, 
•    kaksi toisen asteen- ja kaksi perusopetuksen edustajaa sekä yksi edustaja oppimis- ja ohjauskeskus Valterista, jotka nimeää Keski-Suomen sivistysjohdon verkosto, 
•    neljä koulupsykologien-, kuraattoreiden-, opiskeluterveydenhuollon- sekä kouluterveydenhuollon edustajaa, 
•    yksi edustaja lasten, nuorten ja perheiden lautakunnasta sekä 
•    asiantuntija lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluista. 
 
Lisäksi puheenjohtajalla on oikeus kutsua muita asiantuntijoita kokouksiin puhe- ja läsnäolo-oikeudella. 

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta hyväksyi kevään kokousten ajankohdat 

Lautakunta hyväksyi aluevaltuuston valitseman lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan kokoonpanon: jäsenet ja varajäsenet. Lautakunnassa on 13 jäsentä. 

Lautakunta hyväksyi kokoustensa ajankohdat keväälle 2023. Kokoukset ovat 15.2.2023, 15.3.2023, 12.4.2023, 10.5.2023 sekä 7.6.2023. Kokoukset ovat pääsääntöisesti läsnäolokokouksia, mutta tarvittaessa etäosallistuminen on mahdollista. 

Lautakunta totesi, että lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan esittelijänä toimii strategiajohtaja ja sihteerinä toimii sosiaali- ja terveyspalveluiden hallintopalvelupäällikkö tai hallintosihteeri. 

Lautakunnan jäsenten nimet löytyvät hyvaks-verkkosivuilta

Lautakunnan tehtävät on määritelty hallintosäännössä, joka löytyy hyvinvointialueen verkkosivulta

Perehtyminen lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan toimintaan 

Lautakunta keskusteli perehdytysohjelmasta ja merkitsi asian tiedoksi. Ohjelman mukaan lautakunta perehtyy kevään aikana lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan rooliin ja vastuisiin sekä lautakunnan käsittelyyn valmisteltavien asioiden kulkuun organisaation päätöksenteossa. 

Läsnäolo- ja puheoikeus lasten, nuorten ja perheiden lautakunnassa 

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta päätti, että kokouksissa on jäsenten ja esittelijän lisäksi läsnäolo- ja puheoikeus sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtajalla, vastuualuejohtajilla, professiojohtajilla sekä hallintopalvelupäälliköllä.  Muita asiantuntijoita kutsutaan kokouksiin tarpeen mukaan.  Lisäksi hallintosäännön 154 pykälän mukaan lautakunnan kokouksessa on läsnäolo- ja puheoikeus aluehallituksen puheenjohtajalla ja hyvinvointialuejohtajalla.  

Lautakunta päätti, että nuorisovaltuuston edustajalle myönnetään lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeus. Nuorisovaltuusto valitsee itse edustajansa lautakuntaan. Lautakunta päätti, että vanhusneuvoston ja vammaisneuvoston edustajat kutsutaan kokoukseen tarvittaessa.  

Lisäksi lautakunta kuuli kokouksessaan esittelyt hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden palveluista ja nykytilasta. Lasten, nuorten ja perheiden asiat poikkileikkaavat kaikki hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelut.
  
Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta keskusteli myös hyvinvointialueen strategian toimeenpano-ohjelman tilanteesta ja prosessista sekä merkitsi tilannekatsauksen tiedokseen. 

Esityslista ja pöytäkirja 

Lapset, nuoret, perheet lautakunnan kokouksen esityslista liitteineen on osoitteessa www.hyvaks.fi/hyvinvointialue/lautakunnat (suora linkki ).  Lautakunnan kokouksen pöytäkirja julkaistaan hyvaks.fi-verkkosivuilla heti kun se on tarkastettu.

Lisätietoja:

•    Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan puheenjohtaja Matias Lahti, p. 050 346 6394
•    Strategiajohtaja Anu Pihl, p. 050 320 4896, anu.pihl(at)hyvaks.fi, lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan esittelevä viranhaltija