Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Aikuinen ja lapsi käsi kädessä.

Uutinen

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta käsittelee sosiaaliasiamiehen selvitystä vuodelta 2022

2.6.2023

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta pitää kokouksensa 7.6.2023.

 

Keski-Suomen hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden lautakunta käsittelee 7.6.2023 kokouksessaan muun muassa Keski-Suomen sosiaaliasiamiehen selvitystä vuodelta 2022, Vaalijalan Keski-Suomen poliklinikkapalveluiden sekä Sääksvuoren palvelukodin ja toimintakeskuksen toimintojen järjestämistä Keski-Suomessa ja sosiaalisen luototuksen käynnistämistä Keski-Suomen hyvinvointialueella.

Keski-Suomen sosiaaliasiamiehen selvitys vuodelta 2022

Lautakunta käsittelee Keski-Suomen sosiaaliasiamiehen selvitystä vuodelta 2022.

Hyvinvointialueen on nimettävä sosiaalihuollon lainsäädäntöön perehtynyt, riippumaton ja puolueeton asiakkaan näkökulmaan huomiota kiinnittävä sosiaaliasiamies (1.1.2024 alkaen sosiaaliasiavastaava). Sosiaaliasiamiehen tehtävänä on neuvoa asiakkaita asiakaslain soveltamiseen liittyvissä asioissa, avustaa asiakasta kohtelua koskevan muistutuksen tekemisessä, tiedottaa asiakkaan oikeuksista, toimia asiakkaan oikeuksien edistämiseksi ja toteuttamiseksi, seurata asiakkaiden oikeuksien ja aseman kehitystä ja antaa siitä selvitys vuosittain hyvinvointialueelle. Sosiaaliasiamiestoiminta perustuu asiakaslakiin sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista. Asiakaslakia sovelletaan julkiseen ja yksityiseen sosiaalihuoltoon sekä varhaiskasvatukseen.

Sosiaaliasiamiehen selvityksen mukaan vuonna 2022 yhteydenotot sosiaaliasiamieheen vähenivät Keski-Suomessa. Kasvua oli kuitenkin lastensuojelun ja työikäisten palveluiden osalta. Lastensuojeluun liittyviä yhteydenottoja oli vuonna 2022 yhteensä 133, kun niitä vuonna 2021 oli 121. Työikäisten palveluiden osalta yhteydenottoja vuonna 2022 oli 77 ja vuonna 2021 oli 56. Yhteensä Keski-Suomessa sosiaaliasiamies sai vuoden 2022 aikana 395 yhteydenottoa, kun niitä vuonna 2021 oli 439. 

Lastensuojelu on vuosia ollut sosiaaliasiamiehille työllistävin sosiaalihuollon osa-alue. Tilanne ollut sama myös Keski-Suomessa. Palautetta sosiaaliasiamies on saanut erityisesti sijaishuollon ajalta eli ajalta, jolloin lapsi asuu muualla kuin kotonaan. Selvityksessä pohditaankin, pystyykö lastensuojelu vastaamaan riittävästi lasten ja perheiden lastensuojelullisiin tarpeisiin koko asiakkuuden ajan. Sosiaaliasiamies kannattaa lastensuojelun strategiassa mainittuja lastensuojelun henkilöstöresurssien lisäystä sijais- ja jälkihuoltoon, sijaishuollon ohjaus- ja tukitiimin vahvistamista sekä perhehoidon kehittämistä. Alle 12-vuotiaiden lasten laitoshoidon paikkojen lisäämisen sosiaaliasiamies näkee välttämättömänä. Myös sijaishuollossa olevien lasten osallisuuden vahvistaminen ja vertaisarviointimallin laajentaminen on selvityksen mukaan kannatettavaa sekä yhteistyön tiivistäminen yhteisasiakkuuksissa muun muassa vammaispalveluiden ja erikoissairaanhoidon kanssa. Sosiaaliasiamiehen mukaan tavoitteet edistävät painopisteen siirtämistä varhaiseen tukeen.

Sosiaaliasiamies tekee vuosittain ehdotuksia asiakkaiden asemaa kohentavista toimenpiteistä. Vuodelle 2022 annetut ehdotukset ovat olleet evästystä hyvinvointialueen valmistelulle, mutta sosiaaliasiamies katsoo, että moni annetuista ehdotuksista on edelleen ajankohtainen, sillä hyvinvointialueelle on hyvä antaa aikaa rakentua ja saada palvelut tehokkaasti tuotantoon. Sosiaaliasiamies on muun muassa ehdottanut, että maakunnan sosiaalipalvelut yhtenäistetään ottamalla huomioon lainmukaisuus, tarkoituksenmukaisuus ja oikeudenmukaisuus ja valmistellaan sähköinen hakemusjärjestelmä. Sosiaaliasiamies ehdottaa, että hyvinvointialueella järjestetään helposti hahmotettavia palvelukokonaisuuksia ja turvataan asiakkaille oikeus laadukkaaseen sosiaalityöhön, jossa on pysyvyyttä ja jatkuvuutta sekä turvataan sosiaalialan ammattilaisille mahdollisuus tehdä lakien mukaista, eettisesti kestävää työtä.

Sosiaaliasiamies myös ehdottaa, että muistutuksille olisi oltava sähköisesti täytettävä lomake ja hyvinvointialueen kirjaamoon suojattu sähköpostiosoite salassa pidettävien yksilöasioiden, kuten muistutusten ja oikaisuvaatimusten lähettämistä varten. 

Keski-Suomen sosiaaliasiamiehen selvitys vuodelta 2022 koskee Keski-Suomen kuntia Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jämsä, Kannonkoski, Karstula, Keuruu, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kuhmoinen, Kyyjärvi, Laukaa, Luhanka, Multia, Muurame, Petäjävesi, Pihtipudas, Saarijärvi, Toivakka, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski.

Vaalijalan Keski-Suomen poliklinikkapalveluiden ja Sääksvuoren palvelukodin ja toimintakeskuksen toimintojen järjestäminen Keski-Suomessa

Lautakunta käsittelee valmistelujen käynnistämistä Vaalijalan Keski-Suomen poliklinikan sekä Sääksvuoren palvelukodin ja toimintakeskuksen toimintojen siirtämiseksi liikkeenluovutuksella Etelä-Savon hyvinvointialueelta Keski-Suomen hyvinvointialueen toiminnaksi.

Valmistelun aikana ja siirtymässä Jyväskylässä sijaitsevien poliklinikkapalvelun, Sääksvuoren palvelukodin ja toimintakeskuksen toiminnat jatkuisivat ja asiakkaiden palvelut säilyisivät muuttumattomina. Poliklinikan sekä Sääksvuoren palvelukodin ja toimintakeskuksen henkilöstö siirtyisi Keski-Suomen hyvinvointialueen palvelukseen ns. vanhoina työntekijöinä entisin palvelussuhteen ehdoin. Hyvinvointialueiden välinen ostopalvelusopimus asiakkaiden palveluiden järjestämisestä päättyisi, kun siirtymä tapahtuu.

Vaalijalan kuntayhtymä on tuottanut kehitysvammaisille poliklinikkapalveluita Keski-Suomeen vuoden 2022 loppuun asti. Sen jälkeen toiminta siirtyi Etelä-Savon hyvinvointialueen palveluksi, jolta Keski-Suomen hyvinvointialue ostaa poliklinikkapalvelun. Tarve poliklinikalla tarjotuille palveluille on jatkuva ja kasvava.

Palvelukodissa tuotetaan tehostettua kuntouttavaa ympärivuorokautista palveluasumista 15 kehitysvammaiselle ja autistiselle henkilölle ja toimintakeskuksessa jalkautuvaa päivätoimintaa 21 asiakkaalle. Asiakkaat ovat täysi-ikäisiä ja heistä kaikki yhtä lukuun ottamatta ovat keskisuomalaisia. Sääksvuoren palvelukodin toiminta perustuu asukkaiden erittäin vahvaan henkilökohtaiseen tukeen ja apuun, ja tämä on huomioitu yksikön vahvassa henkilöstöresursoinnissa. 

Poliklinikalla työskentelee 3 työntekijää, palvelukodissa on 42 vakituista työntekijävakanssia ja toimintakeskuksessa 3. Etelä-Savon hyvinvointialue käy poliklinikan henkilöstön kanssa yhteistoimintalain mukaiset neuvottelut. Valmistelun edetessä henkilöstön kanssa keskustellaan toiminnan käytännön järjestelyistä Keski-Suomen hyvinvointialueella.

Sääksvuoren palvelukeskuksen ja toimintakeskuksen henkilöstölle sekä asiakkaille ja heidän läheisilleen on järjestetty keskustelutilaisuudet 15.5.2023 yhdessä Etelä-Savon hyvinvointialueen johdon kanssa. Keskusteluja jatketaan tarpeen mukaan.

Palveluiden siirtämisestä Keski-Suomen hyvinvointialueen toiminnaksi on alustavasti neuvoteltu Keski-Suomen ja Etelä-Savon hyvinvointialueiden edustajien kesken loppuvuodesta 2022 ja neuvotteluja on jatkettu keväällä 2023. Poliklinikan osalta on tavoitteena tehdä sopimukset asiasta lokakuussa 2023. Sääksvuoren toimintojen siirron Keski-Suomen hyvinvointialueelle on alustavasti kaavailtu toteutuvan 1.1.2024 alkaen.

Sosiaalisen luototuksen käynnistäminen Keski-Suomen hyvinvointialueella

Lautakunta käsittelee sosiaalisen luototuksen käynnistämistä hyvinvointialueella: sosiaalisen luoton rahaston perustamista ja myöntämisen perusteita. Sosiaalinen luototuksen palvelu on tarkoitus käynnistää 1.8.2023. Hyvinvointialue on hakenut sosiaali- ja terveysministeriön valtionavustusta 550 000 euroa sosiaalisen luototuksen järjestämiseksi tarvittavaan luottopääomaan.

Vuoden 2023 alusta Keski-Suomen hyvinvointialue on hoitanut Jyväskylän ja Äänekosken kaupunkien ennen hyvinvointialueuudistusta myöntämien luottojen laskutuksen ja perinnän sekä tilittää saamansa suoritukset kunnille. Sosiaalisen luototuksen rahastot eivät siirtyneet hyvinvointialueelle, minkä vuoksi uusia luottoja ei ole myönnetty, mutta vanhoihin luottoihin voidaan tarvittaessa tehdä muutoksia.

Sosiaalinen luototus on hyvinvointialueen vastuulla oleva sosiaalipalvelu. Se on luotonantoa, jolla pyritään ehkäisemään taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista sekä edistämään itsenäistä suoriutumista. Lautakunta käsittelee päivitettyjä sosiaalisen luoton myöntämisperusteita.

Vastaus valtuustoaloitteeseen: Epäeettisen rokotussuosituksen poistaminen riskiryhmään kuuluvien lasten kohdalta

Lautakunta käsittelee vastausta valtuustoaloitteeseen, jossa esitetään, ettei hyvinvointialue jatkossa suosittelisi koronarokotteita riskiryhmiin kuuluville lapsille. Valtuustoaloitteessa katsotaan, että aluehallituksen on kyettävä priorisoimaan sairaiden lasten oikeudet. Perusteluiksi aloitteelle on esitetty muun muassa vakavia rokotehaittoja sekä Die Welt- ja Seura-lehdissä julkaistuja artikkeleita rokotevalmistajan toiminnasta.

Vastauksessa valtuustoaloitteeseen todetaan muun muassa, että Keski-Suomen hyvinvointialueen
suositus yli 12-vuotiaiden riskiryhmäläisten Covid-rokotuksista perustuu lääketieteelliseen näyttöön ja noudattaa kansainvälisiä suosituksia. Hyvinvointialueen tulee myös noudattaa Tartuntatautilain määrittämää Valtioneuvoston päätöstä ja THL:n ohjausta. Näin turvataan hyvinvointialueen kansalaisten terveysturvallisuus sekä yhdenvertainen ja tasa-arvoinen kohtelu muiden hyvinvointialueiden kansalaisten kanssa.

Valtuustoaloitteen Epäeettisen rokotussuosituksen poistamisesta riskiryhmään kuuluvien lasten
kohdalta on tehnyt aluevaltuutettu Eetu Tuovila (Vapauden liitto).

Lapset, nuoret ja perheet lautakunnan kokouksessa ovat lisäksi esillä talousarviovalmistelun lähtökohdat vuodelle 2024, Keski-Suomen hyvinvointialueen strategian toimeenpano-ohjelma: Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen ohjelma, tilannekatsaus strategian toimeenpano-ohjelman järjestämisen linjauksista, asiakaskokemus ja palautteet Keski-Suomen hyvinvointialueella, aluehallituksen edustaja lasten, nuorten ja perheiden lautakuntaan jäljellä olevaksi toimikaudeksi, hyvinvointialueen viestinnän esittely sekä lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan syksyn kokousaikataulut. 

Kokouksen esityslista

Lapset, nuoret ja perheet lautakunnan kokouksen esityslista liitteineen on osoitteessa www.hyvaks.fi/hyvinvointialue/lautakunnat.
 
Lautakunnan kokouksen pöytäkirja julkaistaan hyvaks.fi-verkkosivuilla heti kun se on tarkastettu. 

Lisätietoja

  • Strategiajohtaja Anu Pihl, p. 050 320 4896, anu.pihl(at)hyvaks.fi, lautakunnan esittelevä viranhaltija
  • Kokouksen puheenjohtaja, lautakunnan varapuheenjohtaja Riikka Rantanen, p. 040 830 9857, riikka.rantanen(at)hyvaks.fi