Hyppää pääsisältöön

Lakoilla ei näillä näkymin merkittäviä vaikutuksia Keski-Suomen hyvinvointialueen palveluihin

31.1.2024

Torstaille 1.2. ajoittuvilla Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry:n mielenilmauksilla sekä Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n ja Toimihenkilöliitto Erton lakoilla ei näyttäisi olevan suuria vaikutuksia Keski-Suomen hyvinvointialueen toimintaan.

Todelliset vaikutukset selviävät kuitenkin vasta lakkopäivänä, sillä työntekijä voi halutessaan osallistua mielenilmaukseen, vaikka ei ole siitä ennakkoon ilmoittanut työnantajalle. 

Logistiikan osalta Postin lakko voi näkyä kirjepostin kulun hitautena, mutta sosiaali- ja terveyspalveluiden kuljetukset hoidetaan normaalisti. Lakko voi vaikuttaa myös jonkin verran Keski-Suomen hyvinvointialueen osastosihteeripalveluihin.  

Tämän hetken tiedon mukaan lakolla ei ole vaikututusta palveluiden tukipalveluiden, kuten ruokapalveluiden, välinehuollon, lääkintätekniikan, henkilöliikenteen ja potilaskuljetusten toimintaan. 

Puhtauspalveluissa lakko vaikuttaa ulkoisilta palveluntuottajilta tilattuun siivouspalveluun 

Puhtauspalveluiden ulkoisista palveluntuottajista virallisen lakkovaroituksen ovat antaneet ISS Oy ja SOL, jotka toimivat siivouspalvelun tuottajana hyvinvointialueen asumispalveluyksiköissä, toimintakeskuksissa, toimistotiloissa ja terveysasemilla Jyväskylän alueella, Laukaassa, Saarijärvellä, Karstulassa, Kyyjärvellä, Kivijärvellä ja Kannonkoskella. 

Lakko kestää koko päivän 1.2. ja se tulee näkymään yleisten tilojen ja asukashuoneiden ylläpitosiivouksen laadussa kyseisenä päivänä. 

Lakon ulkopuolelle jäävät Keski-Suomen hyvinvointialueen sairaalat ja terveyskeskukset Laukaassa, Saarijärvellä, Karstulassa, Äänekoskella, Viitasaarella Pihtiputaalla, Joutsassa, Muuramessa sekä Jyväskylässä (Kyllö, Palokka, Sairaala Nova). Palveluntuottajien kanssa on myös priorisoitu ne hyvinvointialueen kohteet, minne mahdollisesti vajaat resurssit kohdennetaan. 

Lisätietoja: 

  • Hanna Vihavainen, palvelutuotannon tukipalvelujen vastuualuejohtaja, hanna.vihavainen(at)hyvaks.fi, p. 050 478 6216 
  • Eija-Liisa Heikkilä, HR-johtaja, eija-liisa.heikkila(at)hyvaks.fi p. 050 567 9972