Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.

Uutinen

Lakiuudistuksen myötä raskauden keskeytykseen neuvolan terveydenhoitajan lähetteellä

30.8.2023

Raskaus voidaan keskeyttää raskaana olevan omasta pyynnöstä kahdennentoista raskausviikon loppuun saakka raskauden keskeyttämisestä annetun lain muutoksen myötä 1.9. alkaen.

Raskaus voidaan keskeyttää raskaana olevan omasta pyynnöstä kahdennentoista raskausviikon loppuun (rv12+0) saakka raskauden keskeyttämisestä annetun lain muutoksen myötä 1.9. alkaen. Lakimuutoksen myötä keskeytykselle ei myöskään tarvita perusteita. Keski-Suomen hyvinvointialueella lähetteen raskauden keskeytykseen kahdennentoista raskausviikon loppuun asti saa neuvolan terveydenhoitajalta. Raskauden keskeytystä pyytävä tai harkitseva voi varata ajan asuinalueensa ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolaan. Lähetteen saatuaan asiakas varaa ajan keskeytykseen Sairaala Novan naistentauti- ja äitiysyksikköön.

– Tähän saakka raskauden keskeytystä pyytävä on käynyt terveydenhoitajan lisäksi lääkärin vastaanotolla, nyt lääkärin vastaanottokäynti jää pois, jos raskauden kesto on alle 12 raskausviikkoa, kertoo palveluvastaava Niina Romo neuvola- ja seksuaaliterveyspalveluista.

Raskauden keskeytystä pyytävän tai harkitsevan sekä toisen vanhemman on mahdollisuus saada psykososiaalista tukea. Tarve tukeen voi olla, kun raskaana oleva harkitsee raskauden keskeytystä ja punnitsee eri vaihtoehtoja tai tarvitsee tukea raskauden keskeytyksen jälkeen. 

Lakimuutos ei kosketa kahdennentoista raskausviikon jälkeen tehtäviä raskaudenkeskeytyksiä

Lakimuutos ei kosketa kahdennentoista raskausviikon jälkeen tehtäviä raskaudenkeskeytyksiä. Jos raskaus on kestänyt 12 viikkoa tai enemmän, ohjataan raskaana oleva neuvolan terveydenhoitajalla käynnin jälkeen lääkärin vastaanotolle lähetettä, lääkärinlausuntoa ja Valviran lupaa varten. 

Lisätietoja:
palveluvastaava Niina Romo, p. 040 515 8720, Keski-Suomen hyvinvointialue, neuvola- ja seksuaaliterveyspalvelut