Hyppää pääsisältöön

Uutinen

Lääkärijonoja purettu hoitaja-avusteisen etädiagnostiikan avulla pohjoisessa Keski-Suomessa

7.5.2024

Pohjoisessa Keski-Suomessa lääkäriin pääsee huomattavasti nopeammin kuin vuosi sitten. Jonoja lääkärin vastaanotolle on saatu purettua hyödyntämällä hoitaja-avusteista etädiagnostiikkaa.

Esimerkiksi vuoden 2023 maaliskuussa Pihtiputaan ja Viitasaaren alueilla lääkäriin pääsyä jonotti lähes 500 asiakasta, kun taas tämän vuoden huhtikuussa jonossa oli alle 150 asiakasta.

– Asiakkaat ovat olleet etädiagnostiikkavastaanottoihin tyytyväisiä. On kiitelty niin hoidon sujuvuutta kuin laatuakin. Joillain potilailla on ollut isojakin ennakkoluuloja etädiagnostiikkavastaanottoa kohtaan, ja he ovat sitten positiivisesti yllättyneet, miten hyvin käynti on sujunut ja asiat saatu hoidettua, kertoo avosairaanhoidon pohjoisen alueen palvelupäällikkö Tiina Minkkinen. – Myös hoitajat ovat kokeneet, että vastaanotot ja yhteistyö lääkäreiden kanssa sujuu hyvin.

Etädiagnostiikkavastaanotolla lääkäri tutkii asiakkaan etäyhteyksin hoitajan avustuksella erilaisia laitteita hyödyntäen. Hoitajalla on vastaanotolla käytössä otoskooppi, stetoskooppi, yleiskamera ja ihokamera, joilla voidaan tutkia potilaan korvat, iho, suu, silmät, keuhkot ja sydänäänet. Laitteiden avulla lääkäri kuulee ja näkee kaiken tarvittavan ja voi tehdä diagnoosin etäyhteyksien päässä. Hoitaja on asiakkaan kanssa koko vastaanottokäynnin ajan.

Käynnin lopuksi hoitaja käy asiakkaan kanssa läpi lääkärin antamat kotihoito-ohjeet ja jatkohoidon suunnitelman. Hoitaja-avusteisen etädiagnostiikan vastaanotolla asiakas saa hoitoa ilman, että häneltä itseltään vaaditaan digitaitoja.

Etädiagnostiikkaa on käytetty Keski-Suomessa vuodesta 2021. Etädiagnostiikkavastaanottoja järjestetään 1–3 päivänä viikossa Karstulassa, Pihtiputaalla, Saarijärvellä ja Viitasaarella. Vuoden 2023 aikana näissä kunnissa toteutettiin yli 1 500 etädiagnostiikkavastaanottoa.

Hoitaja-avusteista etädiagnostiikkaa käytetään osana normaalia vastaanottotoimintaa myös Joutsassa, Keuruulla, Konnevedellä, Multialla, Petäjävedellä ja Toivakassa. Etädiagnostiikkalaitteita on hankittu myös hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluasumisen käyttöön ja niiden käyttöä tullaan pilotoimaan myös suun terveydenhuollossa.

Etädiagnostiikkalaitteiden hankintaa on tuettu EU-rahoitteisesta Keski-Suomen kestävän kasvun ohjelmasta.

Lisätietoja

  • Tiina Minkkinen, palvelupäällikkö, pohjoisen alueen avosairaanhoito, p. 050 4726481, tiina.minkkinen2(at)hyvaks.fi
  • Essi Kurkinen, projektipäällikkö, Keski-Suomen kestävän kasvun ohjelma, p. 040 6117213, essi.m.kurkinen(at)hyvaks.fi

 

Image