Uutinen
Kumppanuudet ja tekoäly keskiössä tutkimuksen, koulutuksen, kehittämisen ja innovaatioiden neuvottelukunnan kokouksessa
21.11.2024
Keski-Suomen hyvinvointialueen tutkimuksen, koulutuksen, kehittämisen ja innovaatioiden (TKKI) neuvottelukunta kokoontui 21.11. keskustelemaan kumppanuuksien rakentamisesta, tekoälyn hyödyntämisestä ja sosiaalialan osaamiskeskustoiminnan muutoksesta.
Neuvottelukunta edistää hyvinvointialueen toiminnan tavoitteellista kehittämistä, tietoon perustuvaa toimintaa sekä yhteistyötä ja kumppanuuksia tutkimuksen, korkeakoulujen ja muiden oppilaitosten sekä elinkeinoelämän kanssa.
Hoitotietieteen yhteisprofessuuri syventää johtamisen tutkimusta
Jyväskylän yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston kanssa perustettujen viiden yhteisprofessuurin avulla on vahvistettu Keski-Suomen hyvinvointialueen TKKI-toimintaa. Yhteisprofessuurissa Itä-Suomen yliopistossa lokakuussa aloittanut hoitotieteen professori Tarja Kvist esittäytyi neuvottelukunnalle ja kertoi tavoitteistaan tutkimustoiminnan vahvistamiseksi hoitotyössä. Hoitotyön tutkimus- ja kehittämistoiminnassa keskiössä ovat etenkin johtamisen ja pitovoiman vahvistamisen teemat, jotka herättivät neuvottelukunnassa runsaasti kiinnostusta monialaisen yhteistyön käynnistämiseen ja uusien hankkeiden suunnitteluun.
Strateginen kumppanuus Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa konkretisoi yhteistyötä
Keski-Suomen hyvinvointialue ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu ovat syksyn aikana ilmaisseet yhteisen tahtotilan yhteistyön vahvistamiseksi strategisen kumppanuussopimuksen avulla. Jyväskylän ammattikorkeakoulu on merkittävä sosiaali- ja terveysalan kouluttaja, jonka yksi tutkimus- ja kehittämistoiminnan painopiste on liikunnan, terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Kumppanuussopimuksen tarkoituksena on edistää yhteiskuntavastuullista vuorovaikutusta hyvinvointialueen ja ammattikorkeakoulun välillä sekä tukea osapuolten pitkäaikaisten tavoitteiden toteutumista. Yhteistyön konkretisoimista sopimuksen avulla pidettiin tärkeänä ja neuvottelukunta päätti esittää kumppanuussopimuksen solmimista aluehallitukselle.
Tekoälyä hyödynnetään monipuolisesti terveyden, hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämiseksi
Tietojohtaja Simo Reipas teki neuvottelukunnalle tilannekatsauksen tekoälyn hyödyntämiseen Keski-Suomen hyvinvointialueella. Tekoälyratkaisujen kehitystä hyvinvointialueella koordinoi helmikuussa 2024 perustettu työryhmä ja kokeiluja tekoälyn soveltamiseksi eri toiminnoissa käynnistetään ketterästi. Keski-Suomen hyvinvointialue on mukana useissa tekoälyä käsittelevissä verkostoissa, joista viimeisimmäksi mukaan on liitytty sosiaali- ja terveysministeriön sekä DigiFinlandin vetämään SOTE-tekoälyn ekosysteemiin. Verkostot mahdollistavat teknologian kehityksen seuraamisen ja hyvien käytäntöjen vaihtamisen.
Innovatiivisia tekoälyratkaisuja kehitetään myös hankerahoituksen avulla. Keski-Suomen hyvinvointialue jätti hakemukset sosiaali- ja terveysministeriön tekoälykokeilujen rahoitushakuun, joista rahoituspäätökset tehdään joulukuussa. Hakemukset koskivat reaaliaikaista tekoälyavusteista tulkkausta ja ammattikuiskaajatoimintamallia, jossa tekoäly toimii ammattilaisen tukena vastaanotoilla ja asiakasohjauksessa.
Yhteistyöaluetasoista sosiaalialan osaamiskeskusta valmistellaan Keski-Suomen hyvinvointialueen johdolla
Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen toiminta siirtyi liikkeen luovutuksella hyvinvointialueelle kesäkuun alussa. Sosiaalialan osaamiskeskuksen johtaja Sointu Möller kertoi neuvottelukunnalle, että muutos on koettu hyväksi ratkaisuksi sosiaalihuollon asiantuntijuuden ja kehittämisen vahvistamiseksi hyvinvointialueen eri toiminnoissa.
Sosiaalialan osaamiskeskusrakenteeseen on tulossa uusia muutoksia valtioneuvoston lokakuussa antaman asetusmuutoksen myötä, joka vähentää osaamiskeskusten lukumäärää ja määrittää niiden toiminta-alueita uudelleen. Itä-Suomen yhteistyöalueen johtoryhmä linjasi, että vastuun uuden yhteistyöaluetasoisen sosiaalialan osaamiskeskuksen valmistelusta ja muodostamisesta ottaa Keski-Suomen hyvinvointialue. Valmistelutyö on käynnistynyt ja uuden yhteistyöaluetasoisen sosiaalialan osaamiskeskuksen on tarkoitus aloittaa toimintansa 1.7.2025. Neuvottelukunta näki kehityksen erinomaisena, sillä sosiaalialan tutkimus ja koulutus ovat Keski-Suomen vahvuuksia.
Lisätietoa sosiaalialan osaamiskeskustoiminnan muutoksesta: Itä-Suomen yhteistyöalue laatii erikoissairaanhoidon työnjakoselvityksen (4.11.)
Lisätietoja:
- Pekka Neittaanmäki, TKKI-neuvottelukunnan puheenjohtaja, p. 040 550 7005, pekka.neittaanmaki(at)hyvaks.fi
- Lasse Leppä, konsernipalveluiden toimialajohtaja, neuvottelukunnan esittelijä, p. 050 599 9545, lasse.leppa(at)hyvaks.fi