Hyppää pääsisältöön
Lapset, nuoret ja perheet Keski-Suomen hyvinvointialue

Uutinen

Koulupsykologi, kouluterveydenhoitaja, lääkäri tai muu ammattilainen: Oletko ymmälläsi lasten ja nuorten nepsy-asioissa?

2.11.2022

Kysymyksiä herättäviä asioita voivat olla esimerkiksi diagnosoitiin, tukitoimiin ja kuntoutussuunnitelmaan liittyvät aiheet. Näitä kysymyksiä varten ammattilaisten tukena on lasten ja nuorten nepsy-konsultaatioryhmät.

Konsultaatioryhmän tavoitteena on tukea perhettä, koulujen työntekijöitä ja muita ammattilaisia ymmärtämään ja auttamaan lasta tai nuorta, jolla on neuropsykiatrisia vaikeuksia (vaikea-asteinen ADHD, autismikirjo, Tourette).  Lasten ryhmä on suunnattu 7–12 - ja nuorten ryhmä 13–16 -vuotiaille keskisuomalaisille. Palvelu on kertaluonteista ja monialaista konsultaatiota perustason lähipalveluiden tueksi.

-Konsultaatioryhmältä voi hakea apua lapsen ja nuoren nepsy-vaikeuksien ymmärtämiseen, diagnosointiin ja kuntoutussuunnitelman laatimiseen sekä arjen tukitoimien suunnitteluun, kertoo neuropsykologi Nina Kultti-Lavikainen Jyväskylän kaupungilta. 

Lasten konsultaatioryhmä on toiminut kolmen vuoden ajan ja nuorten ryhmä vuoden. Saaduissa palautteissa korostuu ammattilaisten monialaisuus: laaja-alainen asiantuntijajoukko saman pöydän ääressä nähdään toimivaksi konseptiksi. Kaikki osapuolet tulevat kuulluksi ja tuovat esille oman näkemyksensä. Kun lapsen asioita käydään läpi moniammatillisesti, tulee asiaan uusia näkökulmia ja kaikki osapuolet oppivat toisiltaan uutta. Perheitä helpottaa myös se, ettei tarvitse monen ammattilaisen arvioissa käydä erikseen. Myös osallistuminen etänä Teamsin kautta pidettäviin tapaamisiin koettiin helpoksi.

Palvelu tuotetaan kuluvan vuoden loppuun kuntakohtaisten käytäntöjen mukaan. 1.1.2023 alkaen palvelun järjestämisestä vastaa Keski-Suomen hyvinvointialue.  

Asiakkaan tilanne huomioidaan moniammatillisesti 

Konsultaatiossa huomioidaan asiakkaan kokonaistilanne sekä lapsen/nuoren, perheen ja koulun tarvitsema tuki. Työote on ratkaisukeskeinen ja lasta, nuorta ja perhettä kunnioittava. Työryhmässä laaditaan suosituksia diagnoosin tekoon ja tarvittavien tukitoimien rakentamiseen. Suositusten mukaisesti hoitava lääkäri perusterveydenhuollosta tekee käyntikirjauksen, asettaa mahdollisen diagnoosin, tekee tarvittavat lausunnot ja huolehtii seurannasta.

-Konsultaatioryhmään kuuluu vakiojäseninä lastenpsykiatri tai nuorisopsykiatri, neuropsykologi, kuntoutusohjaaja ja sosiaalityöntekijä. Lasten ryhmässä on lisäksi toimintaterapeutti ja nuorten ryhmässä psykiatrinen sairaanhoitaja, kertoo projektityöntekijä Sari Minkkinen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta. 

Konsultaatioon osallistuu myös huoltaja, oma työntekijä, hoitava lääkäri perusterveydenhuollosta ja tarvittaessa muita henkilöitä asiakkaan lähipiiristä. Oma työntekijä voi olla oppilashuollosta, terveys- tai sosiaalitoimesta. Lasten konsultaatiossa lapsi itse ei osallistu tapaamiseen. Nuorten konsultaatiossa nuori osallistuu tapaamiseen ainakin osan aikaa. Oma työntekijä tapaa nuoren ennen konsultaatiota ja voi näin auttaa nuorta sanoittamaan tapaamisessa ajatuksiaan. Lisäksi on suositeltavaa, että lääkäri tapaa lapsen tai nuoren ennen konsultaation kokoontumista.

Konsultaatioryhmät osana Tulevaisuuden sote-keskus ohjelmaa

Neuropsykiatristen (nepsy) lasten, nuorten ja perheiden tuen tarpeet ovat Keski-Suomessa suuret ja lisääntyvät koko ajan. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa vastataan kasvaneisiin palvelutarpeisiin konsultaatioryhmien laajentamisella koko Keski-Suomen hyvinvointialueen kattavaksi, tavoitteena kaikille yhdenvertaiset palvelut. Lisäksi Keski-Suomessa ollaan laatimassa nepsy-lasten ja nuorten hoito- ja palveluketjua tuen ja palveluiden selkeyttämiseksi ja yhdenmukaistamiseksi.

Ohjeet ammattilaisille

Ohjeet ammattilaisille konsultaatioryhmän ajanvaraukseen löydät verkkosivuiltamme. Ohjeet tullaan julkaisemaan myös Keski-Suomen hyvinvointialueen uudessa intrassa.

Lisätietoja:  

  • Hanna Hämäläinen, projektipäällikkö, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, p. 050 311 8684, hanna.k.hamalainen(at)jyvaskyla.fi 
  • Sari Minkkinen, projektityöntekijä, lapset, nuoret ja perheet, neuropsykiatrinen tuki ja palvelukokonaisuus, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, p. 040 487 3532, sari.minkkinen(at)jyvaskyla.fi 
  • Nina Kultti-Lavikainen, neuropsykologi, Jyväskylän kaupunki, p. 050 311 8635, nina.kultti-lavikainen(at)jyvaskyla.fi