Uutinen
Kotiin vietävä lastensuojelun avotyö ehkäisee sijoituksia
9.12.2024
Lastensuojelun laitosten avotyö tukee nuoren kehitystä, auttaa nuorta, nuoren perhettä ja lähipiiriä, ehkäisee nuorten kodin ulkopuolelle tehtäviä sijoituksia ja säästää rahaa. Avotyötä tehdään nyt koko Keski-Suomen hyvinvointialueella.
Laitosten avotyö on arvioivaa ja kuntouttavaa auttamis- ja muutostyötä ja tehostettua perhetyötä. Avotyö tukee lastensuojelun piirissä olevaa nuorta sekä hänen perhettään heidän omassa kodissaan laitossijoituksen sijasta. Palvelun tavoitteena on tukea lapsen ja nuoren myönteistä kehitystä ja auttaa lasta ja hänen lähipiiriään.
Vuositasolla ehkäistään kymmeniä laitossijoituksia
Hyvinvointialueella avotyötä on tehty tähän saakka viiden ammattilaisen tiimillä, ja työ on keskittynyt pääasiassa Jyväskylän alueelle. Kuluvan vuoden aikana, osana hyvinvointialueen tuottavuusohjelmaa, avotyö on saanut toisen viiden ammattilaisen tiimin. Nyt palvelua voidaan tarjota laajemmin hyvinvointialueella. Tänä vuonna tähän mennessä avotyön asiakkaana on ollut 162 eri nuorta, 260 huoltajaa eli yhteensä 422 asiakasta.
Avotyön yhden viisihenkisen tiimin kustannukset ovat vuositasolla noin 300 000 euroa, mikä vastaa noin kahden nuoren sijoitusta vuodeksi ostettuun nuorisokotipaikkaan.
Avotyöllä on tänä vuonna pystytty ehkäisemään arviolta 25 sijoitusta kodin ulkopuolelle, kun valtaosa nuorista on voinut jatkaa kotona asumista työn tuloksena. Jos avotyön tukitoimet eivät ole riittäviä, avotyöntekijä valmistelee sijoitusta yhdessä sosiaalityöntekijän kanssa. Avotyön asiakkaana olleista nuorista noin 10–15 prosenttia päätyy sijoitukseen.
Nuoret sijoitetaan ensisijaisesti hyvinvointialueen omiin nuorisokoteihin. Nuoren sijoitus nuorisokotiin voi myös jäädä lyhyeksi, jolloin sijoituksen jälkeen avotyö on myös tukemassa nuoren kotiinpaluuta.
Avotyö saa hyvää palautetta asiakkailtaan
Hyvää palautetta ja hyviä tuloksia saavuttanutta avotyön toimintamallia on kehitetty ja toteutettu aiemmin Jyväskylän kaupungin lastensuojelussa ja nyt koko hyvinvointialueella. Avotyön päättyessä asiakkailta kerätyssä viimeisimmässä palautteessa asiakkaat, nuoret ja huoltajat, kertovat olevansa tyytyväisiä palveluun ja antoivat avotyölle kiitettävän arvosanan 9,3. Avotyö koetaan vaikuttavaksi, sillä 81 prosenttia vastaajista kertoi perheensä elämäntilanteen parantuneen joko hieman tai merkittävästi avotyön myötä.
– Avotyön tulokset ovat olleet vaikuttavia, niin inhimillisesti kuin taloudellisesti tarkastellen. Valtaosa nuorista on voinut jatkaa kotona asumista ja vain pieni osa nuorista on sijoitettu. Kun nuorta autetaan hänen omassa ympäristössään, saadaan kaikki voimavarat ja tukiverkostot käyttöön, nuorisokodin johtaja ja avotyön esihenkilönä toimiva Vesa Lankinen selventää.
Avotyöntekijä tapaa nuorta ja perhettä yhdessä ja erikseen yhden tai useamman kerran viikossa, pääasiassa nuoren kotona. Keskimäärin työskentely kestää kuusi kuukautta. Työskentelyn alussa selvitetään perheen ja nuoren tilannetta, muutostarpeita, huolia ja voimavaroja ja kartoitetaan myös nuoren ja perheen läheis- ja viranomaisverkosto.
– Työ on intensiivistä voimavara- ja ratkaisukeskeistä keskustelua, nuoren auttamista hänen vaikeuksissaan ja vanhemmuuden tukemista. Avotyöntekijä työskentelee tiiviisti myös nuoren oman sosiaalityöntekijän kanssa, kertoo Vesa Lankinen.
– Palvelu syntyi ja sitä on kehitetty tarpeeseen, kun etenkin teini-ikäisten kiireelliset laitossijoitukset olivat merkittävästi lisääntyneet viimeisten vuosikymmenien aikana lisääntyneet. On kaikkien etu, mitä aiemmin voidaan perheitä tehokkaasti auttaa, Vesa Lankinen toteaa.
Lisätietoja:
- nuorisokodin johtaja Vesa Lankinen, p. 050 592 8722, vesa.lankinen(at)hyvaks.fi, Keski-Suomen hyvinvointialue, lastensuojelun palvelut
- palvelupäällikkö Anne Seppälä, p. 050 561 1537, anne.seppala(at)hyvaks.fi, Keski-Suomen hyvinvointialue, lastensuojelun laitoshoidon palvelut
- palvelujohtaja Maria Lehtinen, p. 050 413 5912, maria.lehtinen(at)hyvaks.fi, Keski-Suomen hyvinvointialue, lastensuojelu