Hyppää pääsisältöön

Potilastietojärjestelmän päivitys 27.–28.4. hidastaa päivystyspotilaiden hoitoprosesseja Sairaala Novassa, Laukaassa ja Keuruulla. Kiireettömissä tilanteissa, joissa vaiva ei vaadi välitöntä hoitoa, toivomme asiakkaidemme odottavan maanantaihin.

Lue lisää.
Ikäihminen ja hoitaja ulkoilemassa.

Uutinen

Kotihoidossa kuntouttava arviointijakso tukee asiakkaan oikea-aikaista palvelua

27.9.2022

Kuntouttava arviointijakso otetaan käyttöön kotihoidon palveluissa. Sen toteuttamiseen siirrytään Jyväskylässä loka–marraskuun aikana.

Jaksolla on tarkoitus arvioida asiakkaan toimintakykyä ja palveluntarvetta yhdessä asiakkaan ja läheisten kanssa. Tavoitteena on löytää asiakkaalle yksilölliset tukikeinot mielekkään ja turvallisen arjen tueksi.

Kotihoidon kuntouttava arviointijakso aloitetaan, kun palveluohjaaja näkee tarpeen aloittaa asiakkaalle määräaikaista kotihoitoa palveluiden myöntämisen perusteiden mukaisesti. Kuntouttava arviointijakso on määräaikainen ja kestää yleisesti neljä-kuusi viikkoa. Jakson arvioinnin pohjalta tehdään tarvittaessa päätös esimerkiksi säännöllisen kotihoidon aloittamisesta.

Kohti omaa arven tavoitetta

Toimintakyvyn tueksi asetetusta tavoitteesta ja harjoittelun keinoista sovitaan arviointijakson alussa asiakkaan sekä läheisten kanssa. Jaksolla on tarkoitus tukea asiakkaan kuntoutumista ja kannustaa asiakasta kohti omaa arjen tavoitetta. Tavoite voi liittyä esimerkiksi omatoimiseen ruokailuun, peseytymiseen tai liikkumiseen apuvälineen tuella joko kotona tai sen lähiympäristössä. Kuntouttavan arviointijakson toteutuksessa ovat mukana asiakkaiden tarpeiden pohjalta muodostuva ammattilaisten tiimi.

Kotihoidon kuntouttava arviointijakso on osa Tulevaisuuden kotiin vietävät palvelut -hankkeen ohjaamaa kehitystyötä Keski-Suomessa. Hankkeessa kehittämistyötä on aktiivisesti viety eteenpäin viime keväästä lähtien muun muassa Jyväskylän kaupungin työntekijöitä kuunnellen. Näkökulmia on nostettu esiin myös Keski-Suomen muiden kuntien kuntouttavan arviointijakson toteutustavoista.

Kuntouttava arviointijakso tulee olemaan tulevalla Keski-Suomen hyvinvointialueella keskeinen ikääntyneiden kotiin vietävä palvelu, jota Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille -hanke kehittää. Kotona asumisen tukemisen ja hoidon laadun ja vaikuttavuuden arvioinnissa hyödynnetään RAI-toimintakykymittareita, jotka tukevat kuntouttavan arviointijakson yhdenvertaista toteutumista Keski-Suomessa.

– Ikääntyneiden toimintakyvyn ja omannäköisen arjen tukeminen eri keinoin on hankkeen keskeinen kehittämiskohde, kertoo Anna-Liisa Heiskala Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille -hankkeesta.

Lisätietoja:

  • Pauliina Tammi, kuntoutuksen koordinaattori, Ikääntyneiden palvelut, p. 050 527 5694
  • Anna-Liisa Heiskala, projektipäällikkö, Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille -hanke, anna-liisa.heiskala(at)jyvaskyla.fi, p. 040 647 2663