Hyppää pääsisältöön

Kiireettömään hoitoon pääsy Keski-Suomen hyvinvointialueella  

8.9.2023

Hoitotakuun lainsäädäntö muuttui 1.9.2023 alkaen niin, että potilaan tulee päästä perusterveydenhuollon avosairaanhoitoon 14 vuorokauden ja suun terveydenhuoltoon neljän kuukauden kuluessa hoidontarpeen arvioinnista.

Tämä tarkoittaa, että potilaan ensimmäinen hoitotapahtuma on järjestettävä kyseessä olevan määräajan sisällä.

Tämä hoitotakuu koskee tilanteita, joissa potilaan hoitoon hakeutumisen syynä on sairastuminen, vamma, pitkäaikaissairauden vaikeutuminen, uusien oireiden esilletulo tai toimintakyvyn aleneminen ja hoito kuuluu yleislääketieteen alaan. Se koskee myös päihde- mielenterveysasioiden hoitoa ja esimerkiksi fysioterapeutin suoravastaanottoa tai apuvälinearvioita.  

Potilaan hoito voidaan toteuttaa eri tavoin, eli käytännössä vastaanotolla, puhelimitse, muulla etäyhteydellä tai kotikäynnillä. Hoidon antamisen tavasta sovitaan yhteisymmärryksessä potilaan kanssa. 

Hoidon voi saada sujuvasti myös sähköisen asiointikanavien kautta. Keski-Suomen hyvinvointialueen digitaalinen sosiaali- ja terveyskeskus, Omaks.fi, laajenee pohjoiseen Keski-Suomeen vuoden 2024 aikana, jonka jälkeen se kattaa koko hyvinvointialueen kunnat. Omaks.fi:n chattien kautta voit päästä asioimaan sairaanhoitajan, suuhygienistin, fysioterapeutin, sosiaaliohjaajan kanssa tai keskustella mielenterveys- ja päihdepalveluihin, seksuaalineuvontaan tai nuoria, perheitä ja senioreita askarruttaviin asioihin liittyen. 

Tutustu kaikkiin sähköisiin asiointikanaviimme osoitteessa hyvaks.fi/asioi-sahkoisesti

Hoitotakuun määräajat eivät koske 

  • hoito- tai kuntoutussuunnitelman mukaisia hoitotapahtumia  
  • käyntejä perusterveydenhuollossa toimivien muiden erikoisalojen kuin yleislääketieteen erikoislääkärin vastaanotolla   
  • hoitotapahtumia, jotka tehdään yksinomaan terveydenhuollossa laadittavan todistuksen tai lausunnon saamiseksi  
  • terveystarkastuksia ja seurantakäyntejä tai terveysneuvontaa  
  • rokotuksia, elleivät ne liity kiireettömään sairaanhoitoon  

Terveysaseman vastaanotolta voi saada palvelusetelin tilanteissa, joissa hoitotakuu on vaarantunut tai kohtuullinen aika on umpeutumassa. Yleislääkärin vastaanoton palveluseteli on ollut käytössä 1.4.2023 koko Keski-Suomen hyvinvointialueella. Asiakkaalle voidaan myöntää 55 euron arvoinen palveluseteli, jota voi käyttää yksityisen palveluntuottajan tarjoaman palvelun maksamiseen. Palveluseteliin oikeutettu asiakas maksaa palvelusetelin arvon ja palvelun hinnan välisen erotuksen.  

Hyvinvointialueen palvelusetelituottajat ovat ilmoittautuneet palse.fi portaaliin, josta näkee palvelua tuottavat yksityiset lääkärit. 

Lue lisää: Hoitoon pääsy ja odotusajat | Keski-Suomen hyvinvointialue (hyvaks.fi) 

Lisätietoja: