Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Nuoret käyttävät puhelinta.

Uutinen

Keski-Suomessa perustason nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluihin ei tarvitse lähetettä

14.5.2024

Nuorten mielenterveys- ja päihdetyön tiimeissä hoidetaan nuorten lieviä ja keskivaikeita mielenterveys- ja päihdeongelmia.

Keski-Suomen hyvinvointialueen nuorten mielenterveys- ja päihdetyön tiimeissä hoidetaan nuorten lieviä ja keskivaikeita mielenterveys- ja päihdeongelmia. Palveluun ei tarvitse lähetettä, vaan nuori, nuoren huoltaja, nuoren muu läheinen tai nuoren kanssa toimiva ammattilainen voi ottaa oman alueensa tiimiin suoraan yhteyttä. 

Nuorten perustason mielenterveys- ja päihdepalveluita tarjotaan koko hyvinvointialueella moniammatillisin tiimein.  Tavoitteena on, että nuorten ongelmiin ja haasteisiin päästään kiinni mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Yhteyden palveluihin saa kaikkina arkipäivinä ja palveluun on päässyt hoitotakuun aikarajoissa eli 14 vuorokauden sisällä hoidon tarpeen arvioinnista. 
– Olemme pystyneet vastaamaan kasvavaan tuen tarpeeseen, palvelupäällikkö Hanna Hämäläinen selvittää tyytyväisenä.
– Tarve perustason mielenterveystyölle on ollut todellinen. Moni nuori pitkittyneen ja haastavaan tilanteensa kanssa on nyt saanut hoitoa, kertoo Saarijärven ja Viitasaaren tiimien palveluvastaava Minna Pekkarinen.

Asiakkailta positiivista palautetta

Asiakkaat, niin nuoret kuin heidän vanhempansa, ovat olleet tyytyväisiä viime vuonna käynnistyneeseen palveluun, saatuihin tuloksiin sekä siihen, että palveluun on päässyt nopeasti. On myös kiitelty sitä, että myös vanhemmat on otettu mukaan työskentelyyn ja autettu vanhempia ymmärtämään paremmin nuorten tilanteita.
– Kannustamme nuorta siihen, että perhe otettaisiin mukaan työskentelyyn. Näin voimme paremmin auttaa vanhempia tukemaan nuorta hänen tilanteessaan. Tai jos nuoren tilanteen taustalla on vanhempien ongelmat, voimme esimerkiksi tarjota yhdessä perheneuvolan kanssa kokonaisvaltaista ja vaikuttavampaa tukea koko perheelle, Laukaan ja Keuruun tiimien palveluvastaava Mika Sivula kuvaa.

– Päihdesyyllä palveluihin ei juurikaan hakeuduta. Siksi kannustamme ja rohkaisemme huoltajia ja nuoria ottamaan yhteyttä ajoissa, jos nuoren mahdollinen päihteiden käyttö mietityttää tai huolestuttaa. Näin pystyisimme tarjoamaan apua varhaisemmassa vaiheessa, palvelupäällikkö Hämäläinen rohkaisee. 

Tiimiin voi olla yhteydessä, kun huolta on esimerkiksi nuoren mielialasta ja ahdistuneisuudesta, päihteiden käytöstä, pelaamisesta, perheen vuorovaikutussuhteista tai kaveri- ja seurustelusuhteista. 

Eniten yhteydenottoja ja ohjauksia palveluun muilta nuorten parissa toimivilta ammattilaisilta

Nuorten mtp-tiimit sekä koulujen ja oppilaitosten opiskeluhuollon palvelut tekevät tiivistä yhteistyötä. Kouluterveydenhuolto, opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelut sekä opiskeluterveydenhuolto tarjoavatkin ennaltaehkäisevää mielen hyvinvoinnin palvelua ja varhaista tukea nuorten arkiympäristössä.
– Useimmiten nuoret ohjautuvatkin opiskeluhuollon kautta mtp-tiimien palveluihin. Nuorten vanhemmat ovat myös aktiivisia yhteydenottajia, nuoret sen sijaan ehkä vierastavat puhelinajanvarausta. Meidän onkin hyvä pohtia, mitä kanavia nuoret itse saisivat meihin parhaiten yhteyttä, palveluvastaavat Pekkarinen ja Sivula pohtivat.

Tiimeihin voi ottaa yhteyttä puhelimitse. Myös hyvinvointialueen verkkosivuilta löytyvän Pyydä apua -napin kautta voi jättää yhteydenottopyynnön. Jyväskylässä Nuorisovastaanoton tiimiin saa yhteyden, kun tulee Nuorten talon Walk in -palveluun ilman ajanvarausta maanantaista perjantaihin klo 12–17.

Nuorten mielenterveys- ja päihdetyön tiimien toimipisteet ovat Jyväskylässä, Keuruulla, Laukaassa, Saarijärvellä, Viitasaarella ja Äänekoskella, ja ne jokainen palvelevat omien lähipaikkakuntiensa asukkaita sekä tapaavat nuoria, vanhempia ja verkostoja näillä paikkakunnilla tarvittaessa. 

Tiimit palvelevat 13–17-vuotiaiden nuoria, lukuun ottamatta Nuorisovastaanottoa, joka palvelee jyväskyläläisiä nuoria 22-vuotiaisiin saakka. 
– Tavoitteenamme on yhtenäistää palvelumme ikäraja niin, että se olisi koko hyvinvointialueella 13–22 vuotta. Ikärajan yhtenäistäminen on myös kirjattu hyvinvointialueen mielenterveyssuunnitelmaan, palvelupäällikkö Hanna Hämäläinen sanoo.

Nuorten mielen hyvinvoinnin kampanja kannustaa hakemaan apua varhaisessa vaiheessa

Vuoden 2024 alussa alkanut nuorten mielen hyvinvoinnin kampanja tuo esiin nuorten mielen hyvinvointia vahvistavia tekijöitä sekä opiskeluhuollon ja mielenterveyden palveluita lähemmäksi nuoria. Kampanjalla haluamme erityisesti kannustaa nuoria puhumaan ja hakemaan apua jo varhaisessa vaiheessa.

Nuorten mielenterveys- ja päihdetyön tiimit

  • Keuruu, Multia ja Petäjävesi, soittoaika maanantaista perjantaihin klo 12–13, p. 040 564 2421
  • Äänekoski ja Konnevesi, soittoaika maanantaista perjantaihin klo 12–13, p. 040 357 8533
  • Laukaa ja Hankasalmi, soittoaika maanantaista perjantaihin klo 12–13, p. 040 487 5859
  • Nuorisovastaanotto – Jyväskylä, Joutsa, Luhanka, Muurame, Toivakka, Uurainen, soittoaika maanantaisin 12.00–13.30 ja tiistaista perjantaihin 8.30–10.00, p. 014 266 0150
  • Saarijärvi, Kannonkoski, Karstula ja Kyyjärvi, soittoaika maanantaista perjantaihin klo 9–10, p. 040 587 2253
  • Viitasaari, Kivijärvi ja Pihtipudas, soittoaika maanantaista perjantaihin klo 9–10, p. 040 137 2497.
  • Kinnulan nuoret asukkaat ottavat mielenterveyteen tai päihdeongelmiin liittyvissä huolissa yhteyttä Terveystaloon Kinnulassa.
  • Jämsän nuoret asukkaat ottavat mielenterveyteen tai päihdeongelmiin liittyvissä huolissa yhteyttä Jämsän Terveyteen. Jämsän nuorten mielenterveyspalvelut ovat osa hyvinvointialueen palveluja 1.8.2024 alkaen. Yhteyttä voi ottaa kuten aiemminkin.


Lisätietoja:

  • palvelupäällikkö Hanna Hämäläinen, p.  040 480 6010, Nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut
  • palveluvastaava Minna Pekkarinen, p. 040 354 1074, Nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut, Saarijärven ja Viitasaaren tiimit
  • palveluvastaava Mika Sivula, p. 040 159 7987, Nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut, Laukaan ja Keuruun tiimit
  • Nuorten mtp-tiimit
  • Nuorten mielen hyvinvoinnin kampanja