Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Kaksi ammattilaista keskustelee. Toinen on selin kameraan.

Uutinen

Keski-Suomessa ollutta vajetta perustason nuorten mielenterveyspalveluissa on parannettu

30.8.2023

Lasten ja nuorten perustason mielenterveyspalveluiden parantaminen on Keski-Suomen hyvinvointialueen yksi strateginen painopiste.

Keski-Suomessa ollutta vajetta perustason nuorten mielenterveyspalveluissa on parannettu nuorten mielenterveys- ja päihdetyön tiimeillä – uusia ammattilaisia on rekrytoitu ja muun muassa toiminta- ja työtapoja on yhtenäistetty.

Kevään 2023 aikana lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluita sekä neuropsykiatrisen tuen palveluita eli nepsy-palveluita on vahvistettu ja työ jatkuu edelleen.

Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluita tarjotaan nyt seuraavilla tavoilla:

  • Perustason mielenterveys- ja päihdepalveluita alle 13-vuotiaille tarjoaa seitsemän perheneuvolaa. 
  • Kuuden nuorten mielenterveys- ja päihdetyön tiimin työ kohdentuu 13–17-vuotiaiden nuorten lievien ja keskivaikeiden mielenterveys- tai päihdeongelmien hoitoon ja seitsemäs tiimi eli Nuorisovastaanotto Jyväskylässä vastaavasti palvelee 13–22-vuotiaita nuoria. 
  • Neuropsykiatrisen ja oppimisen tuen yksikkö palvelee neuropsykiatrisissa haasteissa niissä tilanteissa, joissa lasta ja nuorta lähellä olevat palvelut, esimerkiksi oppilashuolto tai kouluterveydenhuolto, eivät ole riittäviä, mutta myöskään erikoissairaanhoidon tai vammaispalveluiden kriteerit eivät täyty.

Moniammatillinen tiimi kohtaa nuoria, perheitä ja verkostoa

Hyvinvointialueella perustason nuorten mielenterveys- ja päihdehoitoa on tarjonnut aiemmin pääosin vain Nuorisovastaanotto Jyväskylässä sekä muutamat yksittäiset sairaanhoitajat eri puolilla Keski-Suomea. Nyt palvelu kattaa koko Keski-Suomen hyvinvointialueen.

– Olen erittäin tyytyväinen, että olemme saaneet luotua nämä moniammatilliset ja osaavat tiimit. Jos ajatellaan mielenterveyspalveluita hoidon porrastuksen näkökulmasta, hyvinvointialueelta on aiemmin puuttunut kattava nuorten mielenterveys- ja päihdetyöhön kohdentuva perustason palvelu. Nyt päävastuu lievien ja keskivaikeiden mielenterveyshäiriöiden osalta on näillä moniammatillisilla tiimeillä, kertoo palvelujohtaja Virve Hongisto tyytyväisenä. 

Tiukennettu hoitotakuu tulee voimaan 1.9.2023 myös mielenterveyspalveluihin, eli hoitoon tulee päästä 14 vuorokauden sisällä hoidon tarpeen arvioinnista.

Ennaltaehkäisevää palvelua ja varhaista tukea lasten ja nuorten mielen hyvinvointiin ja päihteettömyyteen eli ensimmäisen portaan palvelua tarjoavat lasten ja nuorten arkiympäristössä kouluterveydenhuolto, opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelut sekä opiskeluterveydenhuolto. Kolmannen portaan eli erityistason mielenterveys- ja päihdehoidosta vastaavat lastenpsykiatria ja nuorisopsykiatria.

Valtakunnallisesti on arvioitu, että eriasteisista pelkotiloista ja ahdistuneisuushäiriöistä kärsii noin 10–15 prosenttia nuorista, mikä on Keski-Suomen 13–17-vuotiaaseen väestöön suhteutettuna noin 1500–2300 nuorta.

– Lasten ja nuorten mielenterveydellä ja päihteillä oireilu on lisääntynyt vuosi vuodelta. Pyrimme tarjoamaan palvelualueellamme kynnyksettömiä mielenterveys- ja päihdepalveluita ja helposti saavutettavaa tukea. Hyvänä esimerkkinä tästä on Jyväskylän Nuorten talon walk in -vastaanotto, jossa voi tavata mielenterveystyön ammattilaisen päivittäin ilman ajanvarausta, kertoo palvelupäällikkö Hanna Hämäläinen.

– Koulujen ja oppilaitosten opiskeluhuollon palvelut ovat ensisijaisia palveluita mielenterveyden kysymyksissä. Olemme tiivistäneet alueellisesti yhteistyötä erityisesti opiskeluhuollon, mutta myös muiden palveluiden kanssa. Tavoitteena on oikea-aikainen tuki oikeassa palvelussa ja myös yhteisen työn tekeminen tilanteissa, kun tuen tarve on monialainen, tiivistää Hämäläinen.

Näin yhteyttä nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelutiimiin

Nuoren mielenterveys- ja päihdepalveluiden eli MTP-tiimiin voi olla yhteydessä, kun huoli herää esimerkiksi nuoren mielialasta ja ahdistuneisuudesta, päihteiden käytöstä, pelaamisesta, perheen vuorovaikutussuhteista tai kaveri- ja seurustelusuhteista. MTP-tiimit tarjoavat yksilöllistä hoitoa ja tukea, kansallisia ja vaikuttavaksi todettuja hoidon ja tuen käytäntöjä hyödyntäen. Palvelut ovat luottamuksellisia, maksuttomia, vapaaehtoisia, eikä lähetettä tarvita. MTP-tiimiin voi ottaa yhteyttä puhelimitse soittoaikana ja nuorisovastaanotolle Jyväskylässä (Nuorten talo, Asemakatu 4) voi tulla ilman ajanvarausta Walk in -vastaanotolle arkisin klo 12–17.

Yhteystiedot: 

Lisätietoja: 
•    palvelujohtaja Virve Hongisto, p. 050 365 8561, Lasten ja nuorten mielenterveys- ja perheneuvolapalvelut
•    palvelupäällikkö Hanna Hämäläinen, p.  040 480 6010, Nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut
•    palvelupäällikkö Päivi Nevalainen, p. 050 412 1310, Lasten ja perheiden erityisen tuen palvelut, paikalla 4.9.2023
•    palveluvastaava Sanna Salo, p. 040 484 6131, Neuropsykiatrisen ja oppimisen tuen yksikkö