Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Kaksi poikaa leikkivät pallolla.

Uutinen

Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämistä tukenut ohjelma on päättynyt

3.1.2024

Keski-Suomen hyvinvointialueen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma päättyi 31.12. Ohjelmassa kehitettiin sosiaali- ja terveyspalveluita vastaamaan keskisuomalaisten tarpeisiin paremmin sekä sujuvoitettiin ammattilaisten työarkea.

Kehittämiskohteita olivat palveluiden saatavuuden parantaminen, palveluketjujen yhtenäistäminen (diabetes, palliatiivinen hoito ja saattohoito, mielenterveys- ja päihdepalvelut), lasten, nuorten ja perheiden sekä sosiaalihuollon palvelut. Kärkenä olivat alusta alkaen digitaalisten palveluiden ja sähköisen asioinnin lisääminen.   

Kehittämistyön sisällöt valikoituivat aiemmin Keski-Suomen kuntien ja kuntayhtymien vastuulla olleiden sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kehittämistarpeista. Kehittämiseen osallistui projektityöntekijöiden lisäksi useita osatoteuttajia ja suuri joukko ammattilaisia, esihenkilöitä, järjestöjä ja seurakuntia, muita yhteistyökumppaneita sekä asukkaita ympäri Keski-Suomea. 

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma (TulSote) käynnistyi Keski-Suomessa Jyväskylän kaupungin hallinnoimana elokuussa 2020 ja siirtyi Keski-Suomen hyvinvointialueelle tammikuussa 2023. TulSoten tekemä kehittämistyö huomioitiin vahvasti Keski-Suomen hyvinvointialueen valmistelussa. Ohjelman kokonaisbudjetti oli 10,8 miljoonaa euroa. 

Mitä Keski-Suomen hyvinvointialueen TulSote-ohjelmassa saatiin aikaan? 

  • Parannettiin digitaalisten sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuutta 
  • Yhtenäistettiin sosiaali- ja terveydenhuollon hoito- ja palveluketjuja 
  • Kehitettiin ja edistettiin useita sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatiota tukevia toimintamalleja 
  • Edistettiin sosiaali- ja terveyspalveluiden laatua ja vaikuttavuutta 
  • Vahvistettiin asukkaiden ja kolmannen sektorin osallisuutta sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisessä 

Voit lukea lisää kehittämistyön tuloksista hankkeen loppuraportista (pdf) tai hankkeen tulosten tiivistelmästä (pdf)

Löydät lisätietoa ohjelmassa kehitetyistä toimintamalleista Innokylästä

– Saavutimme ohjelman keskeisiä tavoitteita yhteistyössä eri tahojen kanssa, vaikka kehittämistyöhön liittyi paljon haasteita esimerkiksi koronatilanteen, henkilöstön saatavuuden haasteiden ja hyvinvointialueen käynnistymisen vuoksi, kertoo ohjelmapäällikkö Mari Rantamäki ja jatkaa: - Haluamme kiittää lämpimästi jokaista kehittämistyöhön osallistunutta. 

Hankkeen loppuseminaari pidettiin Jyväskylän Paviljongissa 2.11

Ohjelmassa aloitettu kehittämistyö jatkuu hyvinvointialueella 

Suuri osa TulSote-ohjelman tuella kehitetyistä toimintamalleista on jo siirtynyt osaksi hyvinvointialueen rakenteita ja palveluita sekä ammattilaisten työtä. Hyvinvointialueella jatketaan edelleen joidenkin ohjelmassa kehitettyjen toimintamallien ja -tapojen, kuten sosiaalisen kuntoutuksen ja rakenteellisen sosiaalityön, jalkauttamista. Ohjelmassa ehdotetuista sosiaali- ja terveyspalveluiden jatkokehittämisen toimenpiteistä on keskusteltu yhdessä hyvinvointialueen johdon kanssa. 

Muun muassa digitaalisten sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämistä sekä hoitoon ja palveluihin pääsyn vahvistamista (ml. vastaanottojen moniammatillisen toimintamallin laajentaminen) jatketaan Keski-Suomen kestävän kasvun ohjelmassa.  

Lisätietoja

  • Johanna Liukkonen, projektipäällikkö, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 311 8684, johanna.liukkonen(at)hyvaks.fi (3.-7.1.)
  • Mari Rantamäki, ohjelmapäällikkö, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 311 8609, mari.e.rantamaki(at)hyvaks.fi (8.1. eteenpäin)