Hyppää pääsisältöön
Kolme sosiaali- ja kriisipäivystyksen työntekijää istuu sohvapöydän äärellä

Uutinen

Keski-Suomen hyvinvointialueen kriisipäivystyksen toimintaa on vahvistettu

10.6.2024

Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaali- ja kriisipäivystykseen on kevään aikana perustettu kaksi uutta kriisityöntekijän virkaa.

Psykososiaalisen tuen ja palveluiden järjestäminen on lakisääteistä sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa ja sosiaali- ja kriisipäivystyksen toiminnan vakiinnuttua ovat kriisityön tehtävämäärät kasvaneet Keski-Suomessa tasaisesti. Kriisityötä tehdään nyt yhteensä seitsemän ammattilaisen voimin, jotta keskisuomalaisten akuutteihin kriisityön tarpeisiin voitaisiin vastata entistä paremmin. 

Hyvinvointialueen sosiaali- ja kriisipäivystys palvelee joka päivä ympäri vuorokauden sekä viranomaisia että yksityishenkilöitä. Viranomaisyhteydenottoja tulee kriisipäivystykseen päivittäin. Noin kolmannes kriisipäivystyksen tehtävistä tulee suoraan yksityishenkilöiltä itseltään. 

Suurin osa kriisipäivystyksen tehtävistä tulee viranomaisilta, kuten poliisilta, pelastustoimesta tai ensihoidosta, kun viranomaiset kokevat kriisityölle olevan tarvetta äkillisten traumaattisten tilanteiden jälkeen itse uhreille tai heidän läheiselleen. Esimerkiksi onnettomuustilanteissa hätäkeskus hälyttää tarvittaessa sosiaali- ja kriisipäivystyksen paikalle. 

Kun muiden viranomaisten työ onnettomuuspaikalla on päättynyt, on kriisityön vuoro 

Sosiaali- ja kriisipäivystys tarjoaa akuuttia kriisityötä traumaattisissa kriisitilanteissa, joihin ei ole voinut varautua. Onnettomuuksien lisäksi tällaisia voivat olla esimerkiksi läheisen äkillinen kuolema, läheisen itsemurhayritys, väkivallan tai vakavan rikoksen uhriksi joutuminen tai vakava oma tai läheisen sairaus. 

– Kriisityöntekijän toimenkuvaan kuuluu auttaa traumaattisen kriisin kohdanneita henkilöitä ja heidän läheisiään. Pyrimme luomaan heille turvaa, ymmärrystä ja hallinnan tunnetta. Tarjoamme asiakkaillemme ikään kuin henkistä ensiapua. Pyrimme myös normalisoimaan kehon ja mielen reaktioita, joita traumaattinen tilanne voi saada aikaan. Traumaattisen kokemuksen jälkeen on normaalia, että ihmisen mieli ja keho reagoivat tapahtuneeseen, kertoo vs. palvelupäällikkö Emilia Partanen. 

Kriisityön asiakkuuden kesto vaihtelee tarpeesta riippuen kertaluontoisesta kohtaamisesta pidempään asiakkuussuhteeseen. Tuki jatkuu asiakkaan toiveiden mukaisesti tilanteen tarvitsemalla tavalla esimerkiksi puhelujen tai kotikäyntien avulla niin kauan kuin kriisin käsittely on asiakkaalla kesken. Tarvittaessa kriisityöntekijät ohjaavat asiakasta myös muiden palveluiden pariin. 

Sosiaali- ja kriisipäivystys palvelee kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä 

Keski-Suomen sosiaali- ja kriisipäivystys palvelee joka päivä ympäri vuorokauden sekä viranomaisia että yksityishenkilöitä numerossa 014 266 0149. Tarkemmat tiedot löytyvät verkkosivuiltamme: 

 

Lisätietoja: