Hyppää pääsisältöön
Sote-ammattilainen ja asiakas.

Uutinen

Keski-Suomen hyvinvointialueen hoitotarvikepalvelua yhtenäistetään

9.6.2023

Keski-Suomen hyvinvointialue yhtenäistää hoitotarvikepalvelua ottamalla hoitotarvikejakelun käyttöön Effector-järjestelmän koko alueellaan.

Järjestelmän käyttöönotto mahdollistaa tilattujen ja asiakkaille toimitettujen hoitotarvikkeiden tarkan kirjanpidon, selkeiden yhteisten prosessien luomisen sekä asiakkaan sähköisen asioinnin.

Yhteisen järjestelmän ja prosessin myötä pystytään paremmin hallinnoimaan ja seuraamaan hoitotarvikkeiden jakelua ja minimoimaan tarvikkeiden jakelusta koituvan hukka. Effector-järjestelmä on hoitotarvikkeiden osalta käytössä jo Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla. Kuluvan kesän ja syksyn aikana se on tarkoitus ottaa käyttöön myös Muuramessa sekä pohjoisen Keski-Suomen kunnissa. Käyttöönotot jatkuvat itäisen ja läntisen Keski-Suomen kuntiin alkuvuoden 2024 aikana.

Toimintatapoja yhtenäistämällä lisätään palvelujen alueellista yhdenvertaisuutta

Hoitotarvikepalvelua järjestetään tällä hetkellä terveysasemilla, joiden lisäksi on joukko hoito- ja palvelukotien sekä yksityisten toimijoiden toimipisteitä, joihin hoitotarvikkeita toimitetaan asiakastilausten pohjalta. Lisäksi Keski-Suomen alueella hoitotarvikkeiden kotijakelua tekee seitsemän eri toimittajaa. Eri tahojen toimintatavoissa on eroja.

Uuden järjestelmän käyttöönoton yhteydessä jokaisen asiakkaan nykyiset hoitotarvikkeisiin liittyvät palvelupäätökset käydään läpi, ja niitä peilataan hyvinvointialueen hoitotarvikejakelun yhtenäiseen toimintamalliin. Käytännössä jakeluperusteet ja jaettavien tuotteiden valikoima yhtenäistetään, jolloin hyvinvointialueen asukkaat asetetaan yhdenvertaiseen asemaan hoitotarvikejakelun osalta. Osan kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että tämänhetkinen palvelupäätös ei täytä hyvinvointialueen hoitotarvikejakelun kriteerejä enää jatkossa.

Samalla asiakkaille mahdollistuu sähköinen asiointi Palse.fi-portaali kautta, joka on palveluseteli- ja ostopalveluiden sekä hoitotarvikejakelun asiointikanava. Portaalin käyttö opastetaan asiakkaalle hoitotarvikepalvelussa asioidessa.

Maksuttomat hoitotarvikkeet ovat tarkoitettu pitkäaikaissairauden hoitoon

Asiakkaalle tehdään lähete tarvittaviin hoitotarvikkeisiin, kun sairaus katsotaan pitkäaikaiseksi, eli kun hoitotarvikkeiden tarpeen arvioidaan kestävän vähintään kolme kuukautta. Tarvikkeita voidaan myöntää myös todetun sairauden aiheuttamaan välittömään tarpeeseen, esimerkiksi avannetarvikkeisiin.

Lähetteen maksuttomista ja yksilöllisen tarpeen mukaisista hoitotarvikkeista tekee hoitava lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattilainen. Lähetteen perusteella laaditaan yksilöllinen suunnitelma, jonka mukaan asiakkaalle annetaan tarvitsemansa hoitotarvikkeet. Asiakasta opastetaan tarvikkeiden oikeaan käyttöön.

Tarvikkeita annetaan tai toimitetaan asiakkaalle kolmen kuukauden tarve kerrallaan. Osa lähetteen mukaisista hoitotarvikkeista voidaan toimittaa maksuttomasti kotijakelun kautta suoraan asiakkaalle.

Hoitosuunnitelman mukaan jaettavia hoitotarvikkeita ovat esim.

  • Avannehoitotarvikkeet
  • Diabetestarvikkeet
  • Dialyysitarvikkeet
  • Haavanhoitotarvikkeet
  • Hapen annon ja hengityksen tarvikkeet
  • Imujen tarvikkeet
  • Trakeostomia tarvikkeet
  • Lääkeannostelun tarvikkeet (ei sisällä dosetteja)
  • Ravitsemuksen tarvikkeet (ei sisällä ravintovalmisteita)
  • Virtsaamisapuvälineet
  • Vaipat ja muut hygieniatuotteet
  • Vuodesuojat (vuodepotilaille)
  • Pesulaput (vuodepotilaille)

Jaettaviin tarvikkeisiin eivät kuulu normaaliin hygieniaan ja perushoitoon kuuluvat tuotteet, kuten pesuaineet, pyyhkeet, suojakäsineet, käsihuuhteet, perusvoiteet ja laitteissa tarvittavat paristot.

Lisätietoja: