Uutinen
Keski-Suomen hyvinvointialueelta tukea päihteettömyyden ja mielen hyvinvoinnin edistämiseen
6.11.2024
Ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään 4.-10.11.2024.
Keski-Suomen hyvinvointialue on julkaissut Päihteettömyyden ja mielen hyvinvoinnin edistämisen toimintamallin, jonka tavoitteena on lisätä asukkaidemme tietoisuutta päihteettömyyttä ja mielen hyvinvointia edistävästä toiminnasta sekä saatavilla olevasta tuesta.
— Eri päihteiden saatavuus ja käyttö on muuttumassa. Markkinoilla on uusia nikotiinituotteita ja kaupoista saa nykyään vahvempia alkoholituotteita. Tupakointia on vähemmän, mutta esimerkiksi uusien nikotiinituotteiden, kuten sähkösavukkeiden tai nikotiinipussien käyttö on todistetusti lisääntymässä nuorilla, kertoo ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Tiina Salomaa
Päihteettömyyden ja mielen hyvinvoinnin edistämisen toimintamallissa on kuvattu eri ikäkausittain, mitkä asiat voivat suojata yksilöä päihteiden käytöltä ja mitkä puolestaan voivat lisätä riskiä päihteiden käytön aloittamiselle.
— Esimerkiksi turvalliset ja luottamukselliset sosiaaliset suhteet lähipiirissä toimivat päihteiltä suojaavina tekijöinä. Nuorilla perhe ja perhesuhteet voivat toimia sekä päihteiden käytöltä suojaavina tekijöinä että riskitekijöinä, riippuen muun muassa vuorovaikutuksen toimivuudesta tai vanhempien asenteista nuoren alkoholin käyttöä kohtaan, kertoo Salomaa.
— Myös aikuisväestöllä sosiaaliset suhteet ovat suojaava tekijä ja esimerkiksi yksinäisyys voi olla päihdekäytölle altistava riskitekijä, kuten työllisyyden tai toimeentulon haasteetkin, lisää Salomaa.
Vinkkejä ja vertaistukea oman hyvinvoinnin ja päihteettömyyden edistämiseen
Toimintamallin omahoito-osuudessa voit selvittää omaa vointiasi erilaisilla kyselyillä ja testeillä. Omahoitopalveluista löydät myös itsehoito-ohjeita, neuvontaa, vertaistukea, tietoa ryhmätoiminnasta, oppaita sekä verkkokursseina toteutettavia omahoito-ohjelmia.
Omahoitopalveluita löytyy teemoittain liittyen alkoholiin, huumeiden ja lääkkeiden väärinkäyttöön, nikotiinituotteisiin, raha- ja digipelaamiseen sekä toiminnallisiin riippuvuuksiin.
Lisätietoa
- Tiina Salomaa, ehkäisevän päihdetyön koordinaattori, tiina.salomaa(at)hyvaks.fi, p. 050 522 8419