Hyppää pääsisältöön

Verkkoasiointimme on uudistunut. Keskustele ammattilaistemme kanssa ja täytä terveyspalveluiden oirekyselyjä uudessa palvelussamme. Palvelu korvaa Omaolon oirearviot.

Siirry asioimaan.
Kolme ihmistä työskentelevät pöydän ääressä

Uutinen

Keski-Suomen hy­vin­voin­tia­lu­eel­le 100 000 euron rahoitus neurokirjon lasten, nuorten ja nuorten aikuisten palvelujen kehittämiseen

26.3.2025

Kirjo-projekti alkaa Keski-Suomen hyvinvointialueella, kun Kela myönsi neurokirjon lasten, nuorten ja nuorten aikuisten palvelujen kehittämiseen 100 000 euron rahoituksen.

”Tuki ja kuntoutus neurokirjon lasten ja nuorten arjessa” eli Kirjo-projektissa kehitetään neurokirjon lasten ja nuorten palveluiden sujuvuutta yhdessä hyvinvointialueen, kuntien kasvatuksen ja koulutuksen toimialojen, oppilaitosten sekä Kelan kanssa. Tavoitteena on parantaa tuen, hoidon ja kuntoutuksen piiriin pääsyä sekä selkiyttää Kelan kuntoutuksiin ohjautumisen polkua ja Kelan kuntoutusten kohderyhmää.

Ammattilaisten tueksi luodaan konkreettisia, selkeitä ja hallintorajat ylittäviä toimintamalleja yhteisövaikuttavuuden keinoin yhteistyössä järjestöjen, yhdistysten ja koulutettujen kokemusasiantuntijoiden kanssa.

– Projektin toimenpiteet ovat yksi tapa vastata hyvinvointialueelle tulleeseen valtuustoaloitteeseen, joka koskee neurokirjon toimenpideohjelman laatimista hyvinvointialueella, toteaa vastuualuejohtaja Päivi Kalilainen hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden sote-palveluiden ja aikuisten sosiaalipalveluiden vastuualueelta.

Rahoitus suuntautuu erityisesti toimenpiteitä koordinoivan kehittämiskoordinaattorin palkkaamiseen. Valittu henkilö aloittaa työssä huhtikuussa, joten kehittämistyöhön päästään käsiksi nopeasti. Hanke tulee jatkumaan maaliskuulle 2027.

Kyselystä pohjaa projektille

Hankevalmistelussa toteutettiin joulu–tammikuussa asiakaskysely, johon saatiin yhteensä 195 vastausta neurokirjon lasten ja nuorten vanhemmilta. 

– Olemme todella iloisia, miten kattavasti saimme perheiltä arvokkaita vastauksia. Vastauksissa korostui perheen kohtaamisen tärkeys, tarve konkreettiselle arjen avulle, hoitopolun selkeydelle ja tiiviimmälle monialaiselle yhteistyölle. Erityisesti vertaistuki koettiin merkitykselliseksi, kertoo palveluvastaava Sanna Salo hyvinvointialueen neuropsykiatrisen ja oppimisen tuen yksiköstä.

Kyselyvastauksia tullaan hyödyntämään Kirjo-projektin aikana monipuolisesti ammattilaisten toiminnan ja osaamisen kehittämisessä.

– Kysely on tarkoitus toistaa projektin aikana. Asiakasnäkökulmaa tullaan kerryttämään myös järjestöjen ja yhdistysten sekä kokemusasiantuntijoiden avulla, sanoo Kirjo-projektin kehittämiskoordinaattori Matleena Kovanen.

Lisätietoja:

Sanna Salo, palveluvastaava, neuropsykiatrinen ja oppimisen tuki, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 484 6131, sanna.salo(at)hyvaks.fi 

Matleena Kovanen, kehittämiskoordinaattori, Kirjo-projekti, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 487 3532, matleena.kovanen(at)hyvaks.fi