Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Nuori nainen hymyilee pöydän ääressä istuen ja pitelee kädessään mukia.

Uutinen

Keski-Suomen hyvinvointialue mukana STM:n avustushaussa nuorten työkyvyn tukemiseksi

7.10.2024

Keski-Suomen hyvinvointialue on osatoteuttajan roolissa Silta- valmennusyhdistyksen hallinnoimassa hankkeessa, johon haetaan rahoitusta Sosiaali- ja terveysministeriöltä.

Nuorten mielen hyvinvoinnin tuki työelämässä ja työelämän siirtymävaiheessa -hankkeen tavoitteena on vahvistaa mielen hyvinvoinnin käytäntöjä arjessa työntekijän, työyhteisön ja johtamisen näkökulmasta.  

STM jakaa rahoitusta nuorten mielenterveyden tukeen työelämässä harkinnanvaraisesti vuodelle 2025. Avustuksen tavoitteena on työkykyä tukevan työn painopisteen siirtyminen ongelmia korjaavasta ennaltaehkäisevään toimintaan ja työssä jaksamisen tukemiseen. Näillä toimenpiteillä pyritään vähentämään sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyyseläkkeitä. Rahoituksen ehtona on valtakunnallinen toimijuus. Rahoitus on osa EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU) rahoitettavaa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa. 

Rahoituspäätökset vahvistetaan STM:stä loppuvuodesta 2024.    

Hanketta toteutettaisiin laajassa kansallisessa yhteistyössä 

Nuorten mielen hyvinvoinnin tuki työelämässä ja työelämän siirtymävaiheessa -hankkeen toteutuksessa olisivat mukana Silta- valmennusyhdistyksen lisäksi Kuntoutussäätiö, Helsingin yliopistollinen sairaala, Mielenterveyden keskusliitto ja Valo-valmennusyhdistys. Lisäksi työyhteisöihin ja koulutussektorille suuntautuvissa toimenpiteissä hyödynnettäisiin Tampereen ammattikorkeakoulun, Diakonia- ammattikorkeakoulun ja Väestöliiton hyvinvointi Oy:n asiantuntemusta. Hyvinvointialueista hanketta toteuttaisivat Keski-Suomen lisäksi Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala. 

Hanketta toteuttavista ja yhteistyökumppaneista on tarkoitus koota asiantuntijaryhmä, johon kutsutaan myös edustus keskeisistä ministeriöistä, työnantaja- ja työntekijäjärjestöistä, opetushallituksesta, poliittisista päättäjistä ja kohdealojen työnantajista sekä nuorista. Suunnitteluvaiheessa yhteistyöstä on sovittu Elinkeinoelämän keskusliiton, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön, Kevan ja Palvelualojen ammattiliiton kanssa. Keski-Suomen hyvinvointialueella sisäistä valmistelua on tehty myös laajassa, vastuualueet ylittävässä yhteistyössä kokemusasiantuntijan kanssa. 

— Strategisesti tämä hanke on merkittävä koska siinä toteutuvat laaja kumppanuus ja yhteisövaikuttavuuden periaatteet ja koska on tunnistettu, että Keski-Suomessa nuorisotyöttömyys on maan suurimpien joukossa. Keski-Suomen hyvinvointialueen paikallinen rooli on selkeä hankkeen toteuttamisessa. Meidän vastuullamme on viedä nuoren työntekijän hyvän mielenterveyden tuki hyvinvointialueen rakenteisiin, esimerkiksi osaksi perehdytyksen ja mentoroinnin prosesseja. Lisäksi meillä on vahva yhteistyö paikallisiin kuntiin sekä yrittäjiin yrittäjäverkoston kautta. Hankkeessa tavoitellaan 400 työpaikan edustajaa, kertoo hankepäällikkö Emilia Nygren.   

Tavoitteena nuoren työntekijän mielen hyvinvoinnin vahvistaminen 

Keski-Suomen hyvinvointialueen työntekijöistä 26 prosenttia on alle 34-vuotiaita, ja henkilöstön keski-ikä 44 vuotta. 

— Nuorten työntekijöiden kohdalla on todettu tarve työkyvyn tuen rakenteiden kehittämiselle, jotta nuoren työura etenee mahdollisimman turvallisesti ja terveellisesti sekä mahdollisia työkyvyn haasteita ennakoiden, kertoo työyhteisöasiantuntija Nina Murtasaari. 

Nuorten mielen hyvinvoinnin tuki työelämässä ja työelämän siirtymävaiheessa -hankkeen tavoitteina ovat: 

  • erityisesti nuorten työntekijöiden mielen hyvinvointia vahvistavia käytäntöjen ja menetelmien tuominen osaksi työpaikkojen arkea
  • vahvistaa esihenkilöiden, tiiminvetäjien ja muiden keskeisten henkilöiden hyvää mielenterveyttä tukevan johtamisen osaamista
  • lisätä osaamista urapolun alkuvaiheessa olevien työntekijöiden kohtaamisessa ja johtamisessa
  • vahvistaa yhteistyötä työkykyä ja työllistymistä tukevien tahojen kanssa hyvinvointialueilla. 

Hankkeen on tarkoitus jatkaa ja edelleen kehittää Silta-Valmennusyhdistyksen johtaman  Mielihyvin duunissa –hankkeen (2023–2024) oppeja ja tuloksia.  

Lisätietoja: