Hyppää pääsisältöön

Verkkoasiointimme on uudistunut. Keskustele ammattilaistemme kanssa ja täytä terveyspalveluiden oirekyselyjä uudessa palvelussamme. Palvelu korvaa Omaolon oirearviot.

Siirry asioimaan.

Uutinen

Keski-Suomen hy­vin­voin­tia­lue järjesti ensimmäistä kertaa oh­jaus­kou­lu­tuk­sen lääkäreille ja ham­mas­lää­kä­reil­le – palaute oli erinomaista 

21.3.2025

Keski-Suomen hyvinvointialue järjesti ensimmäistä kertaa erikoislääkäreille ja hammaslääkäreille suunnatun "Tukea ohjaustyöhön" -koulutuksen.

Koulutuksen tavoitteena oli kehittää osallistujien pedagogisia taitoja, joita tarvitaan, kun valmiit lääkärit ohjaavat kandeja ja erikoistuvia lääkäreitä oman työnsä ohessa.  

Koulutusjakson aikana käytiin läpi muun muassa miten ohjausjakso tulisi suunnitella tavoitteellisesti, miten erilaisia ohjausmenetelmiä on mahdollista hyödyntää, millainen on hyvä ohjaaja ja millä tavoin hän toimii erilaisissa ohjaustilanteissa, miten kandien ja erikoistuvien lääkäreiden työtä arvioidaan sekä annetaan tehdystä työstä rakentavaa palautetta.  

Yhteistyötä ja verkostoitumista  

Koulutus toteutettiin yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan kanssa lukuvuonna 2024–2025. Kouluttajina toimivat sekä hyvinvointialueen että yliopiston asiantuntijat. Mukana oli 14 lääkäriä ja hammaslääkäriä eri erikoisaloilta.  

  • Aiemmin lääkäreiden ja hammaslääkäreiden ohjauskoulutusta on järjestetty vain yliopistosairaaloiden yhteydessä. Nyt koulutus oli ensimmäistä kertaa tarjolla myös Keski-Suomen hyvinvointialueella, mikä säästi matkustuskustannuksia ja edisti alueellista verkostoitumista, kertoo vastuuhenkilö ja suunnittelija Minna Ylönen.  

Erinomaista palautetta osallistujilta  

Koulutuksen saama palaute oli erittäin positiivista. Osallistujat kokivat saaneensa käytännönläheisiä työkaluja ohjaustyöhönsä, ja lähes kaikki suosittelisivat koulutusta kollegoilleen (NPS=71).  

  • Palautekyselyyn vastanneet kiittivät koulutuksen menetelmiä tarkoituksenmukaisiksi, ajatuksia herättäviksi, innostaviksi ja osallistaviksi. Ja mikä parasta ohjaajakoulutuksen käyneille tarjoutuu nyt myös erinomaiset edellytykset hakea lääkärikouluttajan tai hammaslääkärikouluttajan erityispätevyyttä, Ylönen kuvailee.  

Suomessa on myös valtakunnalliset kriteerit lääkäreiden erikoistumiskoulutukseen, jonka vuoksi erityisesti kliinisessä työssä tapahtuva oppimisen ohjaus on tällä hetkellä muutoksessa.  

  • Lääketieteen erikoistumiskoulutuksessa siirrytään yhä enemmän aikaperustaisesta koulutuksesta osaamisperustaiseen koulutukseen. Tämä tarkoittaa, että ohjauksen tulee perustua selkeisiin, asteittain eteneviin osaamistavoitteisiin sekä tavoitteelliseen ohjaamiseen ja ohjattavan työn tuloksen kokonaisvaltaiseen arviointiin, kertoo osastonylilääkäri Anneli Kuusinen-Laukkala. 

Seuraava "Tukea ohjaustyöhön -ohjauskoulutus" kaikkien erikoisalojen erikoislääkäreille ja hammaslääkäreille alkaa syksyllä 2025

Lisätietoja:  
Minna Ylönen, koulutusasiantuntija, minna.h.ylonen@hyvaks.fi  

Anneli Kuusinen-Laukkala, osastonylilääkäri, anneli.kuusinen-laukkala@hyvaks.fi