Hyppää pääsisältöön

Keski-Suomen hyvinvointialue esittää hallinto-oikeudelle aluevaltuuston päätöksestä 13.6.2023 tehtyjen valitusten hylkäämistä

24.8.2023

Hyvinvointialue esittää, että Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle tehdyt valitukset koskien sairaanhoitopiirin tilinpäätöksen hyväksymisestä aluevaltuustossa 13.6.2023 tulee hylätä, koska hyvinvointialueen aluevaltuuston tekemä päätös ei ole lainvastainen.

Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti 13.6.2023 Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tilinpäätöksen hyväksymisestä. Päätöksestä on valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Valitukset kohdistuvat aluevaltuuston ratkaisuun olla ottamatta huomioon peruspääoman alentamista koskeva sairaanhoitopiirin yhtymävaltuuston päätös 17.6.2022 Keski-Suomen sairaanhoitopiirin vuoden 2022 tilinpäätöksessä.

Valituksissa on katsottu hyvinvointialueen toimineen virheellisessä järjestyksessä päättäessään sairaanhoitopiirin tilinpäätöstä koskevasta asiasta, koska hyvinvointialue ei toteuttanut päätöksessä sairaanhoitopiirin päätöstä alentaa peruspääomaansa. On myös katsottu, että hyvinvointialue on ylittänyt toimivaltansa, koska se ei ole voinut päättää muusta kuin tilinpäätöksen hyväksymisestä ja että hyvinvointialue on päättänyt asiasta omaksi edukseen lainvastaisesti.

Tietoa sairaanhoitopiirin päätöksestä ei annettu hyvinvointialueelle oikeaan aikaan

Sairaanhoitopiirin valtuuston päätös ja sitä koskevat toimenpiteet tulivat hyvinvointialueen tietoon keväällä 2023 tilinpäätöksen valmistelun yhteydessä. Tieto olisi pitänyt saattaa hyvinvointialueelle aikaisemmin, koska hyvinvointialue on vastannut sairaanhoitopiirin vuotta 2022 koskevan tilinpäätöksen valmistelusta sairaanhoitopiirin hyvinvointialueelle siirtämisen jälkeen.

-Tilinpäätöksessä ei ole otettu huomioon sairaanhoitopiirin valtuuston päätöstä peruspääoman alentamisesta 17.6.2022, koska kyseinen päätös on sisällöltään ollut lain, ohjeistusten ja tilintarkastajan suosituksen vastainen ja koska kyseistä päätöstä ei ole koskaan annettu tiedoksi hyvinvointialueelle, vaikka sillä oli merkittäviä hyvinvointialuetta taloudellisesti sitovia vaikutuksia, kertoo hyvinvointialuejohtaja Jan Tollet.

Sote-uudistuksen voimaanpanolainsäädäntö edellytti, että hyvinvointialue käsittelee sairaanhoitopiirin tilinpäätöksen 30.6.2023 mennessä. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tilintarkastaja suositteli, että peruspääoman alentamista ei kirjata kirjanpitoon ja että asia avataan perustellusti ja siitä päätetään hyvinvointialueen aluehallituksessa ja aluevaltuustossa tilinpäätöksen käsittelyn yhteydessä.

-Olemme noudattaneet tilintarkastajan antamia ohjeita, kuvasimme asiaa mahdollisimman perusteellisesti ja pidimme kiinni lainsäädännön edellyttämästä aikataulusta. Päätöksentekomme on ollut johdonmukaista, jatkaa Tollet.

Hyvinvointialue hakee sairaanhoitopiirin päätöksen purkamista

Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus päätti jo aiemmin hakea 20.6.2023 sairaanhoitopiirin valtuuston 17.6.2022 tekemän päätöksen purkamista ylimääräisellä muutoksenhaulla korkeimmalta hallinto-oikeudelta, jotta sekä tilinpäätöksen käsittely että päätöksenteko vastaavat sekä lainsäädäntöä että toisiaan, eikä asiasta jää epäselvyyttä miltään osin. Hakemus on jätetty 29.6.2023. Korkeimman hallinto-oikeuden käsittely ja ratkaisu mennee arvion mukaan vuodenvaihteeseen tai alkuvuoteen 2024.

Lisätietoja:

Jan Tollet, hyvinvointialuejohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 400 0073, jan.tollet(at)hyvaks.fi