Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
.

Uutinen

Jyväskylässä kouluikäisten Vertti-toimintaan tulossa muutoksia

21.6.2023

Vuoden 2023 alussa vammaisten koululaisten erityishuoltona myönnetyn aamu- ja iltapäivä- sekä loma-ajan toiminnan, eli ns. Vertti-toiminnan, järjestämisvastuu siirtyi Keski-Suomen hyvinvointialueelle.

Jyväskylässä kunnan ja hyvinvointialueen neuvottelu toi muutoksia aiempiin käytäntöihin. 

Hyvinvointialue on neuvotellut alueensa kuntien kanssa erityishuoltona järjestettävästä aamu-, iltapäivä- ja loma-ajan toiminnasta. Tavoitteena oli jatkaa kussakin kunnassa totuttuja käytäntöjä solmimalla kunnan kanssa sopimus palvelun järjestämisestä. Osassa kuntia palveluun on tullut muutoksia.  

Keväällä 2023 Jyväskylän kaupunki ja Keski-Suomen hyvinvointialue tekivät siirtymäajansopimuksen, jonka aikana toiminta jatkui entiseen tapaan.  Siirtymäaikana muutokset perheille haluttiin minimoida, ja hyvinvointialue osti palvelut kaupungilta.  

Jyväskylässä vammaisten lasten aamupäivätoiminnan järjestäjä vaihtuu syksyllä 

Jyväskylän kaupungin kanssa neuvotellun sopimuksen mukaan kaupunki ei enää 3.6.2023 alkaen ole tuottanut hyvinvointialueen järjestämisvastuulle kuuluvaa loma-ajan toimintaa lapsille, vaan hyvinvointialue on huolehtinut siitä itse Onerva-koululla.   

Toinen muutos on Jyväskylässä toteutumassa syksyllä. Kun lukukausi alkaa keskiviikkona 9.8.2023, Jyväskylän kaupunki ei enää tuota myöskään hyvinvointialueen järjestämisvastuulle kuuluvaa vammaisten lasten aamutoimintaa. Sitä vastoin perusopetukselle kuuluvan 1.­–2. vuosiluokan sekä 3.– 5. erityisen tuen oppilaiden iltapäivätoiminnan on sovittu säilyvän ennallaan. Lisäksi kaupunki tuottaa sopimukseen perustuen 6.–9. vuosiluokan iltapäivätoiminnan sekä toiminta-alueittain etenevän opetuksen ja Siilinmajan ryhmän toiminnat kokonaisuudessaan. Kaupunki järjestää toimintaa koulupäivisin kello 17.00 saakka, paitsi toiminta-alueittain etenevässä opetuksessa kello 16:een saakka.

Keski-Suomen hyvinvointialue järjestää perusopetusikäisten kehitysvammaisten ja autististen lasten aamutoiminnan omana toimintana 9.8.2023 alkaen. Toiminta järjestetään hyvinvointialueen omissa työ- ja päivätoimintatiloissa Jyväskylän alueella – alustavasti esimerkiksi Päivätuvassa Kortepohjassa ja Improssa Seppälässä. Ryhmät ja niihin käytettävät tilat määräytyvät ilmoittautumisten mukaan. Kuljetukset toimintaan järjestää hyvinvointialue.  

Jyväskylässä tärkeää ilmoittautua tilojen ja henkilöstön varaamista varten 

Koulupäivisin vaativaa erityistä tukea tarvitsevien 1.–9.-luokkalaisten oppilaiden iltapäivätoiminta toimii kouluilla kuten tähänkin saakka. Pidennetyn oppivelvollisuuden esiopetusikäisten iltapäivätoiminnan (poislukien toiminta-alueittain etenevät, ns. ta-oppilaat) järjestelyistä vanhempia neuvotaan olemaan tarvittaessa yhteydessä omaan vammaispalveluiden palveluohjaajaan.

Aamutoimintaan varataan ilmoittautumisten mukaan tilat ja henkilöstö, joten jälki-ilmoittautumisia ei juuri voida ottaa. Asiasta on lähetetty perheille Wilma-viesti viikolla 24. 

Mikäli lapsellasi on Vertti-oikeus, ilmoitathan hänet alla olevasta linkistä aamutoimintaan viimeistään 11.7.2023:  

https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/df0fad66-7ed9-472b-b225-60113c90e63d?displayId=Fin2842388 

 

Lisätietoja asiassa antaa ensisijaisesti oman alueesi vammaispalveluiden palveluohjaaja: 

https://hyvaks.fi/asiointi/jyvaskyla-vammaispalvelut 

Lisätiedot medialle:  

Keski-Suomen hyvinvointialue: palvelupäällikkö Elina Hienola, elina.hienola@hyvaks.fip. 050 331 2737   

Jyväskylän kaupunki: palvelujohtaja Sami Lahti, sami.lahti@jyvaskyla.fi, p. 050 325 8578.