Hyppää pääsisältöön

Verkkoasiointimme on uudistunut. Keskustele ammattilaistemme kanssa ja täytä terveyspalveluiden oirekyselyjä uudessa palvelussamme. Palvelu korvaa Omaolon oirearviot.

Siirry asioimaan.
Selin kameraan istuva tyttö juttelee aikuisen kanssa

Uutinen

Jyväskylän per­he­neu­vo­las­sa alkaa Lasten navigaattorin pilotti – tavoitteena yhtenäistää arviointia ja nopeuttaa tuen piiriin ohjaamista

28.3.2025

Jyväskylän perheneuvolassa aloitetaan Lasten navigaattorin pilotti. Tämä digitaalinen kysely tukee ammattilaista 7–12-vuotiaiden lasten ja perheiden alkuarvion tekemisessä. Tavoitteena on laajentaa Lasten navin käyttöä muihinkin alueen perheneuvoloihin.

Maaliskuun lopussa Keski-Suomen hyvinvointialueen Jyväskylän perheneuvolassa otetaan käyttöön Lasten navigaattori. Se on perustason ammattilaisen työn avuksi tarkoitettu digitaalinen kysely, joka tukee ammattilaisen tekemää alkuarviota eli ensijäsennystä 7–12-vuotiaan lapsen ja hänen perheensä tilanteesta ja pyrkii nopeuttamaan oikea-aikaisen psykososiaalisen tuen käynnistymistä.

Lasten navigaattoria eli Lasten navia on kehitetty kansallisessa yhteistyössä syksystä 2023, ja nyt kehittämistyössä on päästy etenemään pilotointivaiheeseen. Ensimmäisten joukossa pilottia aloitetaan Keski-Suomen hyvinvointialueella Jyväskylän perheneuvolassa, jossa asioivat Joutsan, Jyväskylän, Luhangan, Muuramen, Toivakan ja Uuraisten asukkaat.

– Lasten navigaattori tulee olemaan käytössä alkuarviotiimin työntekijöillä sekä hoitotiimeillä. Tavoitteena on, että pilotin jälkeen lasten navigaattori tulisi olemaan työvälineenä jatkossakin Jyväskylän perheneuvolassa ja laajentuen mahdollisesti myös muihin Keski-Suomen hyvinvointialueen perheneuvoloihin, kertoo Jyväskylän perheneuvolan palveluvastaava Anu Mehto Keski-Suomen hyvinvointialueelta.

Lasten navin kyselyyn voi vastata lapsi, hänen huoltajansa sekä opettaja. Lapsen alkuarvioinnissa on tärkeää kartoittaa tilannetta ensin laaja-alaisesti eikä kohdentaa arviota vain yhteen ulospäin näkyvään oirekokonaisuuteen. Navigaattorissa kysytään mm. arjen perustoiminnoista, sosiaalisista suhteista, koulunkäynnistä ja perhetilanteesta, eikä se sisällä oiremittareita.

Navigaattorin vastaukset kootaan yhteen, ja tietoja täydennetään ammattilaisen toteuttamassa alkuarviossa ja tukeen tai hoitoon ojauksessa eli ensijäsennyshaastattelussa. Siihen osallistuvat lapsi ja hänen huoltajansa.

Lasten navigaattoriin pääset tutustumaan osoitteessa lastennavigaattori.fi tai lastennavi.fi.

Terapiat etulinjaan -toimintamalli on kansallinen yhteiskehittämishanke, jonka tavoitteena on korjata perustason psykososiaalisiin hoitoihin pääsy koko maassa ja kaikilla ikäluokilla. Toimintamalli on osa kansallista mielenterveysstrategiaa ja sote-uudistuksen tukea. Toimintamalliin sisältyvät mm. Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelu, digitaaliset Terapia- ja Interventionavigaattorit hoidon tarpeen arvioinnin tueksi, digituetut terapiamenetelmät ja koulutukset, sekä laadun ja vaikuttavuuden seurannan kehittäminen. Toimintamallin rahoitus tulee tällä hetkellä EU:n rahoittamasta Suomen kestävän kasvun ohjelmasta.

Lisätietoja:

Anu Mehto, palveluvastaava, Jyväskylän perheneuvola, Lasten ja nuorten mielenterveys- ja perheneuvolapalvelut, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 568 9687, anu.mehto(at)hyvaks.fi

Päivi Nevalainen, palvelupäällikkö, lasten ja perheiden erityinen tuki, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 412 1310, paivi.nevalainen(at)hyvaks.fi

Kaisa Eteläpää, Lasten navigaattorin kehitystyö, Terapiat etulinjaan -toimintamalli, kaisa.etelapaa(at)hus.fi