Hyppää pääsisältöön

JHL:n henkilökohtaisten avustajien lakkovaroitus 6.6.-12.6.2023 koskee toteutuessaan myös Keski-Suomen hyvinvointialuetta

1.6.2023

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) on antanut uuden henkilökohtaisten avustajien (työnantajamalli) lakkovaroituksen, ajalle 6.6.2023 kello 00:01 - 12.6.2023 kello 23:59.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) on antanut uuden henkilökohtaisten avustajien (työnantajamalli) lakkovaroituksen, ajalle 6.6.2023 kello 00:01 - 12.6.2023 kello 23:59. Tämä lakko on toteutuessaan valtakunnallinen ja koskee siten myös kaikkia Keski-Suomen hyvinvointialueen kuntia ja henkilökohtaisten avustajien työnantajien liiton (Heta-tes) palkkaryhmään A kuuluvia tehtäviä. Lisäksi JHL:n aiemmin käynnistämät lisätyön, ylityön ja vuoronvaihtojen kiellot sekä hakusaarto jatkuvat toistaiseksi koko maassa.

JHL on rajannut lakon ulkopuolelle tehtävät, joiden tekemättä jättäminen uhkaisi avustettavan henkeä tai terveyttä.

 

Keski-Suomen hyvinvointialue ohjeistaa toimimaan seuraavasti, jos lakko alkaa ja oma henkilökohtainen avustaja on lakossa

 

Lakossa olevaa henkilökohtaista avustajaa voi lakon aikana sijaistaa avustettavan omainen tai läheinen. Tämä vaatii kuitenkin, että henkilökohtaisen avun tarvitsijan täytyy tehdä työsopimus omaisen tai läheisen kanssa kyseessä olevalle ajalle, jotta väliaikaiselle avustajalle voidaan maksaa palkka.

Mikäli henkilökohtaisen avun sijaistustarpeisiin on myönnetty työnantajamallin lisäksi myös palveluseteli, voit käyttää myös palveluseteliä.

Mikäli tarvitset neuvoa henkilökohtaisen avun saamiseksi lakon aikana, voit olla yhteydessä joko Keski-Suomen hyvinvointialueen henkilökohtaisen avun keskukseen tai oman asuinalueen vammaispalveluiden toimistoon, joissa tilanteesi ja avun tarpeesi kartoitetaan.

Henkilökohtaisen avun keskuksen puhelinnumero on 014-266 3906.