Hyppää pääsisältöön

Puhelinlinjat ovat edelleen ruuhkautuneet usealla terveysasemalla potilastietojärjestelmän hitauden vuoksi. Häiriötä selvitetään.

Lue lisää.

Influenssa- ja koronarokotteita ennätyksellinen määrä ja Pneumakokkirokotteen voi saada omalta terveysasemalta

22.1.2024

Rokotenyrkissä todettiin tänään, että influenssarokotteita on annettu Keski-Suomen hyvinvointialueella viime syksyn 2023 ja alkuvuoden 2024 aikana ennätyksellinen määrä, vajaat 90 000 kappaletta. Tämä on 10 000 rokotetta enemmän kuin vuosi sitten.

Myös koronarokotteita on annettu huomattavasti enemmän vuodentakaiseen verrattuna. Keski-Suomen hyvinvointialueella influenssa- ja koronapotilaiden määrä on tällä hetkellä varsin rauhallinen. Sairaalahoidossa on vain yksittäisiä potilaita, vaikka jätevesiseurannan perusteella näitä tauteja on edelleen runsaasti liikkeellä.

Kokouksessa tuotiin esille, että Terveyden ja Hyvinvoinninlaitos tiedottaa, että syksyllä tai talvella koronan sairastanut henkilö ei tarvitse tehosteannosta, vaikka kuuluisi riskiryhmään. Sairastettu korona vahvistaa suojaa sairastua koronaan uudestaan vähintään yhtä hyvin kuin annettu rokote. Näissä tilanteissa tehosterokote ei toisi mitään lisähyötyjä. Terveyden ja Hyvinvoinninlaitos (THL) on suositellut koronarokotteen tehosteannosta 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille kansalaisille.

Pneumakokkirokotteen voi saada nyt omalta terveysasemalta varaamalla ajan rokotukseen

Riskiryhmäläisiä halutaan muistuttaa Pneumakokkirokotteen tärkeydestä. Riskiryhmään kuuluvien astmaa ja keuhkoahtaumatautia sairastavien Pneumakokkirokotteeseen oikeuttavien alaikärajaa on laskettu 10 vuodella ja nyt rokotuksia annetaan 65–84-vuotiaille tähän riskiryhmään kuuluville. Rokotteen voivat saada myös kantasolusiirteen saaneet, alle 75-vuotiaat voimakkaasti immuunipuutteiset sekä alle 75-vuotiaat vaikeata munuaissairautta (GFR 30) sairastavat potilaat.

Seuraava rokotenyrkin kokous pidetään 18.3.2024.