Hyppää pääsisältöön
Ikäihminen keppeineen laitoksen käytävällä hoitajan saattamana

Uutinen

Ikäihmisten laitoshoito Pihtiputaalla ja Viitasaarella vaihtuu asumiseen ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä

15.10.2024

Kaikille Pihtiputaan ja Viitasaaren terveyskeskuksissa laitosasumisen paikalla asuville ikäihmisille tarjotaan hoivapaikat ympärivuorokautisen asumisen yksiköistä.

Lain mukaan laitoshoidosta tulee luopua vuoden 2027 loppuun mennessä. Lain lähtökohta on, että kunnon heikentyessä ikäihminen pääsee asumaan turvallista ja kodinomaista hoivaa tarjoavaan asumisen yksikköön laitoksen sijasta. Keski-Suomen hyvinvointialueella laitoshoidon päättymisestä johtuvia tila- ja toimintamuutoksia on jo toteutettu Jyväskylässä. Muutoksia on odotettavissa myös Joutsassa, Keuruulla ja Äänekoskella. 

Muutos koskee Pihtiputaalla ja Viitasaarella 11:tä ikäihmistä. Keski-Suomen hyvinvointialue kutsuu asukkaat läheisineen tiedotus- ja keskustelutilaisuuteen, jossa ikääntyneiden asiakasohjauksen ja asumispalveluiden viranhaltijat avaavat muutosta ja vastaavat kysymyksiin. Henkilöstöä on tiedotettu tulevista muutoksista.   

  • Pihtiputaan tilaisuus: Pihtiputaan terveyskeskuksen osastolla 23.10. klo 14.30–15.30  
  • Viitasaaren tilaisuus: Viitasaaren terveyskeskuksen osastolla 23.10. klo 16.30–17.30 

Hyvinvointialueen asiakasohjaaja ottaa yhteyttä jokaiseen asukkaaseen ja hänen läheiseensä, jotta asukkaan toiveita voidaan kuulla ja huomioida mahdollisimman hyvin. Muutos tapahtuu turvallisesti eikä kukaan jää ilman hoivapaikkaa. Asunnon vaihdokset toteutuvat asukas kerrallaan. Tavoite on löytää ympärivuorokautisen palveluasumisen paikka kaikille Pihtiputaan ja Viitasaaren laitoshoidossa oleville asiakkaille jouluun mennessä. 

Laitoshoidon tilalle ympärivuorokautista palveluasumista

Laitoshoidon korvaava ympärivuorokautinen palveluasuminen turvaa yksilöllisen asumisen henkilöille, jotka tarvitsevat runsaasti hoitoa, huolenpitoa ja valvontaa ympäri vuorokauden. Tarkoituksena on ylläpitää asiakkaan toimintakykyä kuntouttavan työotteen, virikkeellisen toiminnan ja yhteisöllisyyden avulla kodinomaisessa ympäristössä. 

Jokaisella ympärivuorokautisen palveluasumisen asukkaalla on hoito- ja palvelusuunnitelma, jota päivitetään säännöllisesti. Hyvinvointialueen henkilöstö avustaa muutoksessa tarvittavien asiakirjojen laadinnassa. 

Lisätiedot:

  • Tiina-Emilia Seppänen, palvelupäällikkö, ikääntyneiden asumispalvelut, pohjoinen alue, p. 050 4771 907, tiina-emilia.seppanen(at)hyvaks.fi
  • Pauliina Kalenius, asiakasohjaaja, ikääntyneiden keskistetty asiakas- ja palveluohjaus, p. 040 1873 021 pauliina.kalenius(at)hyvaks.fi  
  • Anne Harjula, Keskitetty asiakasohjaus, asumisen asiakasohjauksen palveluvastaava, pohjoinen alue, p. 0400 178 350, anne.harjula(at)hyvaks.fi     
  • Tuija Koivisto, vastuualuejohtaja, koti- ja asumispalvelut, p. 040 513 5821, tuija.koivisto(at)hyvaks.fi